Нематеријална имовина на билансу стања (значење, врсте)

Нематеријална имовина Значење

Нематеријална имовина је имовина која нема никакво физичко постојање и не може се додирнути попут добре воље, патената, ауторских права, франшизе итд. То је дугорочна или дуготрајна имовина, јер је компанија користи дуже од једне године.

  • Врло је тешко проценити нематеријалну имовину у билансу стања јер она неће имати било какву дефинисану вредност као друга материјална имовина. То се не евидентира у билансу стања организације ако је интерно креирано, али ако су преузете, биће евидентирано у билансу стања организације.
  • Ако било која организација потроши више новца на оглашавање и стварање имена бренда за организацију, чак и након трошења, имовина се неће узети у обзир у билансу стања.

Врсте нематеријалне имовине

# 1 - Добра воља

Испод је износ добре воље који је Гоогле Инц пријавио за све своје аквизиције.

То је врста имовине која се препознаје и вреднује када један ентитет покуша да стекне други ентитет. Гоодвилл је посебна врста нематеријалне имовине код које се гоодвилл никада не амортизује. Али остале нематеријалне улагања се амортизују.

Формула добре воље = Трошак стицања посла - Нето вредност имовине предузећа.

Руководство организације одговорно је за процену добре воље организације сваке године. Када предузеће стекне друго предузеће, стечени гоодвилл треба споменути у билансу стања. На пример, компанија А купује компанију Кс за 2000000 Рс, а нето вредност имовине је 1500000 Рс. Дакле, разлика од 500000 Рс се третира као гоодвилл.

# 2 - Ауторска права

Ауторска права су врста имовине са законским правима творца оригиналног дела. Ово постоји у многим земљама. Добијањем овог права оригинално дело може да користи онај ко стекне право на коришћење дела. Нпр., Часописи, књиге, часописи итд.

# 3 - Заштитни жигови

извор: Гоогле 10К

Заштитни знак се користи за законску заштиту логотипа, имена бренда, знака и дизајна фирме. Власник жига може бити појединац, партнерска фирма или било која врста правног лица. Заштитни знак штити власнике жигова од других који га користе.

# 4 -Патент

Патенти омогућавају власнику право да други годинама користе, продају, увозе из употребе проналаска или производа. Тамо где једна компанија може откупити патент од других компанија и може користити, измислити или развити производ.

Карактеристике

  • Недостатак постојања, где се не може видети, додирнути или чак осетити.
  • Требало би га идентификовати.
  • Нематеријална улагања се могу набавити или купити, па чак и она могу бити лиценцирана, изнајмљена или изнајмљена.

Употребе / предности

  • Општа нематеријална имовина може се купити и продати као ауторска права музичара или уметника који продају ауторска права музике или албума.
  • Користе се за повећање продајне вредности. Добра воља компаније може довести до повећања цене производа компаније.
  • Претпоставимо да предузеће има патенте и заштитни знак. Компанија може лиценцирати патенте другима који за њих могу производити производе.
  • Амортизација нематеријалне имовине: Ово омогућава расподјелу трошкова кроз животни вијек нематеријалне имовине. Неколико година колективне амортизације смањују пословни приход током године. Тако ће се смањити и порез на пословање. Амортизација се користи у рачуноводствене сврхе и у пореске сврхе.
  • Пружа идентитет предузећу чак и ако се вредност нематеријалних улагања вреднује мање у поређењу са материјалном имовином. Ако је име марке јаче, то помаже у стварању новог скупа купаца за производе. Вредност нематеријалних улога је важна за раст и развој предузећа.

Мане

  • Интерно генерисани гоодвилл се не евидентира у билансу стања предузећа. Свима је тешко да разумеју вредност ове нематеријалне имовине.
  • Тачна вредност ове имовине не може се лако извести.
  • Нематеријална улагања треба стално надгледати пола године или годишње како би могли да пронађу приближну вредност те имовине.
  • Понекад то организацији може донети превелику вредност.

Процена нематеријалне имовине

Следе три главне методе процене нематеријалне имовине.

# 1 - Приходовни приступ

Овај приступ се углавном користи на средствима која доносе приход или генеришу новчани ток. Доходовни приступ претвара укупан износ у јединствени дисконтовани износ за одређени период. Тешкоћа у овом приступу је разликовање новчаног тока који је повезан са одређеном нематеријалном имовином.

# 2 - Приступ трошковима

Приступ трошковима узима у обзир историјски трошак и процењени трошак. Обично се занемарује количина, време и ризик од учинка конкурентског окружења. Овај трошак укључује нове трошкове репродукције производа и тренутне трошкове сличног новог својства.

# 3 - Тржишни приступ

Овај приступ заснован је на вредности сличне нематеријалне имовине. Ови тржишни подаци се користе и у моделу заснован на приходу. Директни тржишни извор доступан је на Интернету, што је врло корисно за упоређивање тржишне вредности. Укључује куповину, продају, закуп и лиценцирање.

Закључак

Нематеријална имовина у билансу стања један је од важних делова организације, јер је то дугорочна имовина која ће бити уз организацију до краја организације. Веома је тешко извести вредност тога јер се не могу видети или осећати. Веома је тешко проценити или вредновати имовину. Ово помаже организацији да интерно развије имовину или стекне имовину од других организација, или чак може узети ту имовину у закуп или закуп.

Члан препоруке

Ово је био водич за оно што је нематеријална имовина и њено значење. Овде наводимо врсте нематеријалне имовине - добру вољу, патенте, ауторска права, заштитне знакове итд., Заједно са предностима и недостацима. Такође смо уврстили 3 најбоље методе процене нематеријалне имовине. О финансијама можете сазнати више из следећих чланака -

  • Примери нематеријалне имовине
  • Формула добре воље
  • Материјална наспрам нематеријалне имовине
  • Шта су нето основна средства?
  • <