Максимизација богатства вс максимизација добити | Врхунске 4 разлике

Кључна разлика између богатства и максимизације профита је у томе што је максимизација богатства дугорочни циљ компаније да повећа вредност деоница компаније, повећавајући тако богатство акционара да би стекли лидерску позицију на тржишту, док је максимизација профита повећање способност краткорочног остваривања профита како би компанија преживела и расла на постојећем конкурентном тржишту.

Разлика између богатства и максимизације профита

Максимизација богатства састоји се од скупа активности којима се управљају финансијским ресурсима са намером да се повећа вредност заинтересованих страна, док се максимизација профита састоји од активности које управљају финансијским ресурсима са намером да се повећа профитабилност предузећа.

У овом чланку детаљно разматрамо богатство наспрам максимизације добити.

Шта је максимизација богатства?

Способност компаније да повећа вредност својих деоница за све заинтересоване стране назива се максимизација богатства. То је дугорочни циљ и укључује више спољних фактора као што су продаја, производи, услуге, удео на тржишту итд. Преузима ризик и препознаје временску вредност новца с обзиром на пословно окружење оперативног ентитета. Углавном се бави дугорочним растом компаније и стога је више забринут за прикупљање максималног дела тржишног удела за постизање лидерске позиције.

Шта је максимизација добити?

Процес повећања могућности зараде компаније назива се максимизирање добити. То је углавном краткорочни циљ и првенствено је ограничен на рачуноводствену анализу финансијске године. Занемарује ризик и избегава временску вредност новца. Првенствено се брине о томе како ће компанија опстати и расти у постојећем конкурентном пословном окружењу.

Максимизација богатства насупрот максимизацији добити Инфографика

Кључне разлике

Критичне разлике између су следеће -

# 1 - Максимизација богатства

  • Максимизација богатства је способност компаније да повећа вредност за заинтересоване стране компаније, углавном кроз повећање тржишне цене удела компаније током одређеног времена. Вредност зависи од неколико опипљивих и нематеријалних фактора као што су продаја, квалитет производа или услуга итд.
  • То се углавном постиже дугорочно, јер захтева да компанија постигне лидерску позицију, што заузврат значи већи тржишни удео и већу цену акција, што на крају доноси корист свим заинтересованим странама компаније.
  • Тачније, универзално прихваћен циљ пословног субјекта био је повећати богатство за акционаре предузећа, јер су они стварни власници предузећа који су уложили свој капитал, с обзиром на ризик својствен пословању предузећа. са очекивањима високих приноса.

# 2 - Максимизација добити

  • Максимизација профита је способност компаније да ефикасно послује да би произвела максималан излаз са ограниченим уносом или да би произвела исти учинак користећи много мањи унос. Дакле, то постаје најважнији циљ компаније да преживи и расте у тренутном оштром конкурентском окружењу пословног окружења.
  • С обзиром на природу овог облика финансијског управљања, компаније углавном имају краткорочну перспективу када је реч о остваривању добити, а то је у великој мери ограничено на текућу финансијску годину.
  • Ако уђемо у детаље, профит је уствари оно што остаје од укупног прихода након плаћања свих трошкова и пореза за финансијску годину. Сада да би повећале профит, компаније могу или покушати да повећају приходе или да покушају да умање структуру трошкова. Можда ће бити потребна нека анализа нивоа улазно-излазних података да би се дијагностиковала оперативна ефикасност компаније како би се идентификовале кључне области побољшања у којима се процеси могу у потпуности прилагодити или променити да би се зарадила већа добит.

Упоредна табела

ОсноваМаксимизација богатстваМаксимизација добити
Дефиниција Дефинисано је као управљање финансијским ресурсима усмерено на повећање вредности стејкхолдера предузећа.Дефинисан је као управљање финансијским ресурсима усмереним на повећање профита предузећа.
Фокусирај сеФокусира се на дугорочно повећање вредности стејкхолдера компаније.Фокусира се на повећање добити предузећа у кратком року.
РизикРазматра ризике и неизвесности својствене пословном моделу предузећа.Не узима у обзир ризике и неизвесности својствене пословном моделу предузећа.
УпотребаПомаже у постизању веће вредности предузећа, што се може одразити на повећан тржишни удео компаније.Помаже у постизању ефикасности у свакодневном пословању компаније како би се пословање учинило профитабилним.

Закључак

Профит је основни блок компаније за акумулирање капитала у капиталу акционара. Максимизација профита помаже компанији да преживи без обзира на шансе за пословање и захтева краткорочну перспективу да би то постигла. Иако краткорочно, компанија може занемарити фактор ризика, дугорочно не може учинити исто јер су акционари уложили свој новац у компанију са очекивањима да ће добити високу добит од својих улагања.

Максимизација богатства узима у обзир интерес који се односи на акционаре, повериоце или зајмодавце, запослене и друге заинтересоване стране. Стога осигурава изградњу резерви за будући раст и ширење, одржавајући тржишну цену удела компаније и препознаје вредност редовних дивиденди. Дакле, компанија може да донесе било који број одлука за максимизирање профита, али када је реч о одлукама које се тичу акционара, онда је максимализација богатства прави пут.