Обавезе и непредвиђене околности | Обелодањивања | Примери - ВаллСтреетМојо

Обавезе су обавеза према спољним странама компаније која настаје у вези са било којим правним уговором који је компанија склопила са тим спољним странама, док су непредвиђени случајеви обавезе предузећа чија појава зависи од исхода одређених будућих догађаја.

Обавезе и непредвиђене околности

Обавеза је обавеза предузећа према спољним субјектима која често настаје у вези са правним уговорима које компанија извршава. Непредвиђене ситуације се, међутим, разликују од обавеза. Подразумевана обавеза се очекује да се догоди у зависности од исхода будућег догађаја. Отуда се може рећи да су непредвиђене ствари оне обавезе које могу или не морају постати обавезе према предузећу због неизвесности будућег догађаја.

Као што видимо горе из снимка, Фацебоок одељење за виртуелну стварност Оцулус је у парници због навода о кршењу споразума о забрани откривања података, кршењу ауторских права и још много тога. Фацебоок је у својим пријавама за СЕЦ укључио ову тужбу у одељак о потенцијалној одговорности.

Извор: ванитифаир.цом

У овом чланку расправљамо о матицама обавеза и непредвиђених околности.

    Које су обавезе?

    Обавеза је обавеза предузећа према спољним субјектима која често настаје у вези са правним уговорима које компанија извршава. Другим речима, преузете обавезе су потенцијални захтеви према компанији у вези са њеним будућим учинком према законском уговору.

    Стога се може рећи да су обавезе они споразуми за које се очекује да ће се догодити у будућности. Међутим, ако компанија није извршила никакву уплату за такве уговоре на датум биланса стања, они се не укључују у биланс стања, иако се и даље сматрају обавезама компанија. Ипак, компанија мора обелоданити такве обавезе заједно са природом, износом и било којим необичним условима и одредбама у 10-К годишњим извештајима или пријавама СЕЦ-а. Ови уговори или уговори могу садржати следеће ставке.

    1. Краткорочне и дугорочне уговорне обавезе са добављачима за будуће куповине;
    2. Обавезе о капиталним издацима уговорене, али још увек нису настале.
    3. Оперативни закуп који се не може отказати.
    4. Закуп имовине, земљишта, објеката или опреме.
    5. Неискоришћени акредитиви или обавеза смањења дуга;

    Да схватимо посвећеност на примеру. Претпоставимо да компанија планира да купује сировине по унапред утврђеном уговору. Али, према споразуму, компанија ће извршити плаћања за ове сировине тек након што су те сировине примљене. Иако ће компанија убудуће захтевати готовину за ове сировине, догађај или трансакција још увек нису настали у време припреме биланса стања. Дакле, ниједан износ се не евидентира ни у билансу успеха ни у билансу стања.

    Међутим, очекује се да ће компанија открити такве трансакције какве би требало да се догоде у будућности и утицаће на њену готовинску позицију. Због тога компанија даје опсежно објашњење у вези са овим обавезама у напоменама уз финансијски извештај.

    Пример АК челика - шта вам обавезе говоре?

    Када су такве обавезе описане у напоменама уз финансијски извештај, инвеститори и повериоци ће сазнати да је предузеће предузело корак, а овај корак ће вероватно довести до одговорности. Стога, информације које се тичу будућих обавеза остају критичне за аналитичаре, зајмодавце, акционаре и инвеститоре, јер пружају потпуну слику тренутних и будућих обавеза компаније.

    Узмимо сада стварни пример фирме и сазнајмо које су њене тренутне и будуће обавезе и како су представљене у њеним финансијским извештајима. На пример, АК Стеел (НИСЕ: АКС) склопио је разне уговоре који обавезују компанију на извршење законски извршних плаћања. Ови споразуми укључују позајмљивање новца, закуп опреме и куповину добара и услуга. АК Стеел је дао детаљне информације у вези са овим обавезама, као што је приказано на доњем графикону.

