Часописи о куповини (дефиниција, пример) | Шта је то Пурцхасе Јоурнал?

Шта су то Часописи о куповини?

Дневници куповине су посебни часописи које организација користи за праћење свих куповина кредита. Такође је познат као књига куповине или дневна књига куповине. Док су кредитне трансакције евидентиране у књизи набавки, куповина готовине се уноси у општи дневник. Вреди напоменути да се у таквим часописима евидентира само кредитна куповина робе и да су искључени сви капитални издаци.

Већина организација има одвојено одељење за набавке које се брине о комплетном процесу куповине, а то су идентификација потребне робе, класификација, тражење понуде, наручивање и потврда пријема робе која се подудара са жељеним описом.

Компоненте уноса у часопис о куповини

# 1 - Две забаве

У свакој куповини постоје две стране, купац и продавац. Обе стране се слажу око цене коју купац плаћа у односу на робу или услуге. Ова набавна цена представља износ трансакције за све дневнике куповине. Особа или организација од које се врши куповина назива се добављач и када се куповина изврши на кредит, добављач ће се појавити као повериоци у билансу стања до тренутка извршења плаћања.

# 2 - куповина кредита

Организација набавља различиту робу и услуге од више добављача. Када се добро купи на кредит, објављује се следећи запис у часопису - Рецимо да је Кс Лтд. од И Лтд. купио робу у вредности од 500 УСД -

Када се изврши плаћање -

# 3 - Рачун

Рачун је документ који продавац издаје купцу. То је детаљан документ. Садржи датум фактуре, име и адресу добављача, назив организације којој се фактурише, адресу и назив организације код које се роба испоручује, количину и опис робе, начин плаћања потребан добављачу, валуту фактуре, пореза итд. Рачун је важан документ, који се издаје заједно са робом, а када стигне до купца, купац ће подударати робу која је стигла са наруџбеницом.

# 4 - Одељење за набавке

Већина организација има засебно одељење за набавке које је одговорно за набавку добара. Дакле, када било којој особи или одељењу треба нека роба, мора да пошаље захтев одељењу за набавку, ако је роба већ доступна на залихама или у складишту, одељење за набавку ће издати робу. Ако роба није доступна, тим за куповину ће идентификовати добављача који је специјализован за потребну робу и он ће послати поруџбину. Када поруџбина стигне, провериће да ли се подудара са траженим описом, а количина се подудара са захтевом. Једном када одељење за набавке потврди да је роба примљена, фактура иде на рачуне за плаћање.

# 5 - Кредитна напомена

У случајевима када се испоручена роба не подудара са описом, има проблема са квалитетом или оштећењем, а наручилац је мора вратити добављачу. Тада ће добављач издати документ под називом Кредитна белешка, који ће у будућности бити усклађен са плаћањем робе. Рецимо да је Кс Лтд. вратио вредност у вредности од 1.000 УСД, а И Лтд. је издала кредитну белешку за ту вредност. Следећи пут када Кс Лтд. купи 5.000 УСД, мора да плати само 4.000 УСД, јер ће 1.000 УСД бити усклађено са кредитним записом.

# 6 - Књига куповине

Књига куповине евидентира све куповине кредита на једном месту, а тамо су наведени детаљи добављача, број фактуре, валута, количина и други детаљи. Стања за ове добављаче из књиге набаве преносе се у појединачне књиге и укупан износ трошкова терети рачун рачуна. Ово је једна од основних књига у књиговодственом процесу, која је од кључне важности за припрему стања књига, пробног стања и завршних рачуна. Испод је узорак књиге куповине КСИЗ Лтд за август 2019. У овом случају, биланси од 500, 1.000 и 2.000 америчких долара биће књижени на појединачним књигама Никеа, Адидаса и ПУМА Лтд. Такође, рачун за куповину теретиће 3.500 америчких долара.

Предности дневника куповине

  • Појединости свих добављача налазе се на једном месту, што помаже у усклађивању стања књиге и пробног биланса
  • Једноставно одржавање и праћење података за анализу добављача
  • Укупна куповина кредита и врста куповине налазе се на једном месту
  • Неопходан документ за несметано функционисање одељења за набавке
  • Током ревизија на крају године, проналажење бројева фактура у вези са било којим добављачима постаје доступно из дневника куповине
  • Једна од познатих и широко одржаваних књига

Мане дневника куповине

  • Потребан је засебни рачуновођа који кошта време и новац
  • Ако је у књизи набавки изабран погрешан рачун добављача, то доводи до грешке у припреми пробног стања и завршних рачуна

Закључак

Дневници куповине су витални и суштински део рачуноводственог процеса сваке организације. Када се пажљиво примени, звучни систем ће вам помоћи у куповини на време, што ће довести до уштеде времена и новца. Такође, анализа куповине извучена из ових часописа помаже у преговарању о новим уговорима. Дневници куповине такође помажу у управљању повериоцима, праћењу статуса враћене робе, књиговодствених бележака и ажурираних књиговодствених стања добављача, што је све потребно за успешно и ажурно пословање предузећа. Такође помаже у олакшавању ревизије пружањем података потребних ревизорима.