Рачуноводство наспрам финансијског управљања | Топ 5 разлика (инфографика)

Разлика између рачуноводства и финансијског управљања

Кључна разлика између рачуноводства и финансијског управљања је у томе што је рачуноводство поступак евидентирања, одржавања као и извештавање о финансијским пословима предузећа који показује јасан финансијски положај предузећа, док је финансијско управљање управљање финансијама и улагање различитих појединаца, организација и других ентитета.

То су две одвојене функције где рачуноводство захтева извештавање о прошлим финансијским трансакцијама, док друга захтева планирање будућих трансакција.

Шта је рачуноводство?

Рачуноводство је мерење, обрада и евидентирање финансијских трансакција организације. Процес је резимирање, анализа и евидентирање таквих информација ради извештавања управе, поверилаца, акционара, инвеститора и службеника за надзор или пореских службеника.

Примарни циљ је извештавање о финансијским информацијама или трансакцијама користећи општеприхваћене рачуноводствене принципе (ГААП).

Рачуноводство се може поделити у неколико поља попут финансијског рачуноводства, управљачког рачуноводства, пореског рачуноводства и рачуноводства трошкова. Два главна типа су:

  • Финансијско рачуноводство: Извештавање о финансијским информацијама спољним корисницима попут поверилаца, добављача, владиних агенција, аналитичара итд. Представља финансијско рачуноводство
  • Управљачко рачуноводство: Пријављивање финансијских информација интерним корисницима попут менаџмента и запослених назива се управљачко рачуноводство.

Финансијски извештаји користе стандардне процедуре и рачуноводствене принципе које су поставиле организације попут Одбора за стандарде финансијског рачуноводства (ФАСБ) у Сједињеним Државама и Савета за финансијско извештавање у Уједињеном Краљевству.

Шта је финансијско управљање?

Финансијско управљање помаже у управљању финансијама и економским ресурсима организације. Реч је о ефикасном управљању економским активностима организације за постизање финансијских циљева. Финансијско управљање помаже управљању у бољем доношењу одлука.

Кључни циљ финансијског управљања је створити богатство за пословање и инвеститоре, створити новац, зарадити добар принос уз одговарајући ризик ефикасним коришћењем организационих ресурса.

Кључни елементи финансијског управљања су финансијско планирање, контрола и доношење одлука.

  1. Финансијско планирање укључује финансирање; управа предузећа треба да обезбеди расположивост одговарајућих средстава у тренутку потребе за вођењем посла. Правилно финансијско планирање осигурава да се могу испунити краткорочни, средњорочни и дугорочни захтеви за средствима.
  2. Финансијска контрола је најважнији елемент управљања, јер обезбеђује ефикасно коришћење имовине предузећа.
  3. Доношење финансијских одлука бави се улагањима, могућностима финансирања и делом пословања са дивидендама, тако да фирма генерише добар повраћај улагања и дистрибуира своје богатство међу акционарима кроз исплате дивиденди.

Рачуноводство наспрам финансијског управљања Инфографика

Кључне разлике

  • Рачуноводство се више односи на извештавање, док финансијско управљање укључује средства и ресурсе компаније и њихово ефикасно коришћење
  • Кључни циљ рачуноводства је пружање финансијских информација помоћу стандардних поступака и правила, док је циљ формалног управљања стварање богатства, генерисање готовине и добар повраћај ефикасном употребом имовине компаније.
  • Рачуноводство извештава финансијске информације повериоцима, инвеститорима, аналитичарима, менаџменту и регулаторима, док финансијско управљање користи менаџмент предузећа.
  • Рачуноводство има две главне врсте - финансијско и управљачко рачуноводство, док је финансијско управљање процес са три главна елемента, тј. Финансијско планирање, финансијска контрола и финансијско одлучивање
  • Рачуноводство укључује извештавање о прошлим финансијским трансакцијама, док друго управљање укључује планирање будућих финансијских трансакција.
  • Рачуноводство даје финансијски положај компаније, док финансијско управљање пружа холистички поглед на пословне активности и пружа увид у будућу генерацију богатства.
  • Рачуноводство следи општеприхваћене рачуноводствене принципе (ГААП) које пружа Одбор за стандарде финансијског рачуноводства (ФАСБ) у САД-у и Савет за финансијско извештавање (ФРЦ) у Великој Британији.

Упоредна табела

Основа за поређењеРачуноводствоФинансијски менаџмент
Основна дефиницијаУметност евидентирања и извештавања о прошлим финансијским трансакцијамаУправља имовином и пасивом предузећа како би планирао будући раст
Зашто је важно?Даје финансијски положај предузећа.Помаже у одлучивању о будућим пројектима и управљању имовином.
Ко су крајњи корисници?Управа, акционари, регулатори, аналитичари, повериоциУглавном менаџмент компаније и акционари
Кључни циљевиИзвештавање о финансијским информацијама
  • Створите богатство
  • Генеришите новац
  • Зарадите добар повраћај
  • Ефикасно коришћење имовине
Врсте и кључни елементиИма два главна типа:

  • Финансијско рачуноводство
  • Управљачко рачуноводство
Не постоје такве врсте, али процес укључује три кључна елемента:

  • Финансијско планирање
  • Финансијска контрола
  • Доношење финансијских одлука

Последње мисли

Рачуноводство и финансијско управљање су пресудни по сопствени капацитет за компанију. Иако су обојица део финансија, али имају своје разлике, што их разликује једни од других. Док се рачуноводство врти око извештавања о финансијским трансакцијама, док се финансијско управљање односи на управљање ресурсима Компаније за управљање будућим растом.