    Извор: АК Стеел

    Као што сте видели на горњем снимку, АК Стеел је дао опсежно објашњење у вези са својим будућим обавезама или обавезама у напоменама уз финансијске извештаје. Овде је најважније напоменути да, иако су обавезе, преузете обавезе нису приказане у билансу стања. То је зато што обавезе требају посебан третман, па су стога обелодањене у фуснотама уз финансијске извештаје.

    Слично томе, АК Стеел је дао потпуне информације у вези са својим оперативним закупом. Оперативни закуп представља обавезу плаћања будућег износа. Међутим, то није евидентирано као обавеза. Уместо тога, компанија то бележи у годишњем финансијском извештају или фуснотама 10-к извештаја. Ово откривање укључује ставке попут дужине закупа и очекиваних годишњих плаћања заједно са минималним уплатама закупа током читавог периода закупа. Графикон у наставку илуструје плаћања оперативног закупа компаније АК Стеел за период закупа.

    Извор: АК Стеел

    Још један пример обавезе може бити одлука о капиталном улагању коју је компанија уговорила са трећом страном, али још увек није настала. На пример, АК Стеел обавезује будућу капиталну инвестицију од 42,5 милиона долара коју је планирао да оствари 2017. Иако се АК Стеел сложио, 2016. није забележио износ у билансу стања, јер још увек није извршио инвестицију. Ипак, дао је напомену у финансијском извештају, као што је приказано доле на снимку.

    Извор: АК Стеел

    Пример на Фацебоок-у - шта вам обавезе говоре?

    Фацебоок првенствено има две врсте обавеза.

    # 1 - Закупи

    Фацебоок је склопио разне уговоре о оперативном закупу који се не могу отказати за канцеларије, дата центре, објекте итд.

    Обавеза за трошкове оперативног закупа за 2017. годину износи 277 милиона долара.

    извор: Фацебоок СЕЦ Филингс

    # 2 - Остале уговорне обавезе

    Фацебоок је такође преузео уговорне обавезе за плаћање од 1,24 милијарде долара које се не могу отказати, повезане са мрежном инфраструктуром и радом дата центара. Ове обавезе доспевају у року од пет година.

    извор: Фацебоок СЕЦ Филингс

    Као аналитичар, важно је забележити ове обавезе јер оне утичу на новчани положај компаније.

    Шта су непредвиђене ствари?

    Непредвиђене ситуације се разликују од обавеза. Подразумевана обавеза се очекује да се догоди у зависности од исхода будућег догађаја. Отуда се може рећи да су непредвиђене ствари оне обавезе које могу или не морају постати обавезе према предузећу због неизвесности будућег догађаја.

    Да схватимо непредвиђене случајеве на следећем примеру. Претпоставимо да бивши запослени тужи компанију за 100.000 америчких долара јер запослени осећа да је погрешно отказан. Дакле, да ли то значи да компанија има обавезе од 100.000 УСД? Па, то зависи од исхода овог догађаја. Ако компанија оправдава отказ запосленог, то можда не представља одговорност за компанију. Међутим, ако компанија не успе да оправда отказ, у будућности ће морати да преузме обавезу од 100.000 америчких долара јер је запослени победио у парницама.

    ФАСБ је препознао неколико примера потенцијалних губитака који се процењују и пријављују на исти начин. Ови потенцијални губици су следећи.

    1. Ризик од губитка или оштећења имовине од пожара, експлозије или других опасности;
    2. Претња од експропријације имовине;
    3. Стварне или могуће тврдње и процене.
    4. Парница у току или под претњом.
    5. Обавеза која се односи на гаранције и недостатке производа;

    Извештавање о непредвиђеним ситуацијама

    Постоје три критична третмана на која треба водити рачуна приликом пријављивања непредвиђених случајева. Они су следећи.

