Буџетирање засновано на активностима (дефиниција, пример) | Предност / недостатак

Шта је буџетирање на основу активности?

Буџетирање засновано на активностима је процес буџетирања где предузеће прво идентификује, анализира и истражује активности које одређују трошкове предузећа, а након тога припрема буџет на основу резултата.

Формула је представљена на следећи начин,

Формула буџетирања заснована на активностима = скуп трошкова одређеног рониоца /Возач трошкова у јединицама

Примери буџетирања заснованог на активностима

Екцел-ов образац за буџетирање на основу активности можете преузети овде - Екцел-ов образац за буџетирање на основу активности

Пример # 1

Васхингтон Инц. је одлучио да пређе са традиционалног буџетског система на буџетирање засновано на активностима. На основу података у наставку, морате израчунати буџетски трошак на основу тих покретача.

Решење

Компанија је прешла са традиционалног начина на буџетирани начин активности, па овде можемо видети да постоје две активности које доводе до трошкова

Користећи АБЦ формулу: Укупни скуп трошкова / покретач трошкова, можемо израчунати опште трошкове

 Имамо = трошак постављања машине / број поставки машине и трошак инспекције / сати прегледа

Прорачун поставке машине по јединици

=400000/700

  • =571.43

Прорачун трошкова инспекције по јединици

  • = 280000 / 15500
  • = 18.06 по сату трошкови инспекције

 Дакле, у АББ-у се трошак одређује на нивоу активности, а не ад-хоц стопи, што је урађено традиционалном методом где се рачунала само инфлација.

Пример # 2

Виста Инц је изгубила на аукцији због својих већих трошкова у поређењу са другим компанијама. Управа је тада одлучила да почне са буџетирањем трошкова за своје нове наруџбине користећи буџетирање засновано на активностима.

Решење

Даје се очекивана активност за следећу поруџбину и на основу ње треба да процените укупне трошкове који се могу дати као понуда.

У овом примеру су нам дати сви стварни трошкови и покретачи за исте, а доњу формулу можемо користити за израчунавање трошкова који су настали у последњем редоследу, а претпоставља се да ће исти остати исти, па стога можемо процена и за нови поредак.

Коришћење формуле буџетирања заснованог на активностима: Укупни фонд трошкова / покретач трошкова

Испод су прорачуни за сваку активност и они су према последњем редоследу.

Укупни трошкови за нову поруџбину и буџетирани трошкови биће -

Горе наведено одражаваће стварне трошкове уместо традиционалног начина да се то учини.

Предности

  • Процес буџетирања може имати већу контролу када се у компанији користе системи буџетирања на основу активности (АББ) уместо традиционалног начина буџетирања.
  • Планирање трошкова и прихода одвијаће се на тачном нивоу, који ће пружити значајне детаље у вези са процењеним и будућим финансијским пројекцијама.
  • На крају, али не најмање важно, компанија може имати бољу контролу и може ускладити свој годишњи буџет са укупним циљевима фирме применом буџетирања на основу активности.
  • Помаже у побољшању пословног процеса идентификовањем непотребних активности, што доводи до повећања трошкова јер се овде ради пуно истраживања.

Мане

  • Главни недостатак буџета заснованог на активностима је тај што је скупљи за примену и сразмерно скупљи од традиционалног начина буџетирања.
  • Штавише, потребни су технички детаљи како би се покрили трошкови на одређеном нивоу.
  • Овај процес такође укључује много претпоставки које треба одузети више времена за управљање и такође могу довести до нетачности трошкова у одређено време, што ће приказати нетачан трошак производа.
  • Такође захтева дубоко разумевање процеса.

Важне тачке

Најједноставније, буџетирање засновано на активностима уследиће испод три фазе:

  • Идентификујте активности спровођењем детаљних истраживања, а уз то такође треба идентификовати њихове покретаче трошкова, што опет захтева правилно познавање процеса.
  • Сада, или прогнозирајте број јединица које ће се произвести за наредни период или би могло доћи до нове наруџбе, а такође у овој фази израчунајте опште трошкове по возачу.
  • У завршној фази треба израчунати стопу покретача трошкова и помножити исту за нову наруџбину или нове производне јединице, а то ће дати укупни процењени или планирани трошак.
  • Али пре горе наведеног, треба утврдити да ли су потребно време и трошкови на одговарајући начин на располагању менаџменту или компанији.
  • Да ли компанија има потребне ресурсе и софтвер и радну снагу да би их ухватила свакодневно?
  • Анализа трошкова и користи треба да се уради пре њене примене, јер би менаџмент требало да буде да користи одмеравају трошкове.
  • Да ли се оперативни менаџери могу регрутовати уз разумну накнаду?

Закључак

Традиционални начин додељивања трошкова или буџета био је преузимање општих трошкова из прошлог периода и прилагођавање истих инфлацији и израчунавање укупних трошкова за нови поредак, а самим тим и игнорисање трошкова активности у којима се могло довести до тога да се у процес не учествује , и даље је наплаћивано.

Отуда, применом буџетирања заснованог на активностима, менаџмент може идентификовати активности које су заиста укључене у производни процес и сходно томе одредити цену производа и уштедети трошкове, а тиме и повећати приход предузећа.