Отворени у односу на затворени узајамни фондови | Врхунских 14 разлика

Разлике у отвореним и затвореним узајамним фондовима

Ан отворени узајамни фонд даје највећу слободу и флексибилност инвеститорима да улазе и излазе кад год желе и њене варијације потпуно зависе од вере инвеститора, док у затворени узајамни фондови нуди фиксни временски оквир инвеститорима за учешће у фонду и ван њега.

Узајамни фонд је професионално управљана инвестициона шема у којој инвеститори могу имати приступ разноликим портфељима са комбинацијом акција, обвезница и других хартија од вредности са ограниченом количином капитала. Таква средства су врло корисна за малопродајне инвеститоре, а такође се током одређеног времена виде као прилика за инвестирање. Сви узајамни фондови су регистровани код својих регулатора за тржиште хартија од вредности, нпр. СЕБИ у Индији који ће понудити ниво комфора инвеститорима и потенцијалним клијентима. Морају да функционишу у складу са одредбама строге регулативе створене да штите интересе инвеститора.

У ове фондове се може улагати купујући њихове јединице / акције по постојећој НАВ (нето вредност имовине) фонда која је променљива у зависности од перформанси деоница из дела портфеља. Средствима управљају професионални менаџери новца који су одговорни за улагање капиталног износа инвеститора с циљем стварања капиталне добити и прихода за инвеститоре. Улагање се врши у име свих инвеститора и стога је потребно много вештина. Циљеви улагања и његова структура јасно су наведени у његовом проспекту који је правни документ и мора се придржавати истог.

Постоје разне врсте узајамних фондова који се могу рашчланити на основу временског оквира доспећа, а такође и према инвестиционом циљу.

Дијаграм у наставку може дати јасан снимак узајамних фондова.

Отворени у односу на затворени узајамни фонд Инфограпхицс

Да видимо главне разлике између отворених и затворених узајамних фондова.

Сличности

  • Ови фондови имају неке основне сличности између њих који одржавају базу и сврставају их у заједничке фондове.
  • Оба ова фонда се професионално управљају са циљем да премаше улагања која је извршио велики фонд инвеститора.
  • Циљ му је да се исто постигне диверзификацијом вишеструких инвестиционих средстава уместо једне акције.
  • Провизија или накнаде менаџера инвестиција могу зависити од приноса који могу да прикупе са тржишта.
  • Друга тачка сличности односи се на економију обима, при чему прикупљање великог броја средстава од више инвеститора омогућава смањење инвестиционих и оперативних трошкова.

Кључне разлике

  1. Отворени фондови су популарни међу типичним инвеститорима, јер им омогућава да уђу и изађу у било ком тренутку, нудећи им тако велику флексибилност. Затворени фондови имају фиксни број акција које се купују од других инвеститора и имају фиксни временски оквир за улазак и излазак из фонда. Понуда новог фонда може остати отворена приближно 30 дана након што ниједна јединица неће бити замењена.
  2. Трансакције отворених фондова обављају се директно путем фонда, док се затворене у почетку покрећу путем ИПО-а (Инитиал Публиц Офферинг) након чега се котирају на берзи, ванберзанском тржишту или фондовима којима се тргује на берзи.
  3. Корпус отвореног фонда ће се мењати јер ће укључивати динамичку куповину и откупе, док, с друге стране, корпус остаје фиксиран, јер се нове јединице не нуде на продају преко ограничења које је одређено.
  4. Цене отворених фондова утврђују се једном дневно на НАВ (нето вредност имовине), по могућности на крају дана, и представљају цену по којој се акције фонда могу купити за тај дан. Затворени фондови тргују током дана попут обичних акција и тргују се по преовлађујућој цени било када у току дана, јер то функционише у реалном времену.
  5. Структура отворених фондова прописана је од њеног оснивања и углавном ће укључивати улагања у акције, обвезнице и хартије од вредности са позлаћеним рубовима, док ће затворени фондови укључивати алтернативна улагања у свој портфељ као што су фјучерси, деривати и ФОРЕКС.
  6. Продајна цена отвореног фонда укључује НАВ и свако улазно / излазно оптерећење како је прописано проспектом. Ова оптерећења су накнаде које се примењују за улазак или излазак из фонда или обоје првенствено за управљање средствима. Затвореним средствима се тргује по премији или дисконтима у НАВ.
  7. НАВ-ови различитих фондова котирају се у дневним новинама или на веб локацији фонда за отворене фондове. затворени фондови могу своју НАВ добити недељно у финансијским новинама или путем веб странице.
  8. Укупан број акција за сваку од акција и обвезница у отвореним фондовима множи се завршном ценом и резултирајући резултат сваке инвестиције се сабира. Све обавезе повезане са фондом су изузете (као што су обрачунати трошкови). До НАВ-а по акцији долази се тако што се укупна нето имовина подели бројем неотплаћених акција. Цене акција затворених фондова утврђују се према тражњи и понуди која превладава на тржишту и цене би се према томе утврђивале на берзи.
  9. Отворени фондови дозвољавају систематске куповине без обзира на тржишне услове, а такође омогућавају и улагања у мањим количинама, за разлику од затворених фондова који дозвољавају само паушалне инвестиције, што инвеститорима чини ризичнијим да размотре, посебно у условима нестабилних тржишта. Трендови такође сугеришу да се затворени фондови појављују када тржишта имају изузетно добре примамљиве потенцијалне инвеститоре.
  10. Додела или ребаланс имовине је могућа у случајевима отворених фондова који узимају у обзир планирање засновано на циљевима и тако схватају важност расподеле средстава у инвестиционом портфељу. Структура средстава може се прилагодити у случају преокрета у општем тржишном сценарију. Ако тржиште капитала расте и креће према засићењу, можда ћете желети да откупите део истог и преусмерите исти према дужничким фондовима. Таква флексибилност није могућа у затвореној структури. Структурне промене нису дозвољене и инвеститори не би били свесни унутрашњих детаља или приноса на обвезнице у случају дугорочног улагања.

