Пуни образац ИНР (дефиниција, типови) | Комплетан водич за ИНР

Потпуни облик ИНР - индијска рупија

Пун облик ИНР означава индијску рупију. ИНР је краткорочни приказ за индијску рупију која је званична валута земље Индије, а њену емисију регулише и контролише ИРБ или Индијска резервна банка која такође има своју улогу и функције у управљању валутом према Резервној банци Индије, 1934.

Кратко објашњење ИНР

ИНР је званична валута Индије. Од 2010. године ИНР се означава са „₹“ уместо са „Рс“. Д. Удаиа Кумар дизајнирао је „₹“ за ИНР. Једна ИНР је једнака 100 паисе. Кованице од једне рупије су најнижа вредност која се користи у земљи. Индијска резервна банка или ИРБ брине се о издавању валута у Индији.

Савремени новчићи и новчанице

# 1 - Модерни новчићи

РБИ издаје кованице за рупије у различитим металима за апоене попут кованица од 50 паиса, кованица од 1 рупије, кованица од 2 рупије, кованица од 5 рупија и кованица од 10 рупија. Већина ових новчића има Асхока који је амблем Индије.

# 2 - Новчанице

ИРБ је издавао новчанице у апоенима попут једне, две, пет, десет, двадесет, педесет, стотина, двеста, петсто и две хиљаде. Све ове апоене (осим једне рупије) имају портрет Махатме Гандхија на супротној страни. На ноти од једне рупије налази се слика новчића за рупију.

Врсте ИНР

У наставку су наведени различити типови ИНР-

  1. Кованица од једне рупије
  2. Једна рупијска нота
  3. Новчић од две рупије
  4. Напомена од две рупије
  5. Кованица од пет рупија
  6. Напомена од пет рупија
  7. Новчић од десет рупија
  8. Напомена од десет рупија
  9. Напомена од двадесет рупија
  10. Напомена од педесет рупија
  11. Напомена од сто рупија
  12. Две стотине рупија
  13. Напомена о пет стотина рупија
  14. Напомена од две хиљаде рупија

Како се управља ИНР-ом?

ИНР-ом управља ИРБ. То значи да се о регулацији и контроли ИНР брине Резервна банка Индије. Влада Индије, само по савету ИРБ-а, одлучује о издању различитих апоена новчаница. ИРБ управља свим операцијама везаним за индијску валуту помоћу деветнаест издавачких канцеларија које се налазе у Белапуру, Бангалореу, Ахмедабаду, Бубанешвару, Колкати, Луцкнову, Канпуру, Џамуу, Џајпуру, Ченају, Хајдерабаду, Гувахатију, Цхандигарху, Патни, Њу Делхију. , Нагпур, Мумбаи и Тхируванантхапурам. Ове издавачке канцеларије добијају нове новчанице из штампарија. Нев Делхи, Хидерабад, Мумбаи и Колката су први који су добили кованице од ковница новца. Ситни новчићи се складиште у малим складиштима, а новчанице и новчанице рупија у шкрињама са валутама.

Питања безбедности у ИНР

  • Индијска рупија има разних сигурносних проблема. Једно од најистакнутијих проблема са ИНР је циркулација дупликата и лажних новчаница. Незаконито је развијати и користити дупликате валута, али изгледа да се злочин још увек није завршио. Лажне индијске валуте углавном се користе за активности повезане са тероризмом. Терористичке активности углавном се финансирају уз помоћ дуплираних индијских валута. Ове лажне валуте свуда теку из суседних земаља попут Пакистана, Бангладеша и Непала.
  • Терористи користе лажне валуте како би успешно могли да сакате економију Индије и да утру путове за економски терор. Дупликат индијске валуте једна је од тактика коју користи Ецоно-Јихад терористичких група чији је једини циљ ширење мржње и тероризма широм света. Суседне земље шаљу милионе долара у Индију у терористичке сврхе. Умешаност ИСИ-а веома је истакнута у овом терористичком рекету.
  • За уклањање проблема који се односе на лажне валуте и минимизирање тероризма из земље, индијска влада је смислила савршену стратегију названу „Демонетизација“. Ова стратегија је примењена преко ноћи, где је влада забранила новчанице од 500 и 1000 ЈПИ. Влада је забранила само новчанице од 500 ЈПИ и 1000 ЈПИ, јер су то биле ноте највише вредности у то време, а дуплирање ових белешки било је упоредно више од белешки ниже вредности.
  • Влада Индије понудила је бројне сигурносне елементе у новчаницама индијске валуте свих апоена како би их заштитила од фалсификовања. Веома је важно да људи знају о сигурносним карактеристикама у односу на све новчанице индијске валуте различитих апоена, како би се осигурало да их криминалци не преваре.
  • На пример, новчаница од 500 ИНР коју је недавно издала Резервна банка Индије је сиве боје са димензијама 63 мм * 150 мм и темом Ред Форт, док је новчаница од 2000 Рс магента боје са димензијом 66 мм * 166 мм и тема првог индијског подухвата која је Мотив Мангалаја. Обе ове белешке имају прозирни регистар и латентну слику у деноминацијском броју.
  • Деноминацијски број се помиње у Девнагарију. У белешци од 500 ИНР портрет Махатме Гандхија налази се у средини која је окренута ка десној страни, док је у случају белешке од ИНР 200 портрет Махатме Гандхи постављен тачно у средиште. Амблем стуба Асхока такође је постављен на десној страни обе белешке. Има портрет и водени жиг електротипа. Ове напомене носе клаузулу о гаранцији и потпис гувернера заједно са једном клаузулом о обећању.

Закључак

ИНР је званична валута Индије. ИНР означава индијску рупију. ИРБ је једино тело које је задужено за издавање новчаница и њихов промет. Закон о резервној банци Индије из 1934. године одлучује о улози ИРБ-а у погледу управљања валутама. Кованице од једне рупије најнижа су номинална вредност у Индији, док је 2000 ИНР највиша апоенска вредност у земљи. Влада Индије је неколико дана након демонетизације избацила нове новчанице од 500 ИНР и 2000 ИНР, које имају различите безбедносне функције како би се спречило дуплирање истих.