Т рачун (Значење, формат) | Како функционише Т рачун?

Шта је Т налог?

Т Рачун је визуелна презентација књиговодствених евиденција које компанија бележи на свом рачуну главне књиге на такав начин да подсећа на облик абецеде 'Т' и графички приказује стање кредита на десној страни рачуна и стања на теретима лева страна рачуна.

Т Формат рачуна

Име рачуна записано је изнад „Т“, заједно са бројем рачуна (ако је доступан), док је укупно стање за сваки „Т“ рачун написано на дну рачуна. Формат Т налога дат је у наставку -

  • Облик подржава лакоћу рачуноводства на такав начин да се сви додаци и одузимања на рачуну могу лако пратити и представити.
  • Користан је аспект методе двоструког уноса, јер приказује како једна страна рачуноводствене трансакције утиче на други рачун, што на неки начин помаже поједностављењу сложенијих трансакција.
  • Као такав, Т рачун је посебно користан у случају компилације изазовних и сложених рачуноводствених трансакција где рачуновођа намерава да прати како трансакција утиче на све остале делове финансијских извештаја.
  • Може бити корисно у избегавању погрешних уноса у рачуноводствени систем.

Примери

Узмимо пример Т рачуна са следеће две трансакције -

Пример # 1

01. јануара 2018, компанија АБЦ Лтд позајмила је 10.000 УСД од банке:

Ова трансакција ће повећати АБЦ-ов рачун у готовини за 10.000 америчких долара, а обавеза на рачуну који се плаћа у Нотесу такође ће порасти за 10.000 америчких долара. Да би се повећао рачун готовине, рачун треба да се терети, јер је рачун имовине. С друге стране, да би се повећао АБЦ-ов рачун за плаћање обвезница, рачун треба да се кредитира, јер је рачун за обавезе.

Пример # 2

1. фебруара 2018, АБЦ Лтд је вратио банкарски зајам од 5.000 УСД:

Ова трансакција ће смањити АБЦ-ов рачун у готовини за 5.000 америчких долара, а такође ће се смањити и рачун за плаћање пасиве за 5.000 америчких долара. Да би се смањио рачун готовине, рачун треба да се кредитира, јер је рачун имовине. С друге стране, очекује се да ће рачун за обавезе за наплату бити терећен, јер је то рачун за обавезе.

Табела у наставку представља опште уносе у дневник за две трансакције поменуте у горњим Т рачунима.

Објашњење

На Т рачуну, све пословне трансакције утичу на најмање два рачуна компаније на такав начин да ако један рачун добије унос за задуживање, други рачун ће добити кредитни унос у идентичном износу за затварање сваке трансакције која се догоди. За различите врсте рачуна, задужење и кредит могу довести до повећања или смањења вредности рачуна.

  • За рачун имовине, унос задужења на левој страни повећава се на рачун, док унос кредита на десној страни резултира смањењем на рачуну. То подразумева да ће предузеће које прима готовину задужити рачун имовине, док ће исплата готовине одобрити рачун.
  • С друге стране, за рачун пасиве или акционарски капитал, унос задужења на левој страни резултира смањењем рачуна. Насупрот томе, унос кредита на десној страни повећава се на рачун.
  • На рачуну прихода / добитка, унос задужења се умањује на рачун, а унос кредита увећава рачун.
  • С друге стране, на рачуну расхода / губитка, унос задужења се увећава на рачун, а унос кредита смањује на рачун.

Састављање свих рачуна у табеларном облику који приказује утицај на сваку врсту рачуна:

Остали важни услови повезани са Т налогом

# 1 - Главна књига

Главна књига је формално представљање финансијских извештаја компаније где се дебитни рачун и евиденција кредитног рачуна потврђују пробним билансом. Главна књига нуди свеобухватну документацију о свим финансијским трансакцијама компаније током одређеног временског периода. Главна књига је спремиште свих података везаних за рачун који су потребни за састављање финансијског извештаја. Типични рачуни укључују рачуне имовине, обавеза, капитала