Акумулирана амортизација (значење, пример) | Како израчунати?

Шта је акумулирана амортизација?

Акумулирана амортизација је збирна вредност трошкова амортизације која је евидентирана за нематеријално средство на основу трошкова, животног века и корисности који су алоцирани у производњи јединица, често посматрано као отплата коју би фирма морала да уради да поседује основну нематеријалну имовину.

Акумулирана амортизацијаФормула

Акумулирана амортизација је збирна вредност и стога се може математички изразити као:

Акумулирана амортизација = ∑ Амортизована вредност имовине сваке године

Пример акумулиране амортизације

Акумулирана амортизација користи се за остваривање вредности нематеријалне имовине. Примери ове врсте имовине су:

  • Патенти
  • Ексклузивни уговор
  • Уговор о лиценцирању

Важно је напоменути да ове вредности смањују вредност и на крају долазе до нуле.

Размотримо пример патента. Размотримо велику фармацеутску фирму АБЦ Хеалтхцаре са седиштем у Њујорку, САД, која троши добру количину новца на своје крило за истраживање и развој и долази до открића лека који може помоћи смртоносној болести попут рака. Овај пробој резултат је вишегодишњег истраживања његовог одељења за истраживање и развој.

Фирма подноси патент за овај лек и има ексклузивна права у наредних 10 година за 12 милиона долара. Током ових 7 година другим фирмама и конкурентима није дозвољено да производе овај лек, иако могу да склопе партнерство са нашом фирмом, али само по њиховом нахођењу. Међутим, патент ће истећи и стога би га требало реализовати у финансијским извештајима.

  • Живот патента: 10 година
  • Укупна вредност: 12 милиона долара
  • Годишња амортизација: 12/10 = 1,2 милиона долара

Дизајнирајмо новчани ток за овај трошак, с обзиром да АБЦ здравство следи линеарни механизам амортизације.

Овај образац акумулиране амортизације Екцел можете преузети овде - Екцел акумулирани образац амортизације

Овај трошак ће и даље бити део биланса стања до 2029. године, који је у потпуности амортизован.

За детаљни прорачун погледајте горњи Екцел лист.

Важне напомене о којима треба имати на умуАкумулирана амортизација

  • Често се акумулирана амортизација меша са амортизацијом. Међутим, то није случај јер је основна основна разлика између њих две у томе што се амортизација користи за нематеријалну имовину, док се амортизација користи за материјалну имовину. Иако су њих двоје прилично слични у начину на који се акумулирају и израчунавају.
  • Калкулације амортизације имају директан утицај на финансијске извештаје предузећа, посебно на крајњи резултат. Отуда га инвеститори врло пажљиво прате како би проценили финансијско здравље компаније.
  • Према тренутним смјерницама рачуноводствених принципа, неопходно је да компанија најмање једном годишње процијени своју нематеријалну имовину према тренутној процјени и евидентира их као акумулирану амортизацију. Саветован од стране ГААП (општеприхваћени рачуноводствени принципи), то је један од начина на који компанија прилагођава своју нематеријалну имовину фер вредности у билансу стања према тренутној тржишној вредности.
  • Акумулирана амортизација слична је амортизацији, с једином разликом која настаје на томе која су средства примењена. Обе ове рачуноводствене методе желе да дисконтују вредност имовине коју поседују у финансијским извештајима компаније на стабилан и редован начин, задржавајући минималан ефекат на краткорочни и дугорочни профит. С једне стране, амортизација је механизам за остваривање ових вредности за материјалну имовину, акумулирана амортизација, с друге стране је механизам за остваривање ових вредности за нематеријалну имовину као што су уговори о лиценцирању, патенти у власништву фирме, списак купаца којима треба дати име неколико.
  • Акумулирана амортизација утиче на нето добит јер смањује стечену нераспоређену добит. Илустрације ради, амортизована вредност од 50 милиона долара умањиће ревалоризацију задржане добити за исти износ.
  • Амортизација повлачи многе паралеле са амортизацијом. Једно од њих је како се они могу израчунати и евидентирати у финансијским извештајима. Могу бити три различите методе путем којих се може израчунати амортизација. Без обзира на коришћене методе, неопходно је разумети корисност нематеријалног улагања, његову преосталу вредност и његов утицај на стварне трошкове производње и дистрибуције.
    1. Метода правих линија: Слично праволинијској методи амортизације, израчунава укупне трошкове амортизације и дели их временским хоризонтом. Дакле, обезбеђујући постепено и равномерно пропадање нематеријалне имовине.
    2. Убрзана метода: Ова метода следи пондерисани просечни приступ и пружа већу вредност у ранијим годинама и смањује се са сваке године. Ово се заснива на економском принципу закона о смањењу граничне корисности, јер су сваке године остварени добици мањи од онога постигнутог прошле године.
    3. Јединице производње - Ова метода алоцира трошкове у омјеру у којем је ово нематеријално улагање помогло у стварању стварних јединица.
  • Често се акумулирана амортизација представља као посебна ставка у билансу стања као уобичајена индустријска пракса. Други начин на који се на то може гледати може бити остваривање тога као контра имовине.

Закључак

Акумулирана амортизација је користан механизам за процену вредности нематеријалне имовине и корисности коју они пружају предузећу. Међутим, поента је да се нематеријална имовина не може амортизовати. Размотрите случај патената и споразума о лиценцирању. Ове методе помажу у процени конкурентске предности коју фирма остварује у поређењу са својим вршњацима и како може да је користи како би своје финансије на бољи начин представила својим акционарима.

Сада размотрите случај још једне нематеријалне имовине, добре воље. Гоодвилл је, као што знамо, мера синергијског капацитета који је фирма стекла током времена као резултат стицања. Стога се добра воља никада не би требало амортизовати, јер би се ова вредност увек требала повећавати. Заправо, слично земљишту које се никада не амортизује, требало би га прегледати једном годишње како би се добио бољи и тренутни поглед на основну имовину. Треба то видети као да има неодређен живот и увек додаје вредност финансијама предузећа.