Оперативна зарада (дефиниција, формула) | Како израчунати?

Дефиниција оперативне зараде

Оперативна зарада или оперативни приход је износ добити коју компанија остварује након одбитка директних и индиректних трошкова од прихода од продаје. Такође је познат као ЕБИТ, тј. Зарада пре камата и пореза. Не рачунамо камате и порезе и остале неоперативне приходе приликом израчунавања оперативног прихода.

Објашњење

Оперативна зарада је број добити коју компанија остварује од својих основних операција. То је један од важних концепата који помаже инвеститорима и повериоцима да знају о добити коју компанија остварује од своје основне делатности.

Да бисмо израчунали оперативни профит компаније, морамо да разумемо и разликујемо различите врсте трошкова и начин на који се они појављују у нашем билансу успеха. Постоје три врсте финансијских извештаја које предузеће припрема, Биланс успеха, Биланс стања и Извештај о новчаном току. Биланс успеха показује профитабилност предузећа. Биланси стања приказују имовину и обавезе предузећа. А употреба извештаја о новчаним токовима је да се зна о новчаним приливима и одливима компаније. Оперативна добит је део биланса успеха компаније.

Формула за оперативну зараду

Постоје три формуле за израчунавање оперативне зараде:

1. Оперативна зарада = укупан приход - ЦОГС - индиректни трошкови2. Оперативна зарада = бруто добит - оперативни трошак - амортизација и амортизација3. Оперативна зарада = ЕБИТ - неоперативни приход + неоперативни трошак
  • Укупан приход: Ово је укупан приход од продаје коју је компанија зарадила продајом робе купцу. Хајде да разумемо различите термине који се користе у горњим формулама.
  • Директни трошкови: Директни трошкови су трошкови који су директно повезани са трошковима производње било које робе или пружања било које услуге. Нпр. Трошак радне снаге, трошак сировина.
  • Индиректни трошкови: То су трошкови који се не могу директно повезати са производњом производа. Они се такође називају опћим трошковима. Нпр. Трошкови закупнине и зараде.
  • Укупан профит: Бруто добит или бруто приход израчунавамо одузимањем цене продате робе од прихода.
  • Оператинг Трошак: То су трошкови настали у вођењу основне делатности. Нпр. Станарина, зараде и трошкови осигурања.
  • Трошкови амортизације: То је трошак хабања материјалне и нематеријалне имовине.
  • Неоперативни приход: Приход остварен од осталих пословних активности; Нпр. Добит од продаје имовине.
  • Неоперативни трошак: Трошкови који нису повезани са вођењем основне делатности. Нпр. Трошак камата и порези.

Како функционише оперативна зарада?

Оперативни профит функционише према доле наведеном редоследу. Имамо цифру прихода од продаје од које смањујемо ЦОГС, тј. Трошкове продате робе, што укључује трошкове сировина, трошкове зарада итд. Да бисмо добили бруто добит. Остали оперативни трошкови као што су станарина, трошкови осигурања, амортизација итд. Умањују се са бруто добити да би се добили подаци о оперативној добити.

Постоји још једна метода за израчунавање оперативне добити. Можемо почети од дна биланса успеха, тј. Узети вредност нето добити и додати трошак камата и пореза да бисмо добили оперативни профит компаније.

Пример

Постоји компанија за производњу ципела, израчунајте оперативну добит од доле наведених података.

Приход од продаје $ 3,00,00,000 Цена продате робе $ 1,00,00,000 Трошкови маркетинга и продаје $ 20,00,000 Канцеларија и администрација Цена $ 10,00,000 Цена амортизације $ 20,00,000 Цена камате $ 10,00,000 Пореска стопа 30%.

Решење

Обрачун оперативне зараде

Оперативна зарада = укупан приход - ЦОГС - индиректни трошкови

  •  = 3,00,00,000 – 1,00,00,000 – (20,00,000 + 10,00,000 + 20,00,000)
  • = 1,50,00,000

Оперативни приход = Бруто добит - Оперативни трошак - Амортизација и амортизација

  • = 2,00,00,000 – (20,00,000 + 10,00,000) – 20,00,000
  • = 1,50,00,000

Оперативни приход = ЕБИТ - неоперативни приход + неоперативни трошак

  • = 1,50,00,000 – 0 + 0
  • = 1,50,00,000

Нето добит

  • =14000000-4200000
  • Нето добит = 9800000

Значај

Важан је показатељ успешности пословања. Такође се користи за израчунавање различитих финансијских показатеља.

Кредитори, инвеститори и управа помно прате ЕБИТ компаније како би пратили учинак компаније. Ово је важан аспект који треба узети у обзир приликом доношења одлуке о улагању, јер инвеститори могу упоређивати различите компаније на њиховом оперативном нивоу.

Оперативна добит је индиректна мера профитабилности Компаније. Што је већи оперативни приход, то је компанија профитабилнија.

Закључак

Отуда је оперативна зарада важан концепт који помаже да се сазна о финансијском здрављу компаније. Иако нето добит игра важну улогу у разумевању финансијског здравља компаније ако упоређујемо компаније са различитим пореским и финансијским структурама, тада ће нам оперативни профит дати тачнију слику.