Основно средство (значење, примери) | Топ 6 врста основних средстава

Основно значење имовине

Основно средство је дефинисано као средство на коме се заснивају финансијски инструменти као што су деривати и вредност основног средства је индиректно или директно повезана са уговорима о дериватима. Њима се увек тргује на готовинским тржиштима, док се дериватима изведеним из њих тргује на сегменту деривата или на будућим тржиштима.

Врсте основне имовине

Хајде да разговарамо о врстама основне имовине.

# 1 - Финансијска потраживања или залихе

Деоница је дефинисана као финансијско потраживање које представља сразмерно власништво инвеститора или имаоца у односу на зараду и укупну имовину издавачког предузећа. Акције се могу поделити на уобичајене и префериране акције. Акције се првенствено издају са намером да се прикупе финансије за финансирање пословања или пројеката високог раста.

# 2 - Дужничке хартије од вредности или обвезнице

Обвезница је дефинисана као финансијски инструмент који власнику даје исплате с фиксном каматом. Корпорације и владине институције издају обвезнице за прикупљање финансијских средстава са намером да финансирају пословне пројекте или владине пројекте. Ималац таквих инструмената назива се повериоцима дуга.

# 3 - Средства којима се тргује на берзи

Фондови којима се тргује на берзи дефинишу се као посебна варијанта узајамног фонда чији је репер основни индекс. То је у основи група хартија од вредности обухваћена као једна целина.

# 4 - Тржишни индекс

Тржишни индекс се дефинише као прикупљање хартија од вредности. Колекција би се могла усредсредити на једно одређено подручје финансијског тржишта. Они су дизајнирани за процену учинка финансијских тржишта. Индекс се користи за развој пасивних стратегија улагања.

# 5 - Валута

Валута је дефинисана као инструмент монетарне размене који замењује традиционални систем размене, при чему је такав медиј широко прихватљив у одређеној земљи. Различите државе могу имати различите валуте. Најчешћа и најпопуларнија прихватљива валута широм света је валута америчких долара у којој су многе земље извршиле доларизацију како би задовољиле своје девизне потребе еквивалентне глобалним стандардима.

# 6 - Роба

Роба је дефинисана као инструмент који се користи у пословним и трговинским активностима. Ови предмети су улазни подаци за општу трговину и производњу пословних активности. Злато и сребро су најпопуларнија роба којом се тргује на робном тржишту.

Примери основне имовине

Помоћу примера схватимо основну имовину.

Пример # 1

  • Претпоставимо да основна имовина, као што су акције А купљене по цени од 50 долара, показује негативан ризик. Власник држи 1 деоницу акција А. Власник може да преузме продајну опцију акције А са ударном ценом од 50 долара тргујући по цени од 2 долара на тржиштима опција.
  • Пут опција је дериватни уговор који даје њеном имаоцу право да прода основно средство по унапред дефинисаној ударној цени пре датума истека.
  • Пут опција даје право продаје, али не и обавезу обављања продајне активности.
  • Основно средство за продајну опцију овде је деоница А од које се путна опција иновира и изводи.

Пример # 2 - Практична примена

  • Злато је роба која је веома популаран инструмент који се може користити како за заштиту, тако и за инвестирање. Злато се може користити за сузбијање растућих нивоа инфлације и тако сузбити сваки потенцијални губитак у вредности америчких долара.
  • Долар носи титулу глобално прихватљиве валуте.
  • Злато је основна имовина која никада не губи на вредности.
  • Кад год се долар сруши пред растом инфлације, злато се може користити као алтернативно улагачко средство за сузбијање инфлације, заустављање губитка вредности и смањење потенцијалних утицаја пропадања долара.

Основна формула имовине

Могу се изразити уопштеним терминима основног математичког израза како је приказано доле: -

Ево,

  • Изражава се као ин.
  • Изведена функција, када се примени на основно средство, резултирала би изведеном вредношћу
  • Изведена вредност изражава се као ни (н-1)

Различита основна актива може имати различите везе са изведеницама и отуда њихова формула може варирати.

Опције представљају различите методе за вредновање саме себе, па се према томе та посебна метода може користити за одређивање вредности основног средства.

Слично томе, процена терминских уговора може пружити различите методе за утврђивање вредности основног средства.

Предности

Неке од предности су следеће.

  • Одређене варијанте основне имовине, попут залиха, по својој су природи врло тржишне.
  • Имају организовано финансијско тржиште које промовише ликвидност и размену хартија од вредности између различитих укључених страна.
  • Многи инвеститори користе основну имовину у сврхе улагања и стога остварују високе приносе након што држе такве хартије од вредности за значајан инвестициони хоризонт.
  • Будући да ова имовина има организовано тржиште, трансакциони трошкови који су укључени у трговину таквом имовином су релативно врло ниски.

Мане

Неки од недостатака су следећи.

  • Одређене варијанте основне имовине могу се користити у шпекулативне сврхе. То доводи до једнаке вероватноће да ће новац који се налази у таквој имовини изгубити врло брзо.
  • Свака врста основног средства представља одређени ризик. Акције и робе сносе ризик улагања, док обвезнице сносе ризик неплаћања и ризик друге уговорне стране.
  • Могу постојати одређене врсте основне имовине чијим се дериватима може трговати и намиривати само на вансегментима који заузврат доводе до неизвршења обавеза и ризика друге уговорне стране ако било која страна отклони своје обавезе.
  • Учинак основне имовине мора се периодично пратити како би се смањио и сузбио сваки потенцијални ризик повезан са овом имовином.

Ограничења

Нека од ограничења су следећа.

  • Вредност основне имовине зависи од економских услова државе. Ако нацији економски не иде баш најбоље, то може довести до смањења вредности основне имовине.
  • Увек су склони информационој асиметрији и неповољној селекцији. Асиметрија информација се обично дешава када било која страна која је укључена у финансијске трансакције међу собом сакрије потенцијалне информације које могу утицати на финансијски посао. Негативна селекција се обично дешава када инвеститор одабере лошу и лошу имовину у сврху инвестирања.

Важне тачке

Неке од важних тачака су следеће.

  • Деривати су финансијске иновације чије се вредности могу извести из основне имовине.
  • Деривати се користе за вршење заштите на позицијама заузетим у основној активи.
  • Увек се саветује да се одржи једнака и супротна позиција у уговорима о дериватима која одговара положају основне имовине.
  • Једном када се заузме позиција, свака промена вредности основног средства може поништити напоре заштите и истовремено укупна позиција може се трансформисати у ризичну позицију.
  • У таквим ситуацијама инвеститор или хеџер могу брзо изгубити новац уместо да зарађују стабилно.

Закључак

Основна имовина су основни градивни елементи за уговоре о дериватима. Могло би бити високо шпекулативне природе и могло би резултирати тренутном ерозијом вредности ако се позиције заузете у таквој имовини не прате периодично. Такви инструменти представљају ризик нагоре и наниже, при чему ови инструменти могу бити бољи или лошији од економског стања које превладава у земљи.