    1. Непредвиђени губитак се не евидентира у билансу стања ако се не оствари због невероватности. То значи да ако вероватни губици нису већи од 50% или ако износ није поуздано измерен, они се не евидентирају у билансу стања. У међувремену, потенцијални приходи се обично извештавају у билансу успеха након реализације.
    2. Вероватни непредвиђени случај може се дефинисати као већи од 50% због претходне обавезе.
    3. Ако се могући губитак може утврдити на основу историјских података, онда се то сматра поузданом мером.

    Непредвиђени губици

    Кроз пример схватимо непредвиђене случајеве губитка. Под претпоставком да компанија на крају прве године наиђе на непредвиђене случајеве. У то време, компанија верује да је губитак од 300.000 америчких долара вероватно, али је разумно могућ губитак од 390.000 америчких долара. Међутим, на крају друге године ништа није решено. У време припреме биланса стања за другу годину, компанија верује да је вероватно губитак од 340.000 УСД, али је разумно могућ губитак од 430.000 УСД. Коначно, на крају треће године, компанија плаћа 270.000 америчких долара трећој страни да би решила проблем. Стога компанија препознаје добит од 70.000 америчких долара.

    Хајде сада да сазнамо како је израчунат овај добитак. Знамо да компанија на крају прве године идентификује губитак од 300.000 америчких долара. Узео сам 300.000 УСД јер је то вероватна сума (више од 50%). Међутим, компанија очекује да ће препознати додатни вероватни губитак од 40.000 америчких долара на крају друге године. Стога, његов укупан могући губитак пријављен на крају друге године сада износи 340.000 америчких долара. Али, на крају треће године, компанија плаћа само 270.000 америчких долара трећој страни да би решила проблем. Дакле, препознаје добитак од 70.000 УСД (340.000 - 270.000 УСД).

    Добити непредвиђене случајеве

    Постоје случајеви када компаније могу добити непредвиђене случајеве. Ипак, извештавање о непредвиђеним догађајима се разликује од извештавања о потенцијалним губицима. У непредвиђеним ситуацијама губици се пријављују када постану вероватни, док се код непредвиђених добитка добитак одлаже док се не одрже. Следећи пример боље илуструје непредвиђене случајеве добитка.

    Компанија А подиже тужбу против компаније Б, а компанија А сматра да има разумне шансе да добије потраживања. Сада, рачуновођа компаније верује да је добитак од 300.000 америчких долара вероватно, али је разумно могућ добитак од 390.000 америчких долара. Међутим, ништа се не решава на крају друге године. Стога његови рачуновође поново верују да је вероватно повећање од 340.000 америчких долара, али је разумно могућ добитак од 430.000 америчких долара. Сада се непредвиђени случајеви намирују на крају треће године, а компанија А добија потраживања и инкасира 270.000 америчких долара.

    У овом случају, потенцијални добици су 270.000 америчких долара, што компанија А извештава у свом билансу успеха на крају треће године. Овде сам узео 270.000 америчких долара као непредвиђене случајеве, јер је то коначни износ на крају завршетка тужбе. У непредвиђеним случајевима добитка не укључујемо ниједан износ у биланс успеха док се не постигне значајан завршетак.

    Где се евидентира потенцијална обавеза?

    Потенцијална обавеза, која је вероватна и износ се лако може проценити, може се регистровати и у билансу успеха и у билансу стања. У билансу успеха се евидентира као расход или губитак, а у билансу стања у одељку текуће обавезе. Из тог разлога, потенцијална обавеза је такође позната и као потенцијална штета. Типични примери потенцијалних обавеза укључују гаранције за производе и услуге компаније, неизмирене порезе и тужбе.

    У случају гаранције за производ, она се евидентира у тренутку продаје производа. Купци могу поднети захтев под гаранцијом, а вероватно износ може бити процењен. Расправу о гаранцијама за производе можете прочитати у ФАСБ-овим стандардима финансијског рачуноводства на ФАСБ-у.

