Готовински попуст (значење, примери) | Шта је готовински попуст?

Шта је готовински попуст?

Готовински попусти су попусти или подстицаји које продавац даје купцу за плаћање чланарине на или пре рока доспећа у складу са условима компаније.

  • Компанија га нуди својим купцима да рано изврше готовину. Познат је као попуст на продају из перспективе компаније која продаје робу и попуст на куповину из перспективе купца који купује робу.
  • Готовински попуст смањује шансе за настанак лоших дугова који би могли настати у будућности због неплаћања дажбина од стране купаца компаније. Тако са таквим попустом, компанија углавном добија већу суму новца када се израчуна за целокупно пословање.
  • У случају пословне јединице у којој је у предузећу на располагању довољна количина новчаних резерви, оне воде само до мањег профита јер ранији поврат готовине не користи и неће продавачу донети никакву корист када се провери на укупна основа.

Пример готовинског попуста

Размотримо пример готовинског попуста.

Узмимо пример компаније под називом А лтд, која се бави мобилним телефонима и припадајућом додатном опремом. Омогућава готовински попуст и усваја политику да ће купац, уколико плати у року од десет дана од датума куповине, добити попуст у износу од 1% од вредности фактуре. Сада претпоставимо да купац купи мобилни телефон у вредности од 500 америчких долара 16. априла 2019. године на кредитној основи и даје му кредитни период од 30 дана.

Сада, ако купац подмири своје трошкове до 25. априла 2019. године, он је дужан да плати само 495 УСД као 1% од 500 УСД, тј. 5 УСД се даје као попуст за претплату. Ако купац плати касније од десет дана, неће бити обезбеђен готовински попуст и дужан је компанији платити пуни износ од 500 УСД.

Предности готовинског попуста

  • То је подстицај који компанија даје својим купцима у случају да изврше уплату на или пре рока доспећа у складу са условима компаније. Да би искористили попуст, многи купци одмах плаћају компанији. Тако ћете уштедети време, напоре и новац компаније који ће можда морати да потроши на поступак наплате да би на време наплатио дужни износ од купаца.
  • Када купци плате на датум или пре доспећа, то резултира бржим приступом новчаног тока предузећу, које предузеће може користити за друге неопходне активности попут плаћања рачуна на време, остварујући погодности попуста које даје њихов добављач тако што их плаћа на време итд.
  • Због готовинских попуста, многи купци плаћају своје обавезе на време. Смањује лоше дугове компаније који у будућности због неплаћања обавеза од стране купаца. Тако са таквим попустом, компанија углавном добија већу суму новца када се рачуна за целокупно пословање.

Мане готовинског попуста

  • Маржа добити се непотребно смањује због новчаног попуста који даје продавац. У случају пословне јединице у којој постоје задовољавајуће новчане резерве, то доводи само до мање добити јер ранији поврат готовине не користи и неће донети никакву корист продавцу, али ако готовински попуст није дат онда је очигледно зарада пословања може се повећати.
  • Политика новчаних попуста довешће до дуготрајних основа књиговодства за организације, јер су оне потребне да креирају новчане попусте за које је потребно добро квалификовано особље, а то укључује пуно времена и процена.
  • Понекад политика готовинског попуста може довести до губитка купаца, јер многи људи могу помислити да мало кашњење у плаћању дажбина може резултирати губитком попуста за њих. Сада постоји могућност да им се успротиви што им се не даје попуст и можда ће радије изаћи без куповине.
  • То ће довести до смањења продајне вредности или промета предузећа. Промет је главни критеријум који инвеститор процењује пре улагања у посао, а постоје шансе да мањи обим промета може спречити инвеститора да улаже своја средства у тај посао.

Закључак

Са становишта компаније, готовински попусти штеде време, напоре и новац компаније који би могао потрошити на поступак наплате за наплату доспелог износа од купаца на време и са становишта купаца уштедеће новац купца јер ће добити попуст за рано плаћање. Иако готовински попусти дани купцима могу побољшати новчани ток пословања уз смањење његових лоших дугова, истовремено, то би могло непотребно довести до смањења профитне марже продавца.