Индекс укупног повраћаја (дефиниција, формула) | Примери прорачуна

Шта је индекс укупног повраћаја?

Индекс укупног приноса или ТРИ је врло корисно мерило индекса капитала за бележење приноса и од кретања цена саставних деоница, и од исплате његових дивиденди, а такође претпоставља да се дивиденде реинвестирају. То је врло корисна мера јер заправо наводи шта инвеститор узима назад или добија заузврат од уложене инвестиције.

Формула индекса укупног приноса

Формула индекса укупног повраћаја представљена је као испод -

Индекс укупног приноса = Претходни ТР * [1+ (Данашњи ПР индекс + Индексирана дивиденда / Претходни ПР индекс-1)]

Израчун индекса укупног повраћаја

Израчун укупног индекса поврата може бити у облику вредности долара, евра или било које друге валуте. Да бисмо прво израчунали ТРИ, морамо узети у обзир исплаћену дивиденду. Први корак је подела дивиденди исплаћених током одређеног временског периода са истим делиоцем који је коришћен за израчунавање бодова повезаних са индексом или се то назива и основна граница индекса. То нам даје вредност исплаћене дивиденде по боду индекса која је представљена једначином као у наставку:

Индексирана дивиденда (Дт) = Исплаћена дивиденда / Основни индекс ограничења

Други корак је комбиновање индекса дивиденде и промене цена ради прилагођавања индекса поврата цене за тај дан. За то се може користити доња формула:

(Данашњи ПР индекс + индексирана дивиденда) / Претходни ПР индекс

На крају, индекс укупног приноса израчунава се применом прилагођавања индекса поврата цена на индекс укупног приноса који обрачунава целу историју исплате дивиденди и та вредност се множи са ТРИ индексом ранијег дана. Ово се може представити на следећи начин:

Индекс укупног приноса = Претходни ТРИ * [1+ {(Данашњи ПР индекс + индексирана дивиденда) / Претходни ПР индекс} -1]

Дакле, у основи, израчунавање ТРИ укључује процес у три корака који укључује прво, одређивање дивиденде по индексној тачки, друго, прилагођавање индекса поврата цена и коначно, примену прилагођавања на ниво ТРИ индекса ранијег дана.

Пример индекса укупног повраћаја

Размотримо овде пример Лондонске берзе као јединствену деоницу и у њу инвестирамо. Ова акција је купљена 2000. године, а 2001. је издата дивиденда од 0,02 ГБП. Цена акције након издавања дивиденде износила је 5 ГБП. Сада можемо да замислимо да је год издата дивиденда искоришћена за куповину више деоница ЛСЕ по истом ценовном опсегу од 5 ГБП. Због тога сада можемо купити 0,02 / 5 = 0,004 акције ЛСЕ, што чини укупно 1.004 акције. Тако се ТРИ на овом нивоу може израчунати као 5 * 1,004 = 5,02

У другој 2002. години, акције поново издају нову дивиденду, где претпостављају да су цене акција константне на 0,002 ГБП. Тренутно смо заправо власници 1.004 деоница. Укупна тако израчуната дивиденда је 1,004 * 0,02 = 0,002008 ГБП. Ово се сада реинвестира у исте залихе чија тренутна цена износи 5,2 ГБП. Сада ће број одржаних акција постати 1.008. Тако ће ТРИ сада испасти 5,2 * 1,008 = 5,24

Морамо да учинимо исто за сваки период и тако коначно на крају кумулативног броја периода можемо лако да нацртамо графикон нивоа ТРИ или израчунамо потребни ТРИ за тај период користећи горе поменуту формулу узимајући у обзир претходну период ТРИ и тренутни ТРИ.

Индекс укупног поврата у односу на индекс поврата цена

  • Индекс укупног приноса укључује и кретање цена или капиталну добит / губитак заједно са дивидендом примљеном од хартије од вредности, док индекс поврата цене узима у обзир само кретање цене или капиталне добити / губитка, а не и примљену дивиденду.
  • ТРИ даје реалнију слику о повраћају залиха, јер укључује све састојке повезане с тим, попут промене цена, камате и дивиденде, где ПРИ даје само детаље о кретању цена, а то није стварни повраћај од залиха.
  • ТРИ је најновији приступ начину на који инвеститори бенчмарирају своје заједничке фондове, јер им помаже да боље процене фонд, јер НАВ заједничког фонда не приказује само капитални губитак / добитак у портфељу већ и дивиденду добијену од поседовања у портфељу, док је ПРИ више традиционални приступ где су узајамни фондови били референтна вредност против промена цена само у вези са бројем хартија од вредности које управљају заједничким фондом.
  • ТРИ је транспарентнији и веродостојност деоница или фондова се много повећала, док је ПРИ више обмањујући сценарио јер прецењује учинак узајамног фонда који је привукао пуно инвеститора да инвестирају у одређени фонд без разумевања стварног сценарија .

Утицај ТРИ на инвеститоре узајамних фондова

Коришћење индекса укупног приноса у односу на индекс поврата цена може широко утицати на дугорочне стратегије инвеститора. Ово игра кључну улогу у активним улагањима у извршена пасивна улагања. Узимајући у обзир просечно, види се да ће компоненте индекса годишње зарадити око 2% дивиденде. Овај повраћај када приступимо ПРИ приступу није укључен у поређење узајамних фондова.

Дакле, у приступу ПРИ, повраћај је минимизиран или потцењен за 2% годишње. Уз приступ ТРИ, инвеститори ће видети да су перформансе индекса порасле за 2% узимајући у обзир ТРИ приступ, а не узимајући у обзир ПРИ приступ. Једна добра ствар код ТРИ-а за инвеститоре узајамних фондова је та што уложени новац више неће бити закључан иза нетачних мерила.

Закључак

Укупна индекс приноса је врло корисно мерило када желимо да сазнамо стварни приход који се генерише за саставнице деоница или узајамног фонда. То је врло корисна мера, јер заправо наводи шта инвеститор узима назад или добија заузврат од уложене инвестиције. У основи је саставни део поврата индекса, исплаћених дивиденди, а такође и дивиденди које се реинвестирају назад у индекс.

На свим главним развијеним тржиштима, сви узајамни фондови су данас обележени индексом укупног приноса који је претходно био референтни индекс у односу на индекс поврата цена. Чак иу случајевима када капитал нађе када је реч о опцији раста фонда, обавезно је узети у обзир дивиденду коју је генерисао, али је није расподелио од основних компанија. Стога ТРИ долази до шире слике када треба израчунати стварни принос из акцијског фонда.