Конвертибилне хартије од вредности (дефиниција, врсте) | Обрачун са примерима

Шта су конвертибилне хартије од вредности?

Конвертибилне хартије од вредности су хартије од вредности или инвестиције (пожељне акције или конвертибилне обвезнице) које се врло лако могу претворити у другачији облик попут акција заједничких акција ентитета и њих обично издају ентитети у сврху прикупљања новца и у већини случајева, ентитет има сва права да одреди када се заправо врши конверзија.

Врсте и компоненте конвертибилних хартија од вредности

Различите врсте конвертибилних хартија од вредности

# 1 - Конвертибилне обвезнице

Конвертибилне обвезнице су оне које се претварају у фиксни број акција предузећа издаваоца обично у време њиховог доспећа. Дакле, такве обвезнице имају особине капитала, као и дуга.

# 2 - Конвертибилне пожељне акције

Пожељне акције су оне врсте обичних акција које имају предност у односу на акционаре, а конвертибилне преференцијалне акције су оне којима се исплаћује дивиденда по фиксној цени или проценту и које имају предност у односу на обичне акције у тренутку ликвидације. По својој природи су конвертибилне у смислу да се преференцијалне акције могу претворити у обичне акције у складу са условима и споразумом и природом инструмента који издаје компанија.

Израчун конвертибилних хартија од вредности са примерима

Погледајмо неколико једноставних до напредних примера конвертибилне безбедности да бисмо је боље разумели.

Пример 1

Компанија КСИЗ се бави услужном индустријом и има обвезницу номиналне вредности од 1.000 УСД која се може конвертовати у обичне акције. Има купонску стопу од 5% која се плаћа годишње. Проспект обвезнице наводи коефицијент конверзије од 30. Колико акција ће добити деоничар ако је у компанију уложио 1.000 долара?

Решење:

Коефицијент конверзије дат је у проблему који износи 30, што значи да ће инвеститор добити акције вредне 30% пропорционално његовом уделу у обвезницама.

Дакле, проблем се може решити следећим корацима:

Вредне обичних акција које ће инвеститор добити = 1.000 УСД / 30 = 33.34 УСД

Пример 2

Компанија Дилип Буилдцон бави се грађевинском индустријом и све је присутнија на тржиштима Блиског истока и северне Африке. Компанија има обвезницу номиналне вредности од 3.000 америчких долара која је конвертибилна у обичне акције. Има купонску стопу од 5% која се плаћа годишње. Проспект обвезница наводи однос конверзије од 50. Колико акција ће добити деоничар ако је у компанију уложио 3.000 долара?

Решење:

Коефицијент конверзије дат је у задатку који износи 30, што значи да ће инвеститор добити 50% акција у пропорцији пропорционалног удела у обвезницама.

Дакле, проблем се може решити следећим корацима:

Вредне обичних акција које ће инвеститор добити = 3.000 УСД / 50 = 1.500 УСД

Предности

  • То даје предност инвеститору који ризик од хартије од вредности претвара из једног у други инструмент. На пример, ако инвеститор има обвезницу и она је конвертибилна у власничко осигурање, инвеститор је у бољој позицији да заради повраћај својих улагања.
  • Такође даје флексибилне опције за исплате нижих камата у случају да је конвертибилно у обичне акције и ако има мање рока доспећа.
  • Пореске погодности постоје и у случају конвертибилних хартија од вредности.

Мане

  • Један недостатак је тај што финансирање конвертибилним хартијама од вредности ризикује да разблажи не само ЕПС обичне акције компаније већ и контролу компаније. Отуда се инвестициони банкар који води емисију суочава са тешким временом да прикупи новац од банака за компанију.
  • Конверзија хартија од вредности у обични капитал такође има ризик од гласачких права, јер доводи до разводњавања гласачких права међу већом групом акционара, што за последицу доводи до одузимања власништва над оснивачима компаније.

Закључак

Конвертибилне хартије од вредности су финансијски инструменти који се могу претворити у различите хартије од вредности које имају другачију природу или радне или различите услове откупа. У основи, он има облик другог типа хартије од вредности након истека рока конверзије. Термин и обавеза обе стране, тј. Акционар и компанија се мењају након што се хартија од вредности претвори у други финансијски инструмент.

Постоје предности и недостаци употребе конвертибилног осигурања за финансирање; инвеститори би требало да размотре шта питање значи са корпоративног становишта пре куповине, такође би требало да размотре финансијску ситуацију компаније пре него што поднесу захтев за претплату конвертибилне хартије од вредности. Инвеститори треба да детаљно прегледају проспект обвезница пре него што инвестирају.