Абнормални повратак (дефиниција, формула) | Како израчунати?

Абнормална дефиниција повратка

Абнормални принос се дефинише као одступање између стварног приноса на акције или портфељ хартија од вредности и приноса на основу тржишних очекивања у изабраном временском периоду и ово је кључна мера учинка на основу које се мери менаџер портфеља или менаџер инвестиција.

Објашњење

Када желимо да проценимо да ли су хартије од вредности или група хартија од вредности премашиле или су имале лошији учинак од својих вршњака, морамо да схватимо на којим параметрима можемо проценити такву успешност, стога је инвестициона заједница смислила мере као што је Ненормални повратак да артикулише како већи део таквих перформанси може се приписати вештинама менаџера портфеља и његовој шеми расподеле имовине и избора деоница.

Када упоређујемо перформансе портфеља, користимо сразмерни тржишни индекс као репер преко којег израчунавамо вишак, на пример, ако желимо да упоредимо портфељ залиха финансијског сектора у Индији, можемо користити индекс Нифти Банк, док ако имамо портфељ акција са великом капитализацијом у САД-у, а затим можемо имати С&П 500 као референтну вредност.

Ненормална формула повратка

Представљено је као испод,

Формула за абнормални повратак = Стварни повратак - очекивани повратак

Како израчунати абнормални повратак?

За израчунавање очекиваног приноса можемо користити модел одређивања капиталних средстава (ЦАПМ), следећа је једначина за модел:

Е.р = Р.ф+β (Р.м - Р.ф)

Ево, Е.р = Очекивани повраћај у вредносницу, Р.ф = стопа без ризика генерално стопа државне штедње или стопе штедног улога, β = коефицијент ризика хартије од вредности или портфеља у поређењу са тржиштем, Рм= Повраћај на тржиште или одговарајући индекс за дату хартију од вредности, као што је С&П 500.

  • Када већ имамо очекивани повраћај, одузимамо исти од стварног приноса да бисмо израчунали Ненормални повраћај.
  • У тренутцима када портфељ или хартија од вредности нису испунили очекивања, абнормални принос ће бити негативан, док ће у супротном бити позитиван или једнак нули, овисно о случају.

Према разборитом приступу, боље је погледати принос прилагођен ризику, ово је у складу са концептом толеранције ризика, јер у супротном менаџер портфеља може одступити од циљева ИПС-а и предузети високо ризична улагања да би створио ненормалан повраћај .

У случају вишеструких периода, могло би бити корисно гледати стандардизоване приносе како би се утврдило да ли портфељ непрестано надмашује референтну вредност. Ако је то случај, тада ће стандардна девијација Абнормалног приноса бити нижа и тада можемо рећи да је менаџер портфеља заиста учинио бољи избор деоница од референтне вредности.

Пример абнормалног повратка

Претпоставимо да су нам дате следеће информације:

Овај Абнормални повратни Екцел образац можете преузети овде - Абнормални повратни Екцел образац

Решење

Израчун Ер портфеља

Тако смо израчунали очекивани повраћај користећи ЦАПМ приступ на следећи начин:

  • Е.р = Р.ф+ β (Р.м - Р.ф)
  • Е.р = 4+1.8*(12%-4%)
  • Е.р= 18.40%

Горњи прорачун се врши пре почетка периода који се разматра и то је само процена. Када овај период истекне, моћи ћемо да израчунамо стварни принос на основу тржишне вредности на почетку и на крају периода.

Израчун стварног поврата може се извршити на следећи начин,

Стварни повратак = Крајња вредност - почетна вредност / почетна вредност * 100

  • =$60000 – $50000/$50000*100
  • =20.00%

Калкулација

  • =20.00% – 18.40%
  • =1.60%

Значај

  • Показатељ приписивања учинка: На то директно утиче избор деоница менаџера портфеља, стога је ова мера кључна за процену њеног учинка у поређењу са одговарајућим референтним вредностима, а тиме такође помаже у одређивању њене компензације засноване на учинку и нивоа вештине
  • Провера штетних дивергенција: Као што је раније поменуто, абнормални повратак може бити негативан ако је стварни повратак нижи од очекиваног. Стога, ако је ово за више периода, онда делује као аларм за смањење одступања од референтног индекса јер указује на лош избор залиха
  • Темељита квантитативна анализа: Како се то може једноставно израчунати, популарна је мера у инвестиционој заједници, међутим, доношење тачних процена улазних вредности ЦАПМ модела није лак задатак, јер укључује употребу регресионе анализе за предвиђање бета и темељито посматрање прошлих бројева приноса тржишног индекса, па ако се правилно ураде, ове процене пролазе кроз сито темељите квантитативне анализе и стога је већа вероватноћа да ће произвести бројеве са већом предиктивном снагом
  • Анализа временских серија: Коришћење мере која се назива ЦАР или кумулативни ненормални принос корисно је за анализу ефекта корпоративних акција попут исплате дивиденде или поделе акција на цене и повраћај акција. Даље помаже у анализирању ефеката спољашњих догађаја као што су догађаји код којих су одређене корпоративне обавезе потенцијалне, на пример, правни поступак или решавање судског спора.

ЦАР се израчунава узимајући зброј абнормалних повраћаја током одређеног временског периода.

Закључак

Да резимирамо, можемо рећи да је абнормални повратак најважнији, мера која може да помогне у процени учинка менаџера портфеља и исправности његових увида у кретање на тржишту. Ово даље даје компанијама за управљање имовином основу да темеље бонусе или провизије на основу учинка њихових менаџера портфеља и оправдање истих за разумевање клијента.

Такође, како може бити позитивно или негативно, може указивати на то када одступање од тржишног индекса није плодно и треба га сузити, ради бољих перформанси портфеља.