Убрзани откуп деоница (откуп) - пример домаћег складишта

Шта је убрзани откуп деоница (откуп)?

Убрзани откуп акција је метода коју су компаније усвојиле у сврху откупа сопствених неизмирених акција у великим блоковима од инвестиционе банке и даље, како би инвестициона банка стекла акције од клијената компаније.

Убрзани откуп акција, познат и као откуп, значи да компанија купује сопствене акције како би смањила преостале акције на отвореном тржишту. Смањење броја акција на тржишту елиминише све потенцијалне претње великих акционара који су у потрази за повећањем своје контроле на значајне нивое у компанији. Користећи откуп, компанија улаже у себе, што побољшава пропорционални удео зараде; ово појачава процену залиха.

Као што се види из горњег снимка, Унитед Тецхнологиес је склопио уговоре о „убрзаном откупу“ са две банке (Деутсцхе Банк АГ и Ј.П.Морган Цхасе) за откуп акција компаније у вредности од 6 милијарди долара. Да ли се убрзани откуп разликује од откупа деоница са отвореног тржишта?

Како функционише убрзани откуп?

убрзано”Откуп је познат и као убрзани откуп акција (АСР). Пракса је коју компаније следе да откупљују акције својих акција са тржишта. У традиционалним методама откупа, компанијама ће требати недеље или чак месеци да купе акције са отвореног тржишта. Али у случају убрзаног плана, компаније траже од инвестиционих банака да одмах скрате пуни износ. Када компаније купе акције којима су инвестицијске банке имале ману, она пристаје да сноси све губитке у име банке. Ове акције, уместо да се продају, компанија повлачи из компаније. Програми откупа углавном постају уобичајени феномен током економског пада када цене акција падну на типично ниске вредности.

У убрзаном откупу, компанија купује своје акције од инвестиционе банке, а инвестициона банка, пак, позајмљује акције од клијената компаније. Компанија инвестиционим банкама плаћа у готовини за куповину акција на отвореном тржишту. Будући да је инвестициона банка продала удео компанији да би их вратила својим клијентима, акције купују са отвореног тржишта. На крају трансакције, компанија на крају добија више акција него што је имала у почетку. Иако су приноси на убрзани откуп позитивни, он је и даље мање скалабилан у поређењу са конвенционалним операцијама откупа на отвореном тржишту.

Главна корист убрзаних откупа је што даје велики краткорочни подстицај ценама акција компаније. Истовремено, зарада компаније се повећава, а профитабилност компаније повећава се по акцији. Руководство такође користи такав метод да промени цифру зараде из разлога извештавања и подстицајних накнада. Овај поступак се такође понекад може чинити стратешким потезом компанија за пребацивање ризика откупа акција на инвестициону банку када компанија осети да су акције подцењене.

Акционари врло често радије деле програме откупа, упркос ризицима који се јављају, јер се власништво сваког инвеститора шири када се смањи број неотплаћених акција које плутају на тржишту. Компанија генерише већи принос тако што чини вредност свог акционара мање разређеном и ширењем исте тржишне капитализације на мање акција него раније. Али реално, у већини случајева идеална мета није постигнута у потпуности.

Програми откупа акција повећавају зараду по акцији компаније, а подстичу и цене акција. Осим повећања зараде по акцији, програм откупа смањује вредност имовине у билансу стања. Као резултат тога, повећавају се средства акционара, принос на имовину и принос на капитал, јер биланс стања мора остати уравнотежен. Програми откупа углавном су намењени кратковидим инвеститорима.

Студија случаја поновног откупа деоница са убрзаним депоом

Од оснивања почетног програма откупа акција Компаније у фискалној 2002. до краја фискалне 2015. године, Компанија је откупила акције својих обичних акција, чија је вредност приближно 60,1 милијарде УСД.

  • У периоду 2006-2007.Хоме Депотсложила се да откупи 289,3 милиона деоница њених обичних акција за 10,7 милијарди долара.
  • У периоду 2014-15. Откуп Хоме Депот-а обичних деоница вредан је више од 7 милијарди долара.

Као што видимо на доњем графикону, цене Хоме Депот-а попеле су се са најнижих цца. 20 долара по акцији у 2009. години до тренутног максимума од 139 долара у 2017. години.

извор: ицхартс

Хоме Депот удео дугује

Примећујемо да су се просечне разређене акције кућних депоа смањиле за више од 30% у последњих 6-7 година. То је због откупа акција.

извор: ицхартс

Узорак Уговора о убрзаном откупу деоница - Хоме Депот

Испод је пример убрзаног откупа деоница Хоме Депот-а. Овде су детаљно наведени износи за које се врши откуп током сваког тромесечја; испоручене почетне акције, испоручене додатне акције и укупан удео.

извор: Хоме Депот 10К Филингс

Откуп уједињене технологије

Крајем 2015. године, Унитед Тецхнологи је склопила уговоре о убрзаном откупу акција са Деутсцхе Банк АГ и ЈП Морган Цхасе, при чему су сваки испоручили акције у вредности од 3 милијарде долара у оквиру овог програма.

извор: ицхартс

Овај убрзани откуп био је део откупа од 10 милијарди долара планираног за 2016. Према извршном директору Грегу Хаиесу, овај откуп користи предност „велике дисконекције“ између вредности компаније и цене акција.

Предности убрзаног откупа деоница

Ако руководство компаније верује да су акције подцењене, откупљују акције и препродају их када је цена акције повећана како би се одразила тачна вредност предузећа.

Али у међувремену, процес убрзаних откупа служи у неке важне сврхе које су наведене у наставку:

  • Убрзани откуп акција указује инвеститорима да компанија има довољно новца за економске кризе или хитне случајеве.
  • Откуп акција повећава зараду по акцији (ЕПС), услед смањења броја неотплаћених акција.
  • Откупи се такође супротстављају неповољним догађајима попут непријатељског преузимања спречавањем друге фирме да стекне већински капитал компаније. Циљ преузимања може откупити акције по цени која је већа од тржишне вредности.
  • Убрзани откуп акција стимулише постојеће програме откупа на отвореном тржишту.
  • Компаније такође разматрају откуп из разлога компензације; с времена на време запослени и менаџмент компаније награђени су наградама за акције и деоницама.
  • Откуп акција помаже у избегавању разводњавања постојећих заједничких акционара.
  • Када компанија потроши готов новац на куповину акција са тржишта, то побољшава укупне показатеље учинка компаније.
  • Када компаније извршавају убрзане планове, обично виде да је цена акција компаније виша, али инвеститори то не уновчавају јер су биковски расположени према компанији. У овој ситуацији, убрзани откуп може покренути још један скуп акција компаније.
  • Компаније су обично у могућности да повећају исплату дивиденде након убрзаног откупа, јер је мањи број акција по којима компанија мора да исплати дивиденду.

Мане убрзаних куповина

  • Било који програм откупа акција служи као лако прикривање лошег финансијског стања компаније. Инвеститори стичу лажни утисак о финансијској ситуацији компаније јер се статистика драстично побољшава.
  • Често је примећено да инсајдери компаније користе предности програма берзе, а да не разблажују стварни број ЕПС-а, који је пријављен у књигама компаније.
  • Током убрзаних програма, откупи деоница често не могу да се доврше. Постаје тешко знати стварни утицај откупа на тржишну цену.
  • Када компаније купују сопствене акције, то такође ствара негативну репутацију компаније на тржишту.
  • Куповина сопствених акција са тржишта такође доводи до лошег коришћења капитала компаније, јер би и компанија могла да запосли исте доларе да подстакне раст свог пословања.
  • Понекад се куповина акција на отвореном тржишту покаже као лоша опција за компаније. Због флотације на берзи, откуп се не показује као добра употреба капитала.

Рачуноводствени и законски захтеви

У тачки 703. Уредбе С-К наведено је да за све реоткупе власничких хартија од вредности предузеће мора да извештава следеће податке у облику табела:

  • Број акција које се откупљују.
  • Просечна цена акције плаћена за откуп;
  • Број акција чији је откуп завршен у складу са јавно објављеним програмом;
  • Максималан број акција (или приближна вредност у доларима) које преостају за откуп у оквиру програма;

Даље, од компаније се захтева да обелодани горе наведене информације за сваки месец претходног фискалног квартала у извештају за наредни извештајни период.

Поред тога, за јавно објављене програме, СЕЦ захтева откривање (у фуснотама уз горе поменуту табелу) следећих информација:

  • Датум најаве.
  • Одобрени број акција или износ од стране одбора директора;
  • Датум истека програма ако постоји;
  • Да ли је неком програму истекао током последњег фискалног квартала;
  • Да ли постоји било који програм прекинут је пре истека или издавалац не намерава да настави.

Генерално, ова обелодањивања су такође укључена у одељак о ликвидности и капиталним ресурсима компаније „Дискусија и анализа финансијског стања и резултата пословања предузећа“, који је саставни део њихових годишњих и тромесечних извештаја.

Компанија која разматра план откупа акција треба да се консултује са спољним саветницима и другим инвестиционим саветницима. Када спроводе програме убрзаног откупа, компаније би требале да размотре ограничења или ограничења поновног откупа акција, од којих су нека наведена у наставку:

  • Пореска и рачуноводствена статистика у вези са поновним откупом
  • Било који захтев за пријаву који се односи на берзу на којој су акције котиране
  • Организациона документа укључујући потврду о оснивању и подзаконска акта
  • Релевантни закони који се односе на стање инкорпорације
  • Сви уговори који могу ограничити могућност откупа хартија од вредности компаније

Закључак

Многе компаније се суочавају и и даље ће се суочавати са критичним изборима у вези с тим како најбоље распоредити свој вишак готовине. Све већи број компанија се током година одлучио да откупи акције сопствених акција.

Такође је важно за компанију да критички анализира импликације откупа акција са правног становишта, као што је горе размотрено у овом чланку, како би могла донети одлуку на основу информација. Ако се компанија одлучи за примену програма откупа, требало би да води велику пажњу како би осигурала да појединци и институције, којима је дат задатак да примене програм, разумеју одговарајућа уговорна ограничења и законске захтеве, као и потребне процесе потребне за обезбедити сагласност.

Убрзани видео откуп

Корисни постови

  • Непредвиђене акције
  • Примери негативног акционарског капитала
  • Шта је акционарски капитал?
  • Зарада по акцији
  • <