Проки Фигхт (дефиниција, пример) | Како то функционише?

Дефиниција проки борбе

Проки Фигхт је ситуација када се акционари удружују како би гласали за тренутно руководство, а то се обично дешава када акционари нису задовољни тренутним руководством компаније.

Објашњење

Претпоставимо да акционари нису задовољни структуром капитала компаније. Може се догодити да компанија преузме превише дугова, што угрожава власништво акционара. Да би се ово спречило, акционари могу да се групишу и почну да се боре за заједнички циљ.

Дакле, док се боре против управе, морат ће замијенити мало или све чланове одбора. Да би се ово догодило, акционари се морају удружити и борити за заједничку сврху и гласати против одбора директора.

Како функционише Проки Фигхт?

Када компанија постане јавна, управа делује као запосленик код акционара. Дакле, у основи, менаџери су ангажовани од акционара да воде компанију у име акционара. Проблем започиње када управа престане да ради за акционаре и почне да размишља о краткорочним стратегијама за повећање своје накнаде. Ова ситуација је веома критична за компанију.

Реците да акционари нису задовољни управном политиком дивиденди и другим политикама и желе да промене управу. Дакле, пре свега, акционари ће морати да направе групу која је спремна да гласа против управе. Понекад власништво над акцијама није код акционара већ код брокера који леже на рачуну брокера. Дакле, након што су сви они дали своје гласове или дали овлашћење некоме да гласа преко посредника, резултати се достављају агентима за пренос акција компаније.

Агент за пренос доставља резултат корпоративном секретару компаније пре састанка акционара. Ако акционари имају већину и не постоји таква политика која штити одбор, тада ће управа бити замењена.

Пример проки битке

Канадска компанија Гвајана Голдфилд шокирала је све када су у руднику Аурора у Гвајани најавили да је производња опала за скоро 1,7 милиона унци, у поређењу са проценама пре годину дана. Акционари нису били задовољни резултатом и кренули су у прокси борбу за промену управе.

После дуге битке, спор је решен, а извршни директор компаније је изгубио посао. Као део споразума, рударска компанија је именовала два независна директора и још два дугогодишња директора су напустили функцију.

Разлози за проки борбу

Могло би бити неколико разлога за борбу преко посредника. У наставку се наводи неколико њих:

  • Компанија доноси ниску зараду неколико тромесечја. Најважнији параметар за мерење учинка компаније у заради по акцији. Ако се види да управа не може правилно да води компанију и ЕПС падне, тада акционари могу да одлуче да промене управу гласањем путем посредника
  • Главни-агент проблем је ситуација када агент који је менаџмент компаније не ради у интересу принципала који су акционари. Ово је типична ситуација у већини јавних предузећа. Управа почиње да мисли да су они власници компаније и почиње да доноси одлуке које ће фаворизовати стварање богатства управе. Да би се заштитио интерес акционара у овом сценарију, гласање преко пуномоћника је изабрано за промену управе
  • Питање корпоративног управљања је такође важан фактор за перформансе јавног предузећа. Добро корпоративно управљање доводи до правилног откривања информација од управе акционарима. Како менаџмент води компанију, тако увек постоји асиметрија информација између акционара и менаџмента. Ако корпоративно управљање није јако, тада акционарима постаје тешко да верују управи и они гласају за управу гласањем путем проки-а
  • Преузимање је ситуација када је једна компанија циљ стицаоца да купи другу компанију. Постоји неколико начина за преузимање. Један од начина је посредничка битка.

Рецимо да компанија АБЦ жели да купи компанију КСИЗ. АБЦ је покушао да преговара о послу са управом компаније КСИЗ и нису спремни да продају компанију. Ако АБЦ може да убеди акционаре КСИЗ-а да ће менаџмент АБЦ-а моћи да управља компанијом боље од постојећег менаџмента, тада деоничари КСИЗ-а могу ићи на Проки Фигхт и заменити одбор новим члановима који подржавају преузимање.

Стратегија за проки борбе

Стратегија за борбу против посредника је увек да се обезбеди максимална подршка акционара. Узајамни фондови и хеџ фондови држе велики број акција било које компаније. Дакле, постаје заиста витално убедити управнике фондова да учествују у борби за заступнике.

Имају највећу базу удела јер удружују новац инвеститора и улажу у њихово име. Они имају право гласа у име инвеститора, тако да имају велику базу заступника.

Како избећи проки борбу?

Управа предузима неколико мера како би се заштитила у случају борбе са пуномоћником:

  • # 1 - Постепена табла -Ово спречава акционаре да истовремено мењају читав одбор у случају борбе преко заступника. Рецимо да се одбор састоји од 9 чланова, а у клаузурној клаузули одбора помиње се да у току једне године могу бити замењена само 3 члана. Дакле, ако акционари желе да замене одбор, мораће да сачекају две године и до тог тренутка управа може да смисли неку нову стратегију
  • # 2 - Златни падобран - Ово је врста одбрамбеног механизма који управа чини да би се заштитила у случају преузимања. Ако компанија постане мета преузимања, тада ће менаџменту морати да се исплати огромна сума новца пре него што се од њега затражи да напусти компанију.

Закључак

Проки Фигхт је важан алат који је у рукама акционара. Штити их од уклањања менаџмента ако овај не ради у корист акционара. Питање главног агента врло је често у већини јавних компанија које котирају на берзи. Ако управа ради у најбољем интересу акционара, тада никада неће бити потребе за проки Фигхт-ом јер акционари знају да је њихов новац у сигурним рукама.