Дељење залиха (дефиниција, примери) | Разлог за поделу Сплита?

Дефиниција поделе дионица

Подела акција, такође позната и као подела акција, је начин на који компаније подељују своје постојеће акције у више деоница, као што су 3 акције за сваку 1 поседовану акцију или 2 акције за сваку 1 држану итд. Тржишна капитализација компаније током поделе акција остаје иста, иако се број акција повећава, постоји одговарајући пад цене по акцији.

Да ли сте се питали када су се цене акција Банкарске банке смањиле за 80% 21. септембра 2017. године? То је био пример поделе акција од стране Банке. Да, банка је поделила акције у омјеру 5 за 1 горе наведеног датума.

У овом случају, укупан број неизмирених акција банке повећао се за 5 пута, а цена акција смањила у истој мери, чиме је тржишна капитализација остала на истој цени од Рс. 85,753.14 Црс.

Врсте дељења залиха

Постоје две врсте -

  1. Напредне поделе
  2. Обрнути подјели

Горњи пример банке Иес је пример раздвајања унапред. На потпуно супротан начин, ако компанија одлучи смањити преостали број акција и тиме пропорционално повећати цијену дионица, она ће постати обрнути дијељење дионица.

Залиха Сплит 2 за 1

Дељење акција 2 за 1 у суштини значи да ће сада бити две акције уместо 1. На пример, ако је било 100 акција и издата цена била је 10 долара, са тржишном капитализацијом од 100 к 10 = 1000 УСД. Ако се компанија подели за 2 за 1, тада ће се укупан број акција удвостручити на 200. Ефективна цена акције ће бити 1000/200 УСД (тржишна капитализација / акције) = 5 УСД по акцији.

2 за 1 Пример

  • Одоздо примећујемо да Јеветт-Цамерон објављује 2 за 1 поделу акција.
  • Управа верује да се очекује да ће подела акција повећати ликвидност акција и олакшати сваки нови програм откупа у будућности.
  • Такође, подела акција 2 за 1 резултираће удвостручавањем броја акција на 4.468.988

извор: прневсвире.цом

Залиха Сплит 3 за 1

Дељење акција 3 за 1 значи да ће сада бити три акције уместо 1 акције. На пример, ако је било 100 акција, а издата цена је била 10 УСД, са тржишном капитализацијом од 100 к 10 = 1000 УСД. Ако се компанија подели за 3 за 1, укупан број акција ће се утростручити на 300 акција. Ефективна цена акције биће 1000/300 УСД (тржишна капитализација / акције) = 3,33 УСД по акцији.

3 за 1 Пример

  • Цамео Ресоурцес Цорп је планирао поделу 3 за 1 дионицу.
  • Пост 3 за 1 поделу, Цамео ће имати 55.674.156 акција у оптицају.

извор: глобеневсвире.цом

Залиха Сплит 3 за 2

Дељење акција 3 за 2 значи да ће за сваке две акције бити три акције. На пример, ако је било 200 акција, а издата цена је била 20 долара, са тржишном капитализацијом од 200 к 20 = 4 000 УСД. Ако се компанија подели за 3 за 2, тада ће укупан број акција постати 300 деоница. Ефективна цена акције биће 4000/300 (тржишна капитализација / акције) = 13,33 УСД по акцији.

3 за 2 Пример

  • Хоризон Банцорп Инц планира подјелу дионица 3-за-2.
  • Подјела 3 за 2 повећаће преостале акције компаније Хоризон са приближно 25,6 милиона дионица прије подјеле на приближно 38,4 милиона дионица

извор: глобеневсвире.цом

Разлози за подјелу дионица

Пре свега расцепи најављени након дугог повећања цене акција компаније. Главни разлог је смањење цене акције тако да буде приступачна малопродајним инвеститорима и тиме повећање базе инвеститора. То резултира обновом интереса инвеститора за компанију, што краткорочно позитивно утиче на цену акције. На пример, акције банке Иес порасле су за око 29% од поделе акција најављене у јулу 2017. године до стварне поделе у септембру 2017. године.

Такође, повећава ликвидност на тржишту како се повећава број акција - висока ликвидност резултира ефикасним тржиштем са малим распоном понуде и тражње.

Типични разлози за обрнуте поделе повећали би број цена акција како би се одржала минимална цена акције према критеријумима уврштавања на неке од светских берзи попут Њујоршке берзе. Захтева да се деоница тргује за најмање 1 УСД по акцији.

Значај поделе акција за инвеститоре

  1. У случају поделе напријед, акције су сада приступачније инвеститорима. Они који су већ уложени немају користи осим повећања броја акција; међутим, пошто се цена акције такође смањује, укупна вредност за њих остаје иста.
  2. Будућа зарада по акцији (ЕПС) може се смањити како се број акција повећава. Међутим, за постојећег инвеститора можда неће бити утицаја јер се и његов постојећи број акција повећава.
  3. За поделу акција компаније са плавим чиповима, постоји позитивна перцепција о даљем расту цене акција на ниво пре-сплит током фазе раста компаније.
  4. Подјела акција је пореско неутрална. Не долази до протока новца током поделе акција; стога због тога нема пореских импликација.
  5. У случају обрнутог цепања деоница, инвеститори треба да процијене разлог истог. А ако је исто и за избегавање брисања деоница са берзе, то се може сматрати негативним.

Значај

  1. У случају поделе терминских акција, број акција се повећава; отуда се повећава власничка основа предузећа. Акције сада могу бити у власништву широког спектра инвеститора.
  2. Ликвидност залиха се повећава, повећавајући тиме тржишну ефикасност акције.
  3. Нема промене у одобреном и издатом капиталу предузећа, јер остаје исти.
  4. У случају обрнутог цепања деоница, компанија може по страни да понуди трговце акцијама, јер цена акције расте.

Дељење акција наспрам издавања бонуса.

  1. Емисија бонуса је слична дељењу термина на начин да се цена акција смањује, а број акција повећава у оба случаја.
  2. У случају емисије бонуса, компанија даје додатне акције својим акционарима из својих слободних резерви уместо да издаје дивиденде. Међутим, у случају поделе акција, нема тако свеже емисије, то је само манипулација већ издатим капиталом.

  1. Из рачуноводствене перспективе, у случају емисије бонуса, као што је горе приказано, компанија издаје свеже акције по истој номиналној вредности и преноси бесплатни резервни капитал на издати акцијски капитал. У случају поделе акција, слободне резерве и издати капитал остају исти.
  2. Међу емисијама бонуса и поделама акција, емисија бонуса може се сматрати позитивнијом јер компанија издаје више акција акционарима из својих слободних резерви. То се може схватити као сигнал менаџмента инвеститорима да су сигурни у већи раст у будућности.

Закључак

Акција дели промену (повећање или смањење) у броју издатих акција компаније пропорционално мењајући (смањујући или повећавајући) цену акције, тако да укупна тржишна капитализација остаје иста.