Предложак регистра чековне књижице - Бесплатно преузимање (Екцел, ПДФ, ЦСВ, ОДС)

Преузми образац

Екцел Гоогле табеле

Остале верзије

  • Екцел 2003 (.клс)
  • ОпенОффице (.одс)
  • ЦСВ (.цсв)
  • Преносни док. Формат (.пдф)

Шаблон регистрације чековне књижице - (Пратите своја долазна и одлазећа средства)

Предложак регистра чековне књижице је регистровани који може да се одржава у пословне и личне сврхе да би се путем чекова евидентирало долазно и одлазно средство на банковном рачуну, док се истовремено евидентирају битни детаљи попут категорије прилива / одлива, стране које издају чекове, категорија готовине проток итд.

О предлошку и како се може користити?

Шаблон регистра чековне књижице је релативно једноставан образац за праћење долазних и одлазних трансакција чекова. Сва поља су поља за унос, осим стања, које се израчунава као претходно стање + депозит / кредит - повлачење / плаћање.

Елементи

Састоји се из следећих поља:

# 1 - Датум

Саморазумљиво поље у које ће корисник унети датум у жељени формат;

# 2 - Број провере:

У ово поље корисник треба да унесе контролни број и за долазне и за одлазне чекове. Чековни број је јединствена идентификација сваког листа у чековној књижици, а банка води евиденцију који се бројеви чекова издају којим клијентима.

Вођење евиденцијског броја изузетно је важно док се одржава образац регистра чековне књижице, јер ће без јединственог идентитета чека бити мало изазовно пратити чекирање у случају да се изгуби, оштети или украде. Такође је структуриран начин праћења свих чекова на једном месту.

Корисник треба да унесе број чека из чекова примљених или исплаћених на терену.

# 3 - Назив банке

Ово поље је неважно када корисник даје детаље о чековима које је издао са свог налога. Када корисник ставља детаље о примљеним чековима, ово поље ће се попунити именом банке којој чек припада. На пример, трећа страна је издала чек са свог рачуна у КСИЗ банци, док корисник има свој рачун у АБЦ банци, корисник ће у ову колону ставити КСИЗ банку. Корисник мора да остави поље празно за одлазне провере.

# 4 - Страна која издаје

Ово поље је посебно релевантно за долазне чекове. Корисник ставља име издаваоца чека и оставља поље празно, у случају да уноси детаље о одлазним чековима.

# 5 - Опис трансакције

Ово поље је од виталне важности јер разрађује природу трансакција које се дешавају кроз чекове. Ваш опис може бити продаја, трошкови или било који други пословни или лични приход или трошак.

Ово поље мора бити попуњено у случају долазних и одлазних провера. Опис би требао бити кратак и прецизан и требало би да буде довољно објашњен да би корисник могао да разуме природу трансакције која се догодила помоћу чекова.

# 6 - Категорија

Свака готовинска потврда или уплата има дефинисану категорију која је наведена у овом пољу. Категорије могу бити широке, попут продаје и трошкова, или могу бити врло специфичне, попут продаје из одређеног града, која се односи на одређену пословну активност.

Као власник предузећа, можете дефинисати категорије његовог пословања на основу величине посла и природе трансакција које предузеће предузима. У личне сврхе, ове категорије такође могу бити једноставне или сложене на основу природе и учесталости трансакција које се предузимају помоћу чекова.

# 7 - Подизање / Плаћање

Ова колона мора бити попуњена износима одлазних средстава. То ће углавном бити износи чекова које је издао корисник.

# 8 - Измирено / одобрено

„Почишћено“ значи да се трансакција намирује у банци. „Помирено“ значи да је корисник верификовао рачун у својој евиденцији. Унесите да ли је трансакција помирена или одобрена.

# 9 - Депозит / кредит

Овај простор мора бити попуњен за долазне чекове и биће кредит на корисниковом банковном рачуну.

# 10 - Равнотежа

То је стање на сваки датум трансакције. Формула која се користи у пољу оставља поље празно када у поље за повлачење / уплату и депозит / кредит не унесете податке. Такође користи функцију померања, која не дозвољава да се грешке појаве кад год се избрише цео ред.

Стање се израчунава као почетно стање плус износи долазних чекова умањени за излазеће износе чекова. Морамо имати на уму да ће образац испљувати негативни салдо ако је одлазни новац већи од почетног стања и долазног готовинског новца заједно.

Мане предлошка регистра чековне књижице

Следи неколико недостатака употребе шаблона регистра чековних књижица:

# 1 - Прелазак на дигитални начин плаћања и признаница

Како се информациона технологија прилично развила у последње три деценије, банкарство чековним књижицама постаје све сувишно. Већина трансакција се дешава у мрежном режиму и тамо је изузетно лако приступити записима, јер је све електронски похрањено. Човек може приступити годинама података, сортирати их, анализирати и урадити пуно других ствари, што ће бити тешко у шаблону чековне књижице.

# 2 - Улазак у трансакције које се одвијају кроз друге начине сличних карактеристика као чекови

Шаблон чековне књижице не узима у обзир трансакције које се дешавају изван руте чековне књижице. Иако прорачунске табеле чековних књижица дају крајњи салдо, то се не може сматрати коначним билансом и увек је потребно усаглашавање са банком, као што је објашњено у претходној тачки; у ову прорачунску таблицу биће додато мноштво трансакција да би се добио смисао укупних банкарских трансакција у датом периоду.

Закључак

Прорачунска таблица чековне књижице корисна је за људе или предузећа која готово све своје трансакције обављају у чековима. Или могу бити људи попут пензионера који периодично примају чекове и требају пратити своје трансакције и биланса. Таквим корисницима ће предложак бити изузетно користан.