Одговорност рачуновође | Топ 5 одговорности књиговође

Шта је рачуновођа?

Рачуноводствена одговорност значи да рачуновођа треба да разуме и прати своје дужности документовања рачуноводствених информација како би се осигурало очување поверења јавности и интереса свих повезаних заинтересованих страна. Рачуновођи компаније генерално се дају важне одговорности које укључују прикупљање и евидентирање различитих финансијских информација предузећа, испитивање и сумирање информација које је он прикупио, а затим их представљање у облику финансијског извештаја корисницима финансијских информација ради њиховог одлучивати.

Компоненте одговорности рачуновође

# 1 - Рачуноводство

У рачуноводству, ако постоји било који објављени дневник или фактура која је резервисана у систему, рачунар га треба прегледати и осигурати да фактура није резервисана раније или од непознатог добављача. Приликом затварања књига за месец, требало би извршити обрачун за рачуне који доспевају, али нису примљени, а припејд треба ослободити.

Често посао укључује процену, док се обезбеђује било која ставка расхода или прихода, овде рачуновођа мора бити јасан у узимању основа за процену и треба бити помало конзервативан у приступу. Такође, у време када ставка није сигурна, да ли да је капитализује или троши, треба следити рачуноводствене стандарде и друге смернице да би се дошло до образложења.

# 2 - Ревизија

Ревизија је једина ствар у којој јавност, банке, инвеститори и друге повезане стране верују да финансијски извештаји представљају истинито и поштено стање. Каже се да је ревизор пас чувар, а не крволок са толико недавних рачуноводствених скандала као што су Тицо, Енрон, ВорлдЦом итд.

Формиран је СОКС, а од ревизора је затражено да дубоко зађу у књиге. Као рачун, док радите као ревизор, никада не треба прескочити ниједан корак процеса ревизије. Морају пратити све кораке, узети разумне узорке, преиспитати било какве нејасноће, затражити писмено сагласност вишег руководства по потреби и обавити све разумне провере како би књиге изгледале добро. Они би требали објавити ревизорски извјештај тек након што се задовоље ваљаношћу и тачношћу бројева у финансијским извјештајима.

# 3 - Овлашћени јавни рачуновођа

Рачуновође које раде као ЦПА раде толико задатака као што су подношење пријаве, процена вредности, извештавање о пројектима, форензичко рачуноводство итд. Људи користе ове извештаје за подношење захтева за кредите, хипотеку, кредитне картице, готовинске кредите и друге финансијске потребе. Док оверава ове документе, рачуновођа мора погледати оригиналне папире, извештаје о последњих неколико година и друге утицајне факторе, а тада само он / она треба да потпише извештаје.

# 4 - Дигитално окружење

Дигитални свет данас представља нови изазов за рачуновође и њихова је дужност да буду опремљени скупом вештина потребних за рад у рачунарском окружењу. Потражња за развојем система и ревизија система и рачуновођа не само да имају рачуноводствене вештине већ и да поседују одређени степен техничког знања о томе како се рачуноводство ради у дигиталном свету.

Рачуновођа мора научити како се користе подаци о тестовима у рачунару и пратити их од почетка до почетка до тачке у којој рачуновођа може видети како то утиче на биланс успеха и биланс стања. Дигитални свет данас се стално мења, а цибер злочини и крађе у настајању представљају нов низ изазова за рачуновође и требају да буду спремни и одговорни за изазове који им се постављају.

# 5 - Морална одговорност

Рачуновођа није одговорна само за то што је опремљена вештинама рачуноводства и дигитализације, већ има и моралну одговорност према друштву, регулаторним властима, земљи и свим повезаним актерима. Рачуновође се називају и чуваром економије и блага, а то је огроман комплимент који долази са високим нивоом обавеза и моралне одговорности.

Никада се не би требали упуштати у било какве злоупотребе, подносити било какве лажне извештаје, подносити било који неразуман извештај о пројекту или умешати се у било какву систематску финансијску превару. Као књиговођа, често морају да користе своју просудбу и на њу не би смеле да утичу пристрасности ни на који виши ауторитет или било која особа. Рачуновођа мора увек радити етично и са највишим степеном професионалности и никада не сме изневерити рачуноводствену професију користећи било која неетичка или незаконита средства током обављања својих дужности.

Предности

  • Финансијски извештаји представљају истинит и поштен приказ финансијског стања субјекта
  • Олакшавање ревизије постаје лако
  • Пријава пореза и друга законска усклађеност постају лакши
  • Побољшава јавну веру и поверење инвеститора што је добро за пословање
  • Дугорочно побољшава добру вољу
  • Побољшани однос са банкама олакшава финансирање активности

Мане

  • Ако се књиговодство и евиденција не воде систематски, поступак ревизије постаје тежак и ревизори могу квалификовати ревизорски извјештај
  • Један лош прекршај или превара може чак и легендарну организацију лоше одвести ка банкроту
  • Ако рачуновођа не прати постојеће процесе, то такође указује на рупе у унутрашњим контролама
  • Губитак добре воље и посла

Тачке за напомену

У данашњој глобализацији и све већим захтевима за усаглашавањем, одговорност и дужности рачуновође мењају се са сваком изменом. Његова је дужност да се редовно информише о свим недавним променама, новим ажурирањима и припрема се у складу с тим. Увођењем МСФИ на глобалном нивоу доћи ће до масовних промена у рачуноводственим системима, као и начину на који се рачуноводство ради у многим земљама. Сада глобални рачуновођа мора ићи у корак са свим овим променама и осигурати несметану примену, а организација је спремна за МСФИ.

Закључак

Рачуноводство је фина и племенита професија и постоји већ дуже време. Рачуновође се сматрају једним од најбољих и један су од најбоље плаћених професионалаца. С толико поштовања и новца долази одговорност моралних обавеза и етичких захтева да ствари буду једноставне и равне и да се не изневери ниједна повезана особа која је веровала раду рачуновође.