Код у програму Екцел | Како се користи функција кода у програму Екцел? (са примером)

КОД Функција у програму Екцел

Функција кода у екцелу користи се за проналажење кода знака у низу, он открива код првог знака, па ако користимо ову формулу као = Цоде („Ананд“) и = Цоде („Ан“), добићемо исти резултат као 65 као и код за знак А је 65.

Синтакса

Параметри

  • текст: Тхе текст параметар је само и обавезан параметар функције ЦОДЕ. Овај параметар може бити један знак, низ или било која функција која као резултат враћа текст.

Како се користи функција ЦОДЕ у програму Екцел? (са примерима)

У овом одељку ћемо разумети употребу функције ЦОДЕ и погледаћемо неколико примера уз помоћ стварних података.

Овде можете преузети овај предложак функције ЦОДЕ Екцел - Предложак функције Екцел ЦОДЕ

Пример # 1

Као што можете јасно приметити у излазном одељку, функција ЦОДЕ враћа АСЦИИ вредност одговарајућих знакова написаних у првој колони. АСЦИИ вредност „А“ је 65, а „а“ 97. Можете лако да верификујете АСЦИИ вредности сваког карактера ваше тастатуре са Интернета.

Пример # 2

У горњем примеру, применили смо функцију ЦОДЕ на ћелије које садрже низове, тако да као што видите у излазном ступцу, функција ЦОДЕ враћа АСЦИИ вредност првог знака реченице.

Пример # 3

У примеру три користили смо још две функције ЛОВЕР и УППЕР да бисмо користили њихову повратну вредност као параметар функције ЦОДЕ. Тхе Функција ЛОВЕР враћа мала слова која су прослеђена као параметар, слично УППЕР враћа велика слова која су прослеђена као параметар.

Ствари које треба запамтити

  1. Главна сврха функције ЦОДЕ је враћање АСЦИИ кода карактера првог знака у било којој ћелији.
  2. Функција ЦОДЕ није толико популарна међу екцел заједницом, али као екцел експерт, требали бисте бити свјесни ове функције, јер би вам могла бити корисна у ВБА кодирању.
  3. Први пут је представљен у програму Екцел 2000 и доступан је у свим наредним верзијама програма Екцел.
  4. Параметар „текст ” у ЦОДЕ Функција је обавезна и ако остави празно, функција ће вратити грешку #ВАЛУЕ која се лако може решити давањем одговарајућег карактера или низа као параметра функцији.
  5. Тип повратка функције ЦОДЕ је нумеричка вредност.
  6. То је заправо инверзна функција ЦХАР у екцелу. функција ЦХАР враћа одговарајући знак из нумеричке АСЦИИ вредности.
  7. Можете приметити другачији излаз од оног приказаног у нашим примерима на Мац ОС-у, јер Мац ОС користи скуп знакова Мацинтосх, док Виндовс користи АНСИ скуп знакова.