Ангел Инвестмент вс ризични капитал | Ког инвеститора одабрати?

Разлика између Ангел Инвестмент-а и ризичног капитала

Анђеоске инвестиције су инвестиције које врше неформални инвеститори који имају високу нето вредност, док се у случају ризичног капитала инвестиције преузимају од предузећа ризичног капитала које финансирају компаније које удружују средства од различитих институционалних инвеститора или појединаца.

Анђеоска улагања су обично најранија улагања у старт-уп компаније богатих инвеститора који потенцијално могу да допринесу новом послу својим саветима и искуством, осим сопствених средстава. Анђеоски инвеститори су углавном бивши предузетници који уживају у ризику, понекад чак и пре комерцијализације идеје о новом послу.

Улагања ризичног капитала су рана улагања која обично у компаније у развоју врше организације које удружују средства појединаца, корпорација, пензијских фондова и фондација. Поред доприноса фонду, ризични капиталисти активно учествују представљајући део одбора директора инвестиционе компаније, регрутујући више руководство и саветујући највише руководство у њиховим стратешким одлукама. Риболовни капиталисти прерачунато ризикују темељним испитивањем потенцијала за раст прихода компаније у коју се улаже и морају бити пажљиви у погледу дужне пажње јер имају фидуцијарну одговорност према инвеститорима које представљају.

Ангел Инвестмент вс Вентуре Цапитал Инфограпхицс

Погледајмо главне разлике између анђеоског улагања и ризичног капитала.

Кључне разлике

  1. Ангел инвестиције финансирају инвеститори који су обично појединци високе вредности (ХНИ), али инвестиције ризичног капитала финансирају компаније које удружују средства од неколико појединачних и институционалних инвеститора.
  2. Анђеоски инвеститори су обично бивши успешни предузетници који воле да ризикују и користе своје искуство да процене идеје чак и пре него што су доказане или комерцијализоване. Капиталисти ризичног капитала обично су професионални инвеститори који прерачунато ризикују и посебно се баве пажњом због своје фидуцијарне везе са удруженим инвеститорима.
  3. Док проверавају инвестиције, Ангел инвеститори се углавном фокусирају на квалитативне факторе попут позадине оснивача, разлога пословног успеха, прилагођавања тржишту производа итд., Јер већина новооснованих предузећа која привлаче њихову пажњу немају много стабилних квантитативних показатеља на које се могу ослонити. Вентуре Цапиталисти узимају у обзир конкретније метрике попут стопе раста прихода, просечног прихода по кориснику (АРПУ), трајне вредности купца итд. То је пре због веће одговорности ризичних капиталиста да оправдају одлуку о улагању својим инвеститорима.
  4. Ангел инвеститори воле да пружају менторске смернице почетном власнику. Међутим, капиталисти ризичног капитала заузимају место у Одбору директора против финансирања. Стога су они више укључени у стратешко одлучивање уложене организације

Упоредна табела Ангел Инвестмент вс ризичног капитала

КритеријумиАнгел ИнвестментПредузетнички капитал
ЗначењеУ Ангел инвестиције, појединачни инвеститор улаже у посао који претходи приходимаУ предузетно пословање обично улаже компанија која удружује новац од појединаца и институција
Ниво ризикаОва инвестиција је веома ризична јер ток прихода није сигуран.Ова инвестиција је релативно мање ризична јер је доказан ток прихода, али профитабилност уложене компаније још увек није истакнута.
Величина инвестицијеВеличина улагања је ограничена на неколико милиона.Захваљујући удруживању средстава, величина улагања може се кретати од неколико милиона до десетина милиона, јер је број средстава којима располаже ризични капиталиста много већи
Тип инвестицијеТип улагања је путем капитала и / или СИГУРНОГ (једноставног споразума за будући капитал), где уложено пословање даје анђеоском инвеститору право да купује акције у будућим понудама капиталаТип улагања је путем капитала и / или конвертибилног дуга
Време је за одлуку о улагању и корак продајеЗа ову инвестицију је потребно краће време за доношење одлука, јер укључује појединачног инвеститораРибарским капиталистима треба више времена да донесу одлуку о улагању, јер се морају обратити неколико заинтересованих страна са различитим интересима. Стога је теже убедити ризичног капиталиста за одлуку о улагању
Стопа повратаОва инвестиција има висок потенцијал поврата, понекад чак и 100 пута већа од инвестиције.Ризични капитал укључује више прорачунате ризике, где би повраћај инвестиција у каснијој фази могао бити много мањи од улагања Ангела.

Закључак

И анђеоска улагања и ризични капитал су значајни покретачи економског раста, јер преузимају висок ниво ризика да би подржали нове организације. Основане компаније попут Гоогле-а, ПаиПал-а итд. Започеле су уз помоћ ових врста инвестиција.

Дакле, поставља се питање којег инвеститора треба тражити приликом започињања новог посла.

  • Анђеоски инвеститори могу да прихвате ограничене новчане издатке, лакше их је убедити у продајне количине и више их занима менторска улога која укључује мање упада у инвестицијску фирму. Стога су Ангел инвестиције идеалне за финансирање семена где уложена организација тешко има доказане податке попут тока прихода који би убедио инвеститора.
  • Супротно томе, док ризични капиталисти могу да уложе већи износ у посао, они захтевају место у одбору директора. У случају да је потреба за средствима велика, као у случају компанија које расту, фирма би морала да издржи доносећи одлуке у складу са ризичним капиталистом.