Основна средства у рачуноводству (дефиниција, списак) | Врхунски примери

Шта су основна средства?

Основна средства су дефинисана као средства која се користе за пословање ради стварања прихода и која се држе дугорочно. Не очекује се да ће се претворити у готовину у кратком року. Стога се ова имовина не држи у сврху тренутне препродаје и намењена је организацији у више од једног извештајног периода. Примери укључују постројења и машине, земљиште и зграде, намештај, рачунар, ауторска права и возила.

Врсте основних средстава

Постоје две врсте - материјална и нематеријална имовина.

# 1 - Материјална имовина

Материјална имовина је имовина која има физичко присуство и која се може додирнути, као што су земљиште и зграде, постројења и машине, возила итд. Генерално је лакше проценити материјалну имовину у поређењу са нематеријалном имовином. Материјална имовина подлеже амортизацији, што је смањење вредности имовине током времена.

# 2 - Нематеријална имовина

Нематеријална имовина је имовина која нема физичко присуство и не може се додирнути. То укључује добру вољу, заштитне знакове, патенте, софтвер, лиценце, друге облике интелектуалне својине итд. Амортизација се дешава у случају нематеријалне имовине, што је поступак постепеног отписа почетног трошка имовине.

Списак основних средстава

  1. Земљиште
  2. Зграда
  3. Фабрике
  4. Машина
  5. Возила
  6. Инвентар
  7. Рачунарски хардвер
  8. Софтвер
  9. Канцеларијски материјал
  10. Канцеларијска опрема попут штампача, столица итд
  11. Природни ресурси
  12. Патент
  13. Ауторска права
  14. Корисник франшизе
  15. Лиценце

Основна средства у рачуноводственом примеру

Пример # 1

Дауни размишља о покретању посла у близини обале Гуџарата. Оснива фирму са именом 3М и региструје је код надлежних власти. Он купује доленаведена средства за покретање фирме користећи приход од зајма; дужни сте да књиговодствено евидентирате основна средства и разговарате о томе зашто спадају у сваку категорију.

Решење:

Основна средства су она средства која фирма купује и држи више од једног обрачунског периода или више од 12 месеци. Да тестирамо да ли наведена опрема пролази тест?

Отуда ће укупан трошак који се обрачунава бити 58.050.000 у књиговодственим књигама.

Пример # 2

Забава и храна, водећа компанија која продаје хамбургере, сада разматра план проширења. Италија је сматрала следећом државом у којој би желела да успостави своје трагове. Такође планира да успостави административни тим где би им били потребни рачунар, лаптоп, рачунарска опрема, Цисцо телефони за оне запосленике који раде у предузећима. Треба да разговарате о томе да ли ће ови Цисцо телефони, рачунарска опрема, рачунари и преносни рачунари спадати у дефиницију основних средстава?

Решење:

Дефиниција основних средстава каже да било која имовина коју фирма купује за више од једног обрачунског периода или административне сврхе или изнајмљивање другима. У овом случају, не добијамо никакав период информација. Ипак, напомиње се да ће се ова опрема користити за административни тим, па ће стога и бити намењена у административне сврхе. Чини се да ће се ова опрема користити више од једног обрачунског периода од планирања ширења пословања у Италији, а даље је отворена и нова пословница. Из горње расправе, опрема ће спадати у делокруг дефиниције основних средстава.

Међутим, рачунарску додатну опрему треба детаљно прегледати, било да је иста одвојива или нераздвојна имовина, јер се рачуноводство исте врши другачије. Ако су нераздвојни, тада ће бити укључени у трошкове рачунара, или ако су одвојиви, биће евидентирани као друга средства у књиговодственим књигама.

Пример # 3

Градитељи Асха су на ивици да заврше изградњу зграда на удаљеном месту, коју су започели пре 5 година. Међутим, те зграде нису спремне за употребу, али 80% станова је распродато. Асха, власница Асха буилдер, није сигурна како би требало да књижи зграде у својим књигама, јер је то био њен нови посао. Обратила се књиговођи да јој помогне да одлучи како ове зграде коштају и продају треба да се евидентирају у књигама рачуна.

Решење:

Асха је у пољу грађевинског посла, где је уобичајени ток пословања продаја зграда по цени већој од оне која је била потребна за производњу и куповину сировина. Даље, требало им је више од 5 година да заврше пројекат. Дакле, ако узмемо у обзир дефиницију основних средстава, она наводи да средство које је намењено за употребу више од једног обрачунског периода или више од 12 месеци или административну сврху. Овде су испуњени први критеријуми када је имовина била у поседу више од 5 година. Дакле, да ли ово треба укључити?

