Буџетирање вс предвиђање | Топ 8 разлика (са Инфографиком)

Разлика између буџетирања и предвиђања

Буџетирање односи се на процес пројектовања прихода и трошкова компаније за будући одређени временски период који предузеће жели да постигне, док, предвиђање односи се на процену шта ће заправо предузеће постићи.

Буџетирање је структурирани формат циљева које компанија жели да постигне у одабраном временском оквиру најчешће годишње; међутим, може бити и другачије. Предвиђање је периодично посматрање процента буџетских циљева који су постигнути и колики је преостали преостали временски оквир.

Примарна сврха ових процеса је да подрже стратегију предузећа кроз планиране иницијативе, буџетску расподјелу ресурса до које промјене у окружењу утичу на способност предузећа да испуни циљеве.

Шта је буџетирање?

Буџет је детаљан извештај о финансијској активности предузећа, који укључује приходе, трошкове, инвестиције и новчани ток за одређени период (често годину дана).

Током припреме буџета за велике компаније, изјава о буџету може да садржи доприносе различитих функционалних одељења компаније и профитних центара (пословне јединице). То је дуготрајан процес.

Генерално, буџети су статични и припремају се за финансијску годину компаније. Међутим, неке организације користе континуирани буџет, прилагођен током године на основу променљивих услова пословања. Иако ово може додати тачност, такође захтева већу пажњу и не мора нужно донети бољи исход.

На пример, Предузеће обезбеђује 75 милиона долара за камате (@ 10% годишње) у свом буџету. Али током године, изненада, Централна банка земље повећава каматну стопу подстичући банке да и оне повећају своје камате на позајмице. Што ће резултирати већим трошковима камата за компанију, а самим тим и предузеће мора обновити свој буџет у складу са новим предвиђеним трошковима камата.

Шта је предвиђање?

Прогноза је процена могућих будућих догађаја. У почетној фази планирања обавезно се припремити за предвиђање могућих акција за пословање у будућности. Припремају се прогнозе за продају, производњу, трошкове, набавку материјала и финансијске потребе предузећа. Предвиђање има одређену флексибилност, док буџет има фиксни циљ.

Генерално се буџетирање и предвиђање користе наизменично или се схватају као иста активност (буџетирање укључује предвиђање). Међутим, између оба постоји танка линија. Предвиђање је пројекција онога што ће се десити током буџетског периода на нивоу организације, обично укључује значајне приходе и расходе. Предвиђање може бити за дугорочни или краткорочни период или коришћење приступа одозго према доле или одоздо према горе.

Дугорочна прогноза ће пружити драгоцене резултате менаџменту за њихов стратешки пословни план. Супротно томе, краткорочна прогноза се обично ради за оперативне и свакодневне пословне потребе.

Буџетирање насупрот предвиђању инфографике

Погледајмо главне разлике између буџетирања и предвиђања.

Кључне разлике

  • Сврха ове две технике подвлачи критичну разлику између њих две, јер је буџетирање детаљна скица циљева и циљева компаније у одређеном наредном периоду, док је предвиђање редовно праћење исте како би компанија била свесна да ли је разумно је мислити да ће циљ бити испуњен
  • Релевантност закључака је такође различита; предвиђање се користи за предузимање привремених мера у покушају да се испуне циљеви постављени буџетом, док се анализа одступања користи за доношење критичних одлука компаније, као што су потребне активности проширења, оквир политике надокнаде и компоненте итд.
  • Буџетирање је такође од суштинске важности да би се разумело да ли компанија може постићи рентабилну или не. Стога, да ли треба да настави са радом или започне покушај постепеног предузимања строге мере ликвидације имовине или проналажења заинтересованог купца који компанију може купити делимично или у целини.
  • Сталне ревизије буџета чине га бесмисленим, јер може довести до велике забуне, међутим, стална ревизија прогнозираних бројева неопходна је да би се разумеле које промене су потребне у тренутним техникама за укључивање привремених промена.
  • Израда буџета врши се за све финансијске извештаје, као што су биланс успеха, извештај о токовима готовине и биланс стања. Међутим, предвиђање се врши само за приходе и расходе, јер друге ставке укључују значајнију неизвесност и њихово предвиђање може изгледати узалудно, јер неће значити ништа.

Буџетирање насупрот упоредној табели предвиђања

Критеријуми / ставкаБуџетирањеПредвиђање
СврхаБуџети су формулисани за одређивање циља за наредни месец или квартал или годину.Изводи се да би се разумело да ли ће планирани циљ бити благовремено испуњен или не.
СадржајСадржи апсолутне вредности које компанија жели да постигне; стога може укључивати број јединица које мора да прода или износ прихода који мора да створи.Како прогноза изражава очекивања, то чини боље у процентима, имплицирајући колики је проценат буџетираних вредности остварен и колико се то може разумно постићи у преосталом времену.
МетодологијаПосматра претходне трендове и покушава да на основу њих постави реални циљ након изравнавања за једнократни или ванредни инцидент.Анализира промене у тренутним околностима и покушава да закључи да ће у светлу таквих догађаја, да ли ће буџет бити испуњен или не.
ФреквенцијаБуџет се формулише једном у периоду; на пример, ако смо планирали приходе и расходе за наредну годину, то ће остати све док година не буде завршена.Предвиђање се врши чешће, а понекад се може вршити и у реалном времену или на сталној основи, тако да се благовремено могу предузети одговарајуће мере у покушају да се испуне буџетске потребе.
Варијација АнализаКада се буџетски временски оквир заврши, стварни резултати се упоређују са планираним циљевима како би се видело како су варирали и да ли је буџет био реално остварив или не, па се будући буџети ревидирају у складу с тим.Таква анализа се не проводи за предвиђене бројеве, јер су то само привремени бројеви; заправо је предвиђање само по себи техника анализе варијансе.
Подручја покривенаБуџетирање је шира анализа и укључује већи број ставки као што су приходи, трошкови, токови каскова, добит, ставке финансијског стања.Предвиђање је ужа анализа јер се бави само приходима и расходима, а не новчаним токовима или финансијским стањем.
Структурне променеКако је буџет дугорочна појава, разлике се гледају кроз строжи објектив. То може довести до структурних промена као што су надоградње Р&Д или ЦАПек промена.Предвиђање је краткорочна мера и стога не доводи до драстичних промена. Може да дозволи менаџменту да доноси одлуке о повећању смена радника према променама у потражњи; међутим, то неће довести до промена као што је повећање капацитета постројења.
Ниво свестиБуџетски циљеви преносе се на све нивое, укључујући нивое радњи у производним предузећима, тако да се постигне циљана производња.Предвиђени бројеви су углавном за руководство и тим надзорника како би били свесни како да управљају радом како би се испунили циљеви.

У корпоративном свету, буџет и прогноза се припремају истовремено и са истим инпутима добијеним од пословних јединица и јединица трошкова предузећа. Иако су сврха и приступ исти у обе изјаве, употреба се може разликовати.

Закључак

Можемо повући једноставну аналогију да је буџет попут годишњих доба која су за одређени период, чије максимално време може имати одређену врсту времена. У исто време, предвиђање је привремена најава броја киша или сунца који се могу очекивати било ког дана. Не може се предвидети за дужи период, јер ће на њега утицати промене у дневном времену, па стога можда неће донети истинитију слику ако је предвиђена много раније.

Обе технике су кључне и чине саставни део краткорочног и дугорочног одлучивања. Ако буџети нису формулисани, компанија може постати бесциљна. Истовремено, ако се прогнозирање не изврши, тада може постојати шанса за надзор и гомилање погрешних одлука и нечињења.