Пореско рачуноводство (Значење) | Научите основе пореског рачуноводства

Шта је пореско рачуноводство?

Пореско рачуноводство односи се на методе и политике које се користе за припрему пореских пријава и других извештаја потребних за поштовање пореза, те стога пружа оквире и смернице за остваривање опорезиве добити.

Такође, пореске политике у свакој земљи разликују се од општеприхваћених рачуноводствених принципа за различите ставке. Ова варијација доводи до стварања одложених пореских средстава и обавеза. Такође, постоје одвојене смернице за рачуноводство ПДВ-а (порез на додату вредност), трансферне цене и прекограничне трансакције, које све потпадају под пореско рачуноводство.

Основи пореског рачуноводства

Разлог за вођење рачуноводства пореза на доходак је постизање опорезиве добити и пореза који се плаћа усклађивањем књиговодствене добити остварене рачуноводственим принципима. Сви ови послови и прилагођавања чине део пореске пријаве и ови извештаји се чувају за пореске ревизије. Постоје разне компоненте рачуноводства за опорезивање, од којих су неке описане у наставку -

# 1 - одложена пореска имовина

Ствара се када постоји разлика у књиговодственој добити, а опорезива добит настаје због проблема са временом. Постоје трошкови попут резервисања за сумњиве дугове, који се у рачуноводству узимају у обзир у текућој години. Међутим, њима је дозвољен одбитак за опорезивање само када је износ проглашен лошим дугом, што се може догодити у наредним годинама.

У овом случају, опорезива добит биће већа у поређењу са рачуноводственом добити, а лице или организација ће ове године платити више пореза, који. Додатни износ плаћен као порез на додатни добитак због одбијања износа резервисања за одбитак сматра се одложеним порезом, који ће се реализовати у наредним годинама.

# 2 - Одложена пореска обавеза

Одговорност за одложени порез настаје када особа или организација мора да плати мање пореза у текућој години због временске разлике. На пример - узмимо у обзир да се средство од 10.000 УСД амортизује у књиговодственим књигама по линеарној методи (СЛМ) током 8 година - амортизација сваке године износи 1.250 УСД (10.000 УСД / 8).

Међутим, ако пореска правила кажу да се имовина мора амортизовати са 20% (ВДВ) методом записане вредности. Амортизација у сврху опорезивања у другој години износиће 1.600 америчких долара ((10.000 - 2000, тј. 20% за прву годину) = 8.000 америчких долара * 20% = 1.600 америчких долара)).

Овде ће организација добити додатни одбитак од 350 УСД (1.600–1.250 УСД) за сврхе опорезивања. Ако сматрамо да је пореска стопа 30%, одложена пореска обавеза овде износи 105 УСД (350 * 30%).

# 3 - Обрачун ПДВ-а

Већина земаља има порез на добра и услуге (ГСТ) или ПДВ (порез на додату вредност), који чине део готово свих издатих рачуна. Ово сада не би требало сматрати директним трошковима јер организације добијају олакшицу са порезом на улаз на већ плаћени износ. Да би затражили те уносе, пореске власти постављају одређене услове у вези са форматом фактуре, именом и регистрацијом предузећа, детаљима другог дела итд. И сви ови услови морају да буду испуњени од стране пореског рачуноводственог тима пре подношења захтева за ПДВ / ПДВ улазни кредит.

# 4 - Трансферне цене

У данашњем свету глобализације многе компаније отварају своје подружнице у разним деловима света. Политика надгледа трансферне цене која се назива Цена трансакције дужине руке и која заговара политику правичне трговине широм света. Једноставним речима, каже да повезани део или особа не би требало да користе робу или услуге по нижој цени од цене по којој је продато неповезаној трећој страни.

Такође, ако је организација основала јединствену офшор канцеларију у којој људи раде, а у тој земљи се не обавља никакав други посао. Према политици трансферних цена, организација мора да плати одређени проценат (8-15%) пореза на трошкове настале у пословању офшор канцеларије. Трансферне цене су једна од брзих и изазовних компоненти у данашњем свету.

# 5 - Категоризација дохотка

Рачуноводство узима у обзир све примитке и исплате за израчунавање рачуноводствене добити. Међутим, нису сви примици повезани са пословањем, а стопа пореза се разликује у зависности од врсте пријема.

Размотримо доњи пример -

У табели 1 приказан је извод из књиговодствених књига, ау другој табели приказано је како пореско рачуноводство мора категоризовати врсту дохотка јер се стопе пореза на доходак разликују у зависности од врсте прихода.

Предности

  • Категоризација прихода за примену тачне пореске стопе;
  • Придржавање законских прописа.
  • Губици текућих и претходних година могу се надокнадити у будућим периодима подношењем пореских пријава.
  • Олакшавање пореске ревизије.
  • Правовремена самопроцена и плаћања пореза;

Мане

  • Потребно је додатно време и ресурси за рад;
  • Порески професионалци скупо наплаћују организације.
  • Скоро сваке године се мењају пореске политике.

Важне напомене

Сваки пут када се промене политике, пореске стопе итд., Организације / појединци морају да се ажурирају, а рачуноводствени софтвер треба у складу са тим изменити.

Закључак

Пореско рачуноводство је кључно за било које предузеће или појединца, јер пружа оквир за пријављивање тачног дохотка и плаћање одговарајућих пореза. У случају нејасноћа, треба консултовати пореског стручњака како би се избегле пропусте у поштовању пореза јер постоје новчане казне и казне за неплатише пореза. Такође делује на избегавање пореза избором начина који најбоље одговара свакој врсти предузећа или појединца.