Цена произведене робе (дефиниција) | Преглед изјаве ЦОГМ

Колика је цена произведене робе?

Трошак произведене робе је вредност укупних производних трошкова робе коју је компанија произвела и довршила током одређеног обрачунског периода и обрачунава се додавањем директних материјалних трошкова, директних трошкова рада и општих производних трошкова за сву робу која је су произведени и завршени током периода.

То је распоред или изјава путем које компанија или ентитет израчунава трошкове настале производњом производа и претварањем у готов производ. Обично га припремају субјекти чија је основна пословна линија производња. Ови производни субјекти ово обично припремају као засебан рачун или извод ради процене исплативости производне делатности, која касније чини део завршних рачуна.

Компоненте

Производни трошкови се класификују на:

Ако било која недовршена роба остане на почетку и на крају обрачунског периода, трошкови такве недовршене робе, што се назива и недовршена производња, приказани су у трошку произведене робе (ЦОГМ). На дебитној страни извода са рачуна приказује се као „Отварање залиха недовршеног посла“. И завршни рачун недовршене производње на кредитној страни извода на рачуну.

# 1 - Директни производни трошкови

То су трошкови који укључују осим трошкова материјала или зарада. Они настају за одређени производ или услугу која се продаје. Пример: (и) Ауторске накнаде за коришћење лиценце или технологије (ии) Најамнина постројења / машина итд.

Пример

Фабрика производи 10000 јединица. Трошак по јединици материјала износи 10 УСД; по јединици трошкова рада је 5 УСД. Осим тога, договорено је да се јапанској сарадњи, која је испоручила технологију, плати трошак од $ 3 по јединици.

У овом случају, основни трошак садржи:

# 2 - Индиректни производни трошкови или општи производни трошкови

Такође се назива општи трошкови производње, режијски радови итд. Опћи трошкови су укупни индиректни трошкови - материјал, зараде и трошкови. Индиректни материјал, зараде и трошкови значе материјале, зараде и издатке, који се не могу директно повезати са произведеним јединицама.

Пример индиректног материјала су продавнице потрошене за радове на поправци и одржавању, ситни алати, гориво и уље за подмазивање итд. Примери индиректних зарада су зараде за радове на одржавању, плата за држање итд. Пример индиректних трошкова су трошкови обуке, амортизација фабрике шупа, премија осигурања за постројења и машине, шупа фабрике итд.

Нуспроизвод

У већини производних операција, производњу главног производа прати производња подпроизвода, који има одређену вредност на продаји. Други израз за подпроизвод је нуспроизвод, јер се његова производња не предузима свесно, већ је резултат производње главног или примарног производа. Пример је (и) меласа је нуспроизвод шећера, (ии) млаћеница је нуспроизвод млекаре која производи путер и сир, итд.

Обично је тешко утврдити цену производа. Штавише, његова вредност обично чини мали део главног производа. Такав приход третира се као „Разни приход“. Ипак, исправан третман био би приписати продајну вредност нуспроизвода производном рачуну како би се у тој мери смањили трошкови настали производњом главног производа.

Примери

М / с АБЦ производи сапуне у својој фабрици. Следе доступни детаљи о производним активностима које су се завршиле 31.03.2017. Припремите и израчунајте трошкове израде робе за компанију АБЦ година која се завршила 31.03.2017.

Решење:

# 1 - Радна напомена 1 (ВН1) - Директне зараде

  • Уговорене директне зараде @ 0,80 америчких долара по произведеној јединици = 500000 јединица @ 0,80 америчких долара = 4 00 000 америчких долара
  • Директне зараде уговорене @ 0,40 УСД по јединици затварања ВИП = 12000 јединица Ре. 0,40 = 4.800 УСД
  • Укупне директне зараде = 400000 УСД + 4800 УСД = 404 800 УСД

# 2 - Радна напомена 2 (ВН2) - Најамнине

  • Трошкови најма машине @ 0,60 УСД по произведеној јединици = 500000 @ 0,60 $ = 300 000 УСД

Сврха

Калкулације трошкова произведене робе или рачуна за производњу служе у следеће сврхе:

  • Детаљно је утврђена одговарајућа класификација елемената трошкова.
  • Олакшава усаглашавање финансијских књига са евиденцијом трошкова;
  • Служи основи поређења производних операција из године у годину;
  • Омогућиће ентитету да планира стратегију цена производа, планирање коришћења ресурса, планирање производње, итд.
  • Његова употреба такође може бити да се утврди износ производње бонуса за поделу добити када су такве шеме на снази.

Извештај о критичним тачкама трошкова произведене робе (ЦОГМ)

  • С доступношћу количине и вредности лакше је израчунати потребне информације.
  • Овај рачун приказује број сировина на залихама на почетку и на крају године и куповину током године.

Закључак

Утврђивање трошкова произведене робе је пресудан фактор за утврђивање разних других финансијских компоненти производа. Иако се може приметити да данас ниједно производно предузеће или ентитет не припрема производни рачун као део својих коначних рачуна. Ставке ЦОГМ-а приказане су или на трговачком рачуну или на рачуну П&Л.