Упоредна табела отвореног и затвореног узајамног фонда

Основафор Поређење

Отворени узајамни фондовиЗатворени узајамни фондови
ЗначењеНепрекидна куповина и продаја јединицаКапитал је фиксиран продајом одређеног броја јединица.
Улаз и излазПогодност према инвеститоримаУчешће само док се не укључи НФО (понуда новог фонда)
ДоступностСредствима се не тргује на отвореном тржишту и они се мењају на основу износа купљених и продатих акција. Трансакције се обављају директно преко фонда.Они су лансирани путем ИПО-а за прикупљање новца и накнадно наведени као акције или ЕТФ.
Одређивање ценаДо НАВ-а по акцији долази се тако што се укупна нето имовина подели бројем неотплаћених акција. Сви додатни трошкови морају се смањити из укупне имовине.Вредност се заснива на НАВ-у, али стварна цена је одређена тражњом и понудом што омогућава трговање по ценама изнад или испод вредности његових поседа.
Начин управљањаМоже бити активна, пасивна или комбинација, у зависности од околности.Следи активни стил управљања.
Период доспелостиНе Фиксна доспелостФиксни период доспећа обично може бити у распону од 2-5 година.
Објављивање НАВ-аОбјављује се свакодневноОбјављено недељно
ПрофитДобит зависи од инвеститора и када изађу из фонда. Ако су премашили почетно улагање, онда се то сматра добитком.Добит акционарима може бити у облику расподеле дохотка и капиталне добити. То такође могу бити капитални добици остварени продајом акција са повећањем вредности акција иако је изложен пореској обавези.
ЦорпусВарира у зависности од поверења инвеститора.Корпус остаје фиксиран јер се нове јединице не издају
Продајна ценаНАВ плус улазно или излазно оптерећење како је наведено у ПроспектуТргују се по премијама или попустима њиховим НАВ-има
ТрговањеКупљено директно од осигураватеља фондаКупљено и продато преко брокера. Брокерске куће преузимају и продају новоиздате акције
ОграничењаРазумна ограничења за улагање у полугу и ликвидност због високог нивоа волатилности и ризика.Примењивало би се мање ограничења у погледу полуге и ликвидности, али строга регулаторна ограничења.
Минимално улагањеМања инвестиција која је атрактивна за малопродајне инвеститоре са ограниченим расположивим новцем.Павшално улагање је дозвољено.
ЛиквидностИнвестиције које се лако могу ликвидиратиИнвестиције су нагнуте ка неликвидним хартијама од вредности које се не могу продати у НАВ-у у року од 7 дана.

Закључак

Упркос томе што свака од категорија има своје предности и недостатке, одлука о улагању лежи у рукама инвеститора и њихових инвестиционих циљева. Такође зависи од апетита инвеститора за ризиком. Малопродајни инвеститор са ограниченом количином капитала радије ће дати отворени фонд, јер нуди велику флексибилност са релативно стабилним приносима.

Разматрање улагања у затворене узајамне фондове могло би бити дилема за инвеститоре који су нови на тржишту. С обзиром да се хартије од вредности у овој структури продају уз премију или дисконт НАВ-у, потребно је утврдити унутрашњу вредност основног хартије од вредности за одлучивање да ли је улагање плодно или не.