Бесплатни новчани ток од ЕБИТДА | Израчун ФЦФФ и ФЦФЕ из ЕБИТДА

Шта је бесплатни новчани ток од ЕБИТДА?

Да бисмо израчунали слободни новчани ток из ЕБИТДА-е, морамо да разумемо шта је ЕБИТДА. То је зарада предузећа пре плаћања камата, пореза и трошкова амортизације. Тако,

ЕБИТДА = Зарада + Камата + Порез + Амортизација

Имајте на уму да су зараде коришћене за овај прорачун познате и као нето добит након опорезивања или доњи ред биланса успеха. Погледајмо сада како се слободни новчани ток према капиталу и слободни новчани ток према предузећу могу израчунати из ЕБИТДА.

Прорачун бесплатних новчаних токова из ЕБИТДА

Када имамо ЕБИТДА, можемо доћи до слободних новчаних токова у капитал тако што ћемо извршити следеће кораке:

Да бисмо постигли бесплатан новчани ток према фирми са ЕБИТДА-е, можемо извршити следеће кораке:

Белешка: Бесплатни новчани токови према предузећу представљају потраживања дужника и акционара након што су плаћени сви трошкови и порези. С друге стране, слободни новчани токови ка капиталу претпостављају да су дужници већ исплаћени.

Прве три количине чине да се ЕБИТДА промени у зараду пре опорезивања. На зараду додајемо трошак амортизације и зараде јер је то неновчани трошак. Обртни капитал који се у почетку напаја операцијама на крају се враћа, што доводи до тога да се додаје слободним новчаним токовима.

Лоцирање ових ставки у финансијским извештајима компаније је једноставно. На рачуну добити и губитка добијате трошак камата и порез. Капитални издатак може се пратити из извештаја о новчаном току, а исто тако и трошкови амортизације. Док се промене у обртном капиталу могу добити или из пратећег распореда обртног капитала или из извештаја о новчаном току. Нето позајмице, које су функција издатог дуга и отплаћеног дуга, могу се утврдити из извештаја о новчаном току.

Примери бесплатног новчаног тока са ЕБИТДА (са Екцел предлошком)

Доље су дати неки примери слободног новчаног тока од ЕБИТДА.

Овај бесплатни новчани ток са ЕБИТДА Екцел предлошка можете преузети овде - Бесплатни новчани ток са ЕБИТДА Екцел предлошка

Пример # 1 

Узмимо у обзир чајну компанију са 400.000 америчких долара амортизације и ЕБИТДА-ом од 20 милиона долара. Има 3 милиона долара нето дугова и плаћа 200.000 долара као трошак камата. Капитални издатак за годину износи 80.000 америчких долара. Такође, сматрајте да је 400 000 УСД промена у његовом нето обртном капиталу. Који су њени слободни новчани токови према капиталу ако се примењује пореска стопа од 25%?

Решење:

Увек треба да наведемо ставку за коју је потребно да се израчуна у смислу задатих променљивих. Стога,

Слободни новчани токови ка капиталу = (ЕБИТДА - Д&А - Камате) - Порези + Д&А + Промене у обртном капиталу - Цапек - Нето дугови

Када заменимо вредности, добијамо ФЦФЕ = 12,27 милиона долара

И,

Бесплатни новчани токови према фирми = (ЕБИТДА - камата) * (1 - пореска стопа) + камата * (1 - пореска стопа) - капитални улог + промене у ВЦ-у.

  • ФЦФФ = 15,32 милиона долара.

Приметите да су слободни новчани токови доступни обичним акционарима мањи од оних расположивих пре плаћања дужницима.

Пример 2     

Јим, аналитичар у компанији за производњу спортске одеће, жели да израчуна слободне новчане токове у капиталу из финансијских извештаја компаније, чији је извод овде дат. Такође, коментаришите перформансе компаније видљиве из потребних прорачуна.

Решење:

При израчунавању слободних новчаних токова до предузећа морамо почети од ЕБИТДА-е и одузети трошкове амортизације и камате да бисмо дошли до зараде пре опорезивања, која има следећи математички облик.

ЕБИТДА - амортизација - трошак камата

Даље, обрачунавамо порез и долазимо до зараде након опорезивања; заступа

Зарада пре опорезивања - порези = Зарада после опорезивања

У последњем кораку одузимамо капиталне издатке. Додајте штит од пореза на камате. Такође додајемо амортизацију и амортизацију, која је неновчани део финансија, и промене у обртном капиталу.

Слободни новчани токови ка капиталу (ФЦФЕ) из ЕБИТДА биће -

Бесплатни новчани токови према предузећу (ФЦФФ) са ЕБИТДА биће -

Неке тачке које треба узети у обзир:

  1. При прорачуну слободних новчаних токова ка капиталу из ЕБИТДА-е, полазиште је да у својој једначини можемо занемарити трошкове амортизације, јер се два пута поништава његов ефекат.
  2. У овим прорачунима који воде до слободних новчаних токова, наилазимо на важан параметар финансијског здравља предузећа, зараду након опорезивања.
  3. Трошкове попут капиталних издатака треба пажљиво размотрити када се користе слободни новчани токови. Одузимају се од ЕБИТДА, тачно зараде након опорезивања ако су расходи повећани у односу на претходну годину.
  4. Нето позајмице су нето ефекат дуга и отплата дуга од стране предузећа. Ово се мора користити уз одговарајуће конвенције.
  5. Слободни новчани токови према предузећима уживају благодати пореског штита од камата, док слободни новчани токови према капиталу не.

Пример 3

Да ли можете да израчунате слободне новчане токове према предузећу и капиталу из доле наведених података?

У књигама нема нето позајмица

Решење:

Израчун слободног новчаног тока према предузећу (ФЦФФ) је следећи,

  • ФЦФФ = (ЕБИТДА - камата) * (1-Т) + камата * (1-Т) + НВЦ - Цапек
  • ФЦФФ = (100 - 5) * (1 - 0,25) + 5 * (1 - 0,25) + 15 - 20

Напомена: Изрази у загради могу се даље решити као

  • ФЦФФ = (100 - 5 + 5) * (1 - 0,25) + 15 - 20
  • = $70

И,

Израчун слободног новчаног тока у капитал (ФЦФЕ) је следећи,

  • ФЦФЕ = (ЕБИТДА - камата) * (1-Т) + НВЦ - Капекс
  • ФЦФЕ = (100 - 5) * (1 - 0,25) + 15 - 20
  • = $66.25

Формула не узима у обзир трошкове амортизације јер се поништава.

Потраживање акционара дуга може износити 70 УСД капитала предузећа у случају ликвидације или продаје. Док власнички удеони имају мањи износ за потраживање, 66,25 УСД.

Кључне Такеаваис

  • Слободни новчани токови су описна мера финансијског здравља компаније. ФЦФФ укључује штит од пореза на камате за разлику од ФЦФЕ.
  • Они препознају основне трошкове приликом израчунавања нето готовине. Неопходно је посебно разматрање конвенција о одливу / приливу.
  • У нашем случају ФЦФФ и ФЦФЕ из ЕБИТДА, треба напоменути да је стечено свеобухватно гледиште предузећа јер ЕБИТДА није платила камате и безготовинске трошкове.
  • Штавише, слободни новчани токови имају укоријењену карактеристику да подсећају на стварну готовинску позицију, јер обухвата неновчане трошкове и капиталне издатке.