Па, одговор на горње питање је Не. Разлог је што је зградама у уобичајеним приликама потребно више времена да се доврше, а посао градитеља Асха је да их продају и они не намеравају да их користе. Дакле, ови критеријуми за употребу тих изграђених зграда не испуњавају и стога се не могу књижити као основна средства у књигама рачуна. Уместо тога, продајна цена умањена за цену коштања и сав трошак третират ће се као уобичајени приход у билансу успјеха, а салдо ће бити профит. Међутим, треба следити који рачуноводствени стандард о приходима наводи како да се обрачунавају приходи, трошкови и добит; на пример, постоји метода довршења трошкова која се може користити.

Пример # 4

Опште услуге аутомобилског превоза се баве превозом робе са једног места на друго. Поседовали су 12 камиона, 6 малих темпа и 5 изнајмљених (уз оперативни закуп на 5 година) камиона. Разговарајте о томе како ће се та имовина евидентирати у књиговодственим књигама општих услуга ауто-транспорта, било да су то основна средства или ће бити евидентирана у извештајима о приходима?

Решење:

Критеријуми за евидентирање имовине као сталне имовине која се купује и:

  1. Намера употребе више од једног обрачунског периода или 12 месеци
  2. Користите у административне сврхе.

Овде ова возила користе, а с обзиром на то да је то њихов посао и да ће их зато користити више од једног обрачунског периода, иначе неће моћи да послују, јер ће им замена сваке године бити прескупа. Сада је друга ствар овде преосталих 5 камиона који се изнајмљују (оперативни закуп) и они их не купују, па стога они неће бити евидентирани као основна средства. Међутим, 12 камиона и 6 малих темпова биће евидентирано као основна средства.

Предности

  • Помаже у стварању прихода. На пример, у производној јединици роба се производи. Основна средства у облику машина помажу у производњи те робе. Ако се роба не производи, предузеће неће моћи да је прода, а сврха организације неће бити испуњена. Слично томе, таква имовина у облику доставних возила помаже у продаји робе.
  • Амортизација имовине распоређена је током корисног века употребе средства. Стога се терет трошкова расподељује на неколико година.
  • Инвеститори и повериоци користе информације о имовини да би утврдили финансијско здравље предузећа. Затим доносе одлуку о томе да ли ће инвестирати / позајмити такође у зависности од финансијских показатеља израчунатих из финансијских извештаја.
  • Ако организација жели да узима зајмове, имовина може да послужи као обезбеђење зајма. Дакле, омогућава предузећу да узима кредите.
  • Поприма већи значај у капитално интензивним индустријама, попут производних јединица.

Мане

  • Генерално, гломазни су. Стога је изазов премештање многих основних средстава попут постројења и машина са једног места на друго.
  • Не може се лако претворити у готовину. На пример, ако се купи нови аутомобил, одмах ће се преселити ван продајног салона, обично ниже од набавне цене. Генерално је потребно значајно време за његово одлагање. На пример, продаја земље захтева бројне преговоре са купцима и мноштво правних формалности.
  • Велико предузеће има хиљаде имовине. Њихово праћење и евидентирање је тежак процес.
  • Генерално, то захтева значајна улагања и одлив готовине када се купе.

Важне тачке

  • Када се та имовина прода, добит / губитак од продаје израчунава се и евидентира у књигама рачуна.
  • Приликом припреме извештаја о новчаном току, губитак од продаје имовине додаје се нето приходу да би се дошао до новчаног тока из пословања (индиректна метода). Слично томе, добит од продаје имовине одузима се од прихода да би се добио новчани ток из пословања.
  • Приход од продаје имовине и куповине имовине третира се као новчани ток од инвестиционе активности.
  • Промена тржишне вредности основних средстава се евидентира кроз ревалоризацију основних средстава. У таквом случају потребна је поуздана процена тржишне вредности.

Закључак

Они су једна од најкритичнијих компоненти пословања. Управљање основним средствима је од суштинске важности јер њихова куповина укључује значајне одливе готовине. Будући да одлагање имовине није лак задатак, потребно је знатно планирање куповине имовине. Једном донете одлуке не могу се лако поништити. Организацији је такође потребан робустан систем вођења евиденције за рачуноводствену имовину, тако да доносиоци одлука добијају виталне информације за доношење пословних одлука.