Еластичност цене потражње | Прорачун и примери

Формула за израчунавање еластичности потражње цена

Формула ценовне еластичности потражње је мера еластичности потражње на основу цене која се израчунава дељењем процентуалне промене у количини (∆К / К) са процентуалном променом цене (∆П / П) која је математички представљена као

Даље, једначина за ценовну еластичност потражње може се разрадити у

Где К0 = Почетна количина, К1 = Коначна количина, П.0 = Почетна цена и П.1 = Коначна цена

Прорачун еластичности цене (корак по корак)

Еластичност потражње цена може се одредити у следећа четири корака:

  • Корак 1: Идентификујте П.0 и К0 које су почетна цена односно количина, а затим одлучују о циљној количини и на основу тога коначна цена која се назива К1 и П.1 редом.
  • Корак 2: Сада разрадите бројилац формуле који представља процентуалну промену у количини. До њега се долази дељењем разлике коначних и почетних величина (К1 - К0) сабирањем коначних и почетних величина (К1 + К0) тј. (К1 - К0) / (П1 + К0).
  • Корак 3: Сада разрадите називник формуле који представља процентуалну промену цене. До њега се долази поделом разлике између коначне и почетне цене (П.1 - П.0) сабирањем коначних и почетних цена (П.1 + П0) тј. (П.1 - П.0) / (П.1 + П0).
  • Корак 4:Коначно, еластичност потражње цена израчунава се тако што се израз у кораку 2 подели изразом у кораку 3, као што је приказано у наставку.

Примери

Овде можете преузети овај образац цене еластичности потражње формуле Екцел - образац цене еластичности потражње формуле Екцел

Пример # 1

Узмимо једноставан пример бензина. Сада претпоставимо да је скок цене бензина од 60% резултирао падом куповине бензина за 15%. Помоћу горе поменуте формуле израчунавање ценовне еластичности потражње може се извршити на следећи начин:

  • Еластичност потражње цена = Процентуална промена у количини / Процентуална промена у цени
  • Еластичност потражње цена = -15% ÷ 60%
  • Еластичност потражње цена = -1/4 или -0,25

Пример # 2

Претпоставимо да постоји компанија која испоручује аутомате. Тренутно аутомати продају безалкохолна пића по цени од 3,50 долара по боци. Сада по овој цени потрошачи купују 4.000 боца недељно. Да би се повећала продаја, одлучено је да се цена смањи на 2,50 долара, што ће повећати продају на 5.000 боца. Сада се прорачун ценовне еластичности потражње може извршити на следећи начин:

С обзиром, К0 = 4.000 боца, К1 = 5.000 боца, П.0 = 3,50 долара и П.1 = $2.50

Стога,

  • Еластичност потражње цена = (5.000 - 4.000) / (5.000 + 4.000) ÷ (2,50 - 3,50 УСД) / (2,50 УСД + 3,50 УСД)
  • Еластичност потражње цена = (1/9) ÷ (-1 / 6)
  • Еластичност потражње цена = -2/3 или -0,667

Пример # 3

Узмимо сада случај продаје говедине у САД-у 2014. године. Због одређених несташица хране, цене стоке су порасле. У јануару 2014. године, четворочлана породица конзумирала је око 10 килограма говедине по цени од 3,47 долара по килограму. Због скока цена, цена је порасла на 4,45 УСД / лб до краја октобра 2014, што је смањило потрошњу на 8,5 лбс. Сада се прорачун ценовне еластичности потражње може извршити на следећи начин:

С обзиром, К0 = 10,0 лбс, К1 = 8,5 лбс, П.0 = 3,47 долара и П.1 = $4.45

Стога,

  • Еластичност потражње цена = (8,5 - 10,0) / (8,5 + 10,0) ÷ (4,45 УСД - 3,47 УСД) / (4,45 УСД + 3,47 УСД)
  • Еластичност потражње цене = (-0,081) ÷ (0,124)
  • Еластичност потражње цена = -0,653

Калкулатор цене еластичности потражње

Можете користити следећи калкулатор еластичности цена.

Процентуална промена у количини
Проценат промене цене
ПЕД Формула =
 

ПЕД Формула =
Процентуална промена у количини
=
Проценат промене цене
0
=0
0

Релевантност и употреба

За предузеће је од изузетне важности да разуме концепт и релевантност ценовне еластичности потражње да би разумео однос између цене добра и одговарајуће потражње по тој цени. Ценовна еластичност потражње може се користити за одређивање политике цена за различита тржишта и за различите производе или услуге.

У случају да тражена количина много флуктуира када цене мало варирају, онда се каже да је производ еластичан. То се често дешава у случају производа или услуга који имају много алтернатива и као такви потрошачи су релативно осетљиви на цене. У таквом сценарију или ће посао бити опрезан у одређивању цене или ће циљати друго тржиште на коме су флуктуације мале.

У случају да се захтевана количина промени са врло малом маржом упркос значајној промени цена, онда се каже да је производ нееластичан. То се дешава када недостаје добрих замена за производ или услугу и као такви потрошачи су спремни да купују по релативно вишим ценама. Предузеће ће у таквим тржишним условима моћи да цени производ много угодније.

Еластичност потражње за ценама у Екцелу (са екцел предлошком)

Узмимо сада случај поменут у примеру бр. 3 еластичности цена да бисмо то илустровали у доњем екцел предлошку. Табела даје снимак месечних варијација цене и потрошње четворочлане породице за период јануар 2014. до октобра 2014. године и израчунава месечну еластичност тражње цена.

У доленаведеном екцел предлошку користили смо формулу еластичности цена да бисмо пронашли месечну еластичност потражње.

Тако ће израчунавање месечне еластичности потражње цена бити-