Офсет рачун (Значење, примери) | Предности офсет рачуна

Шта је оффсет рачун?

Офсет рачун је рачун који је директно или индиректно повезан са другим рачуном и смањује стање повезаног рачуна дајући нам нето стање које се користи за израчунавање, процену, тумачење и примену у финансијским извештајима, јер захтев може настати ток пословања и законски захтеви.

Компоненте

# 1 - Смањење вредности

Офсет рачун, у већини случајева, наставља да смањи стање на рачуну на који је повезан. Рецимо да очекујемо да је 3% нашег укупног потраживања од 100.000 долара пропало, па приказујемо 3.000 долара (100.000 * 3%) као резервисање за сумњиве дугове, што је смањење вредности дужника, а овде се резервисање за сумњиве дугове пребацује на рачун дужника . Такође, у самосталном бизнису, када власник повлачи средства за личну употребу, што се назива цртежима, представља оффсет рачун за капитал. Ако је почетни допринос власника износио 50.000 УСД, а повлачење за период 5.000 УСД, тумачи се да је нето капитални биланс 45.000 УСД (50000–5000 УСД).

# 2 - Врсте

Акумулирана амортизација, додатак за лоше и сумњиве дужнике, цртежи су такви примери који се односе на основна средства, разне дужнике, односно капитал. Резервисање за застарели инвентар је такође пример који наставља да смањује стање залиха при руци.

# 3 - Разборитост

Финансијски извештаји морају приказивати тачан и поштен приказ слике. Дакле, увек је разборито овај рачун приказати одвојено и у било ком тренутку нам даје нето вредност која објашњава колики је био стварни трошак и колики је износ амортизован. Такође помаже у стварању резерви, а касније се свака промена у очекиваном броју може прилагодити додацима и резервама.

# 4 - Рачуноводство

Дозволите нам да разумемо како се књиговодствена књижица књижи за оффсет рачун и како се приказује у књигама. Узмимо у обзир да је АБЦ Лтд. недавно купила машину за 200.000 америчких долара и планира да је амортизује током 5 година применом методе правих линија. У овом случају, амортизација ове машине сваке године ће износити 200.000 УСД / 5 = 40.000 УСД.

Књиговодствене евиденције

До краја прве године машина, стање ће бити 200.000 америчких долара, а акумулирана амортизација 40.000 америчких долара. До краја друге године, салдо машина ће и даље износити 200.000 америчких долара, а акумулирана амортизација 80.000 америчких долара. Нетбоок вредност машине до краја прве године износиће 160.000 УСД (200.000–40.000 УСД) и 120.000 УСД (200.000–80.000 УСД) до краја друге године. Ова метода помаже трећој особи да утврди колика је била књиговодствена вредност у тренутку куповине и која је преостала вредност средства. Ако само прикажемо 120.000 УСД као средство у трећој години, биће изазовно схватити да ли је 120.000 УСД све нове куповине или преостала вредност имовине. Овај рачун помаже свим заинтересованим странама у тачном разумевању финансијских бројева.

Пример офсет рачуна у хипотеци

Овај концепт се углавном користи у банкарском сектору за израчунавање камата на износ кредита. Нето износ зајма израчунава се одузимањем стања на штедном рачуну са рачуна зајма, а тај нето салдо користи се за обрачун камата за месец или годину по договору банке и купца. Рецимо да је господин Рики узео 400.000 америчких долара као хипотекарни зајам од Банке Америке у Вашингтону, а недавно је добио 100.000 америчких долара од продаје имовине у Џорџији. Држао је 100.000 америчких долара на банковном рачуну повезаном са његовим кредитним рачуном код америчке банке. Како је нето стање зајма 300.000 америчких долара (400.000 - 100.000 америчких долара), банка ће за тај период зарачунавати камате само на 300.000 америчких долара. У овом случају, стање од 100.000 УСД је штедни рачун који надокнађује стање зајма и смањује каматну обавезу господина Рицки-а.

Предности

  • Помаже у брзом израчунавању нето књиговодствене вредности.
  • Годишњи извештаји се припремају за различите странке; неки од њих можда нису књижевни; помажу им у идентификовању смањења укупне вредности.
  • Помаже у олакшавању ревизије и годишњим пријавама.
  • Глобално је прихваћена политика одржавања офсет рачуна ради приказивања смањења и нето стања на повезаним рачунима.

Мане

  • То је дуготрајан процес.
  • Многе организације сматрају изазовним за примену.
  • Потребан вам је робусни рачуноводствени систем; у супротном могу настати оперативне потешкоће.

Тачке за напомену

Данас је развојем рачунарског рачуноводственог система лако и брзо припремити и одржавати офсет рачуне јер систем врши све прорачуне. Међутим, рачуновођа или одговорно лице мора осигурати да се свака промена вредности имовине услед ревалоризације или умањења вредности мора узети у обзир. Сходно томе, вредност таквог рачуна ће се променити. Такође, са МСФИ (Међународни стандарди финансијског извештавања) који траже да се на оффсет рачун пријави на одређени начин, рачуновође се морају ажурирати недавним променама како би се то требало појавити у књигама рачуна.

Закључак

Са све већом глобализацијом и компанијама које послују у многим земљама, пословне књиге морају бити компатибилне са глобалном платформом. Они су такође резултат глобално прихваћених рачуноводствених принципа за тачно извештавање о финансијским бројевима, као што смо видели у горњој расправи како извештавање о офсет рачунима помаже у бољем разумевању финансијских извештаја било које организације. Дакле, организација која тражи робустан рачуноводствени процес мора да укључује прекомерне извештаје како би се приказао тачан и поштен приказ финансијских извештаја.