Ванбилансни биланс (дефиниција, пример) | Како то ради?

Шта је ванбилансни биланс?

Ванбилансне ставке су она имовина која није у директном власништву предузећа и стога се не појављују у основном формату биланса стања, иако имају тенденцију да индиректно утичу на финансије предузећа. Оперативни закуп је еклатантан пример где се вредност имовине не евидентира у билансу стања, али у случају било какве злоупотребе, целокупан износ имовине сноси предузеће.

Компоненте ванбиланса

Знамо да се основни биланс стања састоји од три сегмента, односно - активе, пасиве и власничког капитала или сопственог капитала плус резерве. Ванбиланс се састоји од две компоненте, као што су средства и обавезе. Неке ставке су повезане са пословањем и не појављују се директно у билансу стања; они су невидљиви. Нпр. Полуга у облику дуга (ставке пасиве) или оперативни закуп (имовина) итд. У неким случајевима, било којим банкама / финансијским институцијама нуде низ финансијских активности као што су брокерске услуге, управљање имовином њиховим цењеним клијента, што можда није њихово првобитно пословање.

Примери ванбиланса

Пример # 1

КСИЗ Лтд. има однос Д / Е од 3,5. Због велике полуге, компанија није у могућности да изврши капитални трошак у вредности од 5 милиона долара, што би повећало приходе / приходе на 4,5. Стога би то могло ометати поверење акционара. Тако би се управа компаније могла одлучити за опцију оперативног закупа, где би компанија плаћала само закуп машина према наводима власника машине. Дакле, позиција полуге није угрожена. Међутим, акционари такође треба да буду информисани о тренутном сценарију компаније, као што додатни приход не долази од основних средстава предузећа. У случају било какве штете на машини, целокупну одговорност сноси Компанија. Дакле, додатни ризик треба утврдити као одговорност компаније у случају било какве штете.

Пример # 2

АБЦ Банк доо нуди својим клијентима штедни рачун и друге банкарске трансакције. Појединац високе вредности може затражити услугу коју сама банка не нуди. Међутим, они то не могу одбити јер је горе наведени клијент у дугој вези са банком. Претпоставимо да клијент захтева брокерске услуге. Банка има контакте са брокерским фирмама и пружала би услуге преко те конкретне брокерске куће. Тако би имовина директно доспела под брокерску кућу, али би банка сама вршила контролу. АУМ се не би евидентирао у банци.

Предности ванбилансног стања

  • Ванбилансно финансирање не утиче неповољно на ликвидност предузећа.
  • Капитални издаци у вези са употребљеном имовином евидентирају се у књигама зајмодавца.
  • Нижа основна средства резултирала би мањом амортизацијом, а самим тим и нижим оперативним трошковима.
  • Кад год је потребна имовина, трошак се приказује као трошак закупнине и унутар извештаја о добити.
  • Куповина и уградња било ког основног средства помогла би повећању обавеза попут дугорочних позајмица или смањењу резерви. Дакле, задржава ликвидносне позиције предузећа.
  • Компаније које већ имају већи однос дуга и капитала би имале користи од ванбилансног финансирања, јер за нова основна средства нису потребни даљи капитални издаци.

Мане

  • Коришћење изнајмљених машина задржава ликвидност компаније, док било каква штета или случајни инциденти могу довести до повећања трошкова одржавања.
  • Менаџмент треба да очисти употребу машина пре него што се користе посебно основна средства. Неке друге компаније сносе власништво над основним средством и оне одлучују о степену његове употребе.
  • Стварна одговорност предузећа је заправо много већа у односу на оно што је показала акционарима, повериоцима и другим трећим лицима повезаним са предузећем.

Ограничења

  • Ванбилансно финансирање и финансирање ОБС-а дозвољени су према ГААП-у, док компанија мора да одржи одређена посебна правила како је прописано ГААП-ом.
  • Због садашње неизвесности окружене кредитним тржиштима, закупнина може бити небеска, а ванбилансно финансирање може довести до већих трошкова.
  • Тренутна слика предузећа није видљива уколико се ванбилансне ставке не узму у обзир на детаљан начин. То би могло довести до одређене нејасноће међу акционарима и трећим странама.

Промене у ванбилансу стања

Према новом правилу корпоративног рачуноводства, компаније морају да прикажу оперативни закуп у свом билансу стања, који је почео да важи од 1. јануара 2019. надаље. По правилу, компаније које користе оперативни закуп у фусноти морају да приказују трошкове као што су закупи канцеларија, закуп опреме, аутомобили. То ће утицати на позицију полуге компаније. Тако би компаније које имају већи оперативни закуп, попут изнајмљивања авиона, бродова итд., Биле погођене озбиљно, јер би одговорност повезана са њима имала тенденцију повећања. Тако ће инвеститори, финансијски аналитичари, квантитативни фондови, банке вероватно променити свој начин процене финансијског стања компаније која има велику имовину из оперативног закупа.

Закључак

Раније, компаније са скривеном имовином и обавезама имају тенденцију да показују другачију слику инвеститорима, потенцијалним инвеститорима и трећим лицима. Стога стварна слика није била видљива. Након увођења откривања скривене имовине и обавеза у биланс стања, повезана страна, заједно са инвеститорима, имала би тенденцију да примети стварну слику предузећа. Правило наглашава теорију да би оперативна средства која доносе приход за компанију требала бити обелодањена правилно и на ефикасан начин како би се позиција полуге могла правилно проценити.