Интерни извори финансија | Топ 3 примера

Шта су унутрашњи извори финансирања?

Интерни извори финансирања односе се на интерно генерисање финансија за компанију из извора попут прихода оствареног продајом, наплатом дужника или унапред зајмом, задржане добити за покривање оперативних трошкова компаније или готовине потребне за улагање, раст и даље пословање.

Због тога су интерни извори финансирања најпожељнији избор када су у питању компаније које би желеле да остану без дугова или не желе да плаћају пустош приликом стицања спољног финансирања.

Па, који су примери интерних извора финансирања? Погледајмо један по један.

Примери унутрашњих извора финансирања

Пример # 1 - Добит и задржана добит

Ово је, на пример, најважнији унутрашњи извор финансирања. Разматрамо то заједно јер једно постоји због другог. Рецимо да компанија нема профит, да ли мислите да може било шта пребацити у задржану зараду? Не.

Добит је најважнији аспект пословања. Без профита, предузеће не може да размишља о унутрашњим изворима финансирања.

Узмимо пример да то илуструјемо. Компанија МНЦ већ неколико година не доноси профит. Оснивачи не желе да се задужују, па покушавају да искористе све своје ресурсе. Али нажалост, нема зараде у последњих неколико година. Изненада је компанија АБЦ видела њихов рад и одлучила да користи тим у компанији МНЦ. Али да бисте радили на пројекту са компанијом МНЦ, морате унапред уложити нешто новца. Шта би МНЦ компаније радиле?

Да ли могу да продају своју имовину? То би било глупо, јер ако овај пројекат не успије, они би остали без посла. Боља опција је да се обратите банци и било којој финансијској институцији и покушате да финансирате пројекат користећи спољне изворе финансирања.

Хајде сада да разговарамо о задржаној добити. Када компанија оствари добит, део, понекад и сав (нпр. Аппле на почетку) се преноси ради поновног улагања у компанију. То се назива „орање добити“ или „задржана зарада“.

Погледајмо фиктивни биланс успеха и разговарајмо о добити и задржаној добити -

Детаљи2016. (у америчким доларима)
Бруто продаје (Приход)30,00,000
(-) Поврат од продаје(50,000)
Нето продаја29,50,000
(-) Трошкови продате робе (ЦОГС)(21,00,000)
Укупан профит850,000
Општи трошкови180,000
Продавачки расходи220,000
Укупни оперативни трошкови(400,000)
Оперативни приход (ЕБИТ)450,000
Трошкови камата(50,000)
Добит пре пореза на доходак (ПБТ)400,000
Порез на доходак(125,000)
Нето приход (ПАТ)275,000
  • У горњем примеру, „нето приход“ се може користити као интерни извор. Понекад цео износ не може бити реинвестиран из многих разлога (одложено плаћање трошкова, мали зајам од рођака итд.).
  • Из овог примера, ако претпоставите да се 50% „нето прихода“ реинвестира у посао, онда би се у посао уложило 137.500 УСД, а ми то можемо назвати „задржана добит“ и један од најпожељнијих извора унутрашњих финансија .

Пример # 2 - Продаја имовине

Ово је још један пример интерног извора финансирања. Предузећа продају све врсте дуготрајне имовине како би финансирала непосредни захтев за капиталом. Предузећа која продају корисну имовину доводе се у губитак јер када се та корисна имовина распрода; предузећа од њих не би могла да остваре никакву корист.

Али, постоји ли боља опција? Постоје три могућности.

  • Прво, предузећа могу да распродају стару имовину коју не могу да користе веома дуго. Распродаја старе имовине помоћи ће предузећима у испуњавању непосредних захтева, а предузећа такође неће изоставити пуно користи.
  • Друго, компанија може да користи приступ „продаји и повратном закупу“. Према овом приступу, компанија ће добити новац за продају имовине, али истовремено ће моћи да користи средство на закуп.
  • Треће, ако продаја старе имовине не служи компанији, боља опција је коришћење спољног извора финансирања (ако не постоје други интерни извори финансирања које предузеће може користити).

Пример # 3 - Смањење обртног капитала

Ово је такође још један пример унутрашњих извора финансирања. Иако се не користи много, може да важи ако компанији одмах треба мала количина новца.

Предузеће може смањити обртни капитал на два начина -

  • Предузеће може убрзати циклус потраживања и залиха, или,
  • Предузеће може продужити циклус обавеза.

Убрзавање циклуса потраживања / залиха помоћи ће им да брзо дођу до готовине. А продужење циклуса плаћања задржаће готовину у предузећу неко време. Као резултат, предузеће може да користи ову готовину за своје непосредне потребе. Осим ових, лична штедња, допринос запослених компанији итд. Такође се могу назвати интерним изворима финансирања.