    Међутим, схватимо ово на примеру. Произвођач аутомобила задужује 2.000 долара за аутомобил као гарантни трошак када је спреман и књижи гарантне обавезе од 2.000 долара у књиговодствене књиге када се аутомобил прода. Међутим, ако је аутомобилу потребан поправак од 500 УСД под гаранцијом, произвођач ће сада смањити гаранцију тако што ће задужити рачун за 500 УСД. Насупрот томе, други рачун као што је готовина биће додељен за $ 500 за дилере који предузму поправке. Сада ће произвођач оставити гаранцију од 1.500 УСД за нову поправку у гарантном року.

    Зашто је откривање потенцијалне одговорности и даље важно за компаније?

    Знамо да су потенцијалне обавезе будући трошкови који би могли настати. Стога је ризик повезан са потенцијалним обавезама висок због повећане учесталости са којом се јавља у свакодневном животу. Стога откривање потенцијалне обавезе остаје критично за агенције за кредитни рејтинг, инвеститоре, акционаре и повериоце, јер излаже скривене ризике пословања. Поред тога, потенцијалне обавезе могу представљати другачији ризик. На пример, компанија може преценити своје потенцијалне обавезе и тиме би могла уплашити инвеститоре, платити високу камату на кредит или остати неодлучна да се довољно прошири због страха од губитка. Захваљујући овим ризицима, ревизори пазе на неоткривене потенцијалне обавезе и помажу инвеститорима и повериоцима са транспарентним финансијским информацијама.

    Тржиште целокупне хране - пример непредвиђених околности

    Узмимо сада стварни пример непредвиђених догађаја и њихово извештавање у билансу стања. На пример, тржиште целокупне хране (НАСДАК: ВФМ) недавно је укључено у тужбе за колективне тужбе због својих ланаца прехрамбених производа. Према Цхицаго Трибунеу, Деветоро менаџера је отпустило Вхоле Фоодс Маркет због наводне манипулације бонус програмом. Међутим, ови менаџери су поднели колективну тужбу против Вхоле Фоодс Маркет због неисплаћивања бонуса које су зарадили запослени широм компаније.

    Према Фокневс.цом, ови тужиоци сада траже казнену одштету од скоро 200 милиона долара, између осталог. Међутим, ВФМ истражује питања која су покренули тужиоци. Ипак, компанија је успоставила резерву за губитке за оваква питања. Иако ВФМ није приказао износ одвојено, он је укључио обавезу за губитак у остале текуће обавезе у билансу стања који се завршава децембра 2016. Снимак фискалне белешке за преузете обавезе и непредвиђене случајеве на тржишту целих намирница дат је у наставку који открива детаљне информације у погледу вероватних обавеза.

    Извор: ВФМ

    Извор: ВФМ

    Белешка - питање које се односи на отказ запослених још увек није решено. Због тога компанија није укључила обавезу вероватног губитка у свој биланс стања. Другим речима, забрињавајуће питање ВФМ-а може бити могућа обавеза, која тек треба да потврди да ли би тренутна обавеза могла довести до одлива ресурса или представљати економске користи као што су стицање поверења запослених, присуство на тржишту итд.

    Фацебоок - Пример непредвиђених околности

    Међу осталим непредвиђеним ситуацијама наведеним у Фацебоок СЕЦ Филинг, најважнији је повезан са Оцулус ВР инц. ЗениМак Медиа Инц тужила је Фацебоок због злоупотребе пословне тајне, кршења ауторских права, раскида уговора, деликтног мешања у уговоре. ЗениМак је тражио стварну штету до 2,0 милијарде долара, казнену од 4,0 милијарди долара. 1. фебруара 2017. године, када је објављена пресуда, од Фејсбука је затражено да плати укупно 500 милиона долара.

    извор: Фацебоок СЕЦ Филингс