НИЈЕ функција у програму Екцел | Како се НЕ користи у програму Екцел? (са примерима)

НИЈЕ функција у програму Екцел

НЕ функција Екцел је логичка функција у екцелу која се назива и негацијском функцијом, негира вриједност која се враћа кроз функцију или вриједност из друге логичке функције, ово је уграђена функција у екцелу која узима један аргумент који је логика која може бити формула или логичка вредност.

Синтакса

Обавезни параметар:

  • Логичан: то је нумеричка вредност 0 сматра се нетачном, а остале вредности тачном. Логички је израз који или израчунава ТРУЕ или ФАЛСЕ. Ако ће вратити ТРУЕ ако је израз ФАЛСЕ и вратити ФАЛСЕ ако је израз ТРУЕ.

Примери

Овде можете преузети овај НОТ Фунцтион Екцел предложак - НОТ Фунцтион Екцел Темплате

Пример # 1

Овде морамо да проверимо која је вредност већа од 100, а затим користимо функцију НОТ у колони Логички тест и вратиће повратни повратак ако је вредност већа од 100, онда ће вратити ФАЛСЕ и ако је вредност мања или једнака 100 вратиће ТРУЕ као излаз.

Пример # 2

Размотримо још један пример у коме морамо изузети комбинацију боја црвено плаве боје из скупа података о играчкама, а затим можемо користити НОТ да бисмо филтрирали ову комбинацију.

Излаз ће бити Тачно, јер је овде боја „Црвена“.

Пример # 3

Узмимо податке о запосленима у којима морамо да сазнамо износ бонуса за запослене који су извршили додатни задатак и ниједан бонус за оне који нису извршили додатни задатак, а запослени добијају 100 Рс. за сваки додатни задатак који су им урадили.

Излаз ће бити = 7500 Рс. Како ће прво проверити да ли је празан унос у ћелији ако није празан, помножиће додатни задатак и 100 за израчунавање додатног бонуса који је запосленик откључао.

Пример # 4

Претпоставимо да морамо да извршимо проверу боја као што је пример у следећем примеру да из датог скупа података морамо да филтрирамо име играчке која има боју плава или црвена р.

Прво, ово ће проверити стање ако колона у боји садржи било коју играчку плаве или црвене боје ако је услов тачан, онда ће се вратити празно као излаз, ако није тачно, онда ће вратити к као излаз.