Банке у Уједињеном Краљевству | Преглед | Списак 10 најбољих банака у Великој Британији

Преглед

Банкарски сектор у Уједињеном Краљевству сматра се највећим у Европи и сматра се четвртим по величини на свету. Банкарство у Великој Британији је високо развијено, а нови улази у сектор вођени су најсавременијом технологијом и иновацијама. Такође се сматрало да је највећи финансијски центар на свету за прекогранично кредитирање.

Са запањујућим износом од 40 милијарди плаћања само у 2017. години, банкарски сектор Велике Британије има дубок продор банкарства широм земље. Банке у Уједињеном Краљевству могу се показати чињеницом да готово целокупно становништво Велике Британије има дебитну картицу, а око две трећине становништва има кредитну картицу.

Структура банака у Уједињеном Краљевству

У Великој Британији постоје различите категорије банака. Свака категорија банака удовољава различитим потребама, од личних до пословних потреба. У наставку су наведене четири главне категорије банака у Великој Британији.

 1. Централна банка - У Великој Британији централна банка је Банк оф Енгланд или БоЕ. Енглеска банка је централна банка Велике Британије, а дешава се и осмој најстаријој банци на свету. Енглеска банка има задатак да успостави и одржи монетарну политику и финансијску стабилност земље.
 2. Хигх Стреет банке - Банке у улицама су попут малопродајних банака које имају више локација филијала. С обзиром на то да ове банке пружају малопродајне услуге, углавном служе широј јавности. То значи да уместо да циљају одређено тржиште или врсту купаца, они опслужују широк спектар купаца. Главна карактеристика банака на улицама је да су широко распрострањене и да се налазе у било ком комерцијалном сектору оба града.
 3. Пословно банкарство - Услуге пословног банкарства су оне које нуде Хигх Стреет банке. Ове услуге се пружају поред онога што обичан рачун може да понуди. Стога се нуде као додатне услуге и уз одређену накнаду.
 4. Инвестиционо банкарство - Постоје финансијске институције које нуде услуге инвестиционог банкарства за читав низ купаца, од појединаца, корпорација до влада. Ове услуге инвестиционог банкарства нуде ови институти при чему улажу у акције других компанија, као и у обвезнице. Банке у Уједињеном Краљевству пружају се у име банака са великим улицама, инвестиционих фондова и пензијских фондова.

Списак 10 најбољих банака у Уједињеном Краљевству (УК)

 1. ХСБЦ Холдингс
 2. Ллоидс Банкинг Гроуп
 3. Група Роиал Банк оф Сцотланд
 4. Барцлаис
 5. Стандард Цхартеред
 6. Сантандер УК
 7. Национално грађевинско друштво
 8. Сцхродерс
 9. Цлосе Бротхерс
 10. Цовентри Буилдинг Социети

Банке у Великој Британији прошле су велику транзицију током протекле деценије. Тренутно велики део банкарског сектора заузима неколико великих банака. Пет највећих банака су ХСБЦ Холдингс, Ллоидс Банкинг Гроуп, Роиал Банк оф Сцотланд Гроуп, Барцлаис и Стандард Цхартеред. Ова шачица банака има монопол на пружање услуга овим предузећима. Погледајмо сада историју и тренутни статус највиших банака у Великој Британији.

# 1. ХСБЦ Холдингс:

У погледу укупне имовине која се држи, ХСБЦ Холдингс се сматра седмом по величини банком на свету и највећом у Европи. Иако је основано у Хонг Конгу марта 1865. године, тренутно има седиште у финансијској престоници Уједињеног Краљевства Лондону и највећа је банка у Уједињеном Краљевству. Има широк спектар услуга, од комерцијалног банкарства, глобалног банкарства, глобалног приватног банкарства, банкарства са становништвом, управљања богатством итд. Назив банке, ХСБЦ, потиче од имена које је било у употреби када је основана у Хонг Конгу, наиме , Хонг Конг и Шангајска банкарска корпорација.

# 2. Ллоидс Банкинг Гроуп:

Сматра се да је Ллоидс Банкинг Гроуп главна банкарска институција у Уједињеном Краљевству. Основан је 2009. године стицањем ХБОС-а. У ствари, настао је спајањем ХБОС-а и друге банке, Ллоидс ТСБ. Ллоидс Банкинг Гроуп такође има сет од четири зависна предузећа, и то Ллоидс Банк, Халифак, Банк оф Сцотланд и ХБОС. Сматра се другом по величини банком у Уједињеном Краљевству, а седиште јој је у Лондону.

# 3. Група Роиал Банк оф Сцотланд:

Роиал Банк оф Сцотланд или РБС Гроуп је банка за малопродају која својим клијентима пружа разне услуге, од корпоративних финансија, пословног банкарства, осигурања и личног банкарства. Сједиште има у Единбургу у Шкотској, а канцеларије имају и у другим дијеловима свијета.

# 4. Барцлаис:

Мултинационална инвестициона банка и компанија за финансијске услуге, Барцлаис има седиште у Лондону и послује у педесетак земаља широм света. Барцлаис нуди разне услуге инвестиционог банкарства попут корпоративног банкарства, личног банкарства, осигурања и управљања богатством.

# 5. Стандард Цхартеред:

Стандард Цхартеред је мултинационална компанија за банкарске и финансијске услуге. Иако је седиште компаније у Лондону, то је компанија за финансијске услуге која не нуди услуге банкарства са становништвом у Уједињеном Краљевству. Велики део профита остварује од пословања у Африци, Азији и на Блиском Истоку.

# 6. Сантандер УК:

Сантандер УК је компанија за финансијске услуге која нуди комерцијално банкарство, малопродају и глобалне корпоративне банкарске услуге. Своје услуге нуди путем различитих канала попут банкомата, интернета, дигиталног, мобилног, телефона итд.

# 7. Национално грађевинско друштво:

Друштво за изградњу нација је попут институције узајамног фонда која се сматрала највећим грађевинским друштвом на свету са 15 милиона чланова. Својим члановима пружа услуге текућег рачуна, хипотеке, штедње и личних финансија.

# 8. Сцхродерс:

Сцхродерс је компанија за управљање имовином са седиштем у Лондону. Послује у Европи, Америци, Азији, Африци и на Блиском Истоку. Нуди разне услуге попут банкарства са становништвом и управљања богатством, комерцијалног банкарства и глобалног банкарства.

# 9. Цлосе Бротхерс:

Цлосе Бротхерс спада у категорију банака пословних банака. То је трговачка банкарска група која пружа услуге попут позајмљивања, узимања депозита, трговине хартијама од вредности и управљања богатством. Они пружају кредите физичким и малим предузећима и нуде депозите британским предузећима и појединцима.

# 10. Цовентри Буилдинг Социети:

Грађевинско друштво са седиштем из Ковентрија у Енглеској и сматра се другом по величини банком у Великој Британији. Као подружнице има Годива Мортгагес Лимитед, Цовентри Буилдинг Социети и Цоверед Бондс. Својим члановима нуди разне производе и услуге, од финансијског планирања, хипотеке, инвестиционих услуга, штедних производа, осигурања, укључујући путничко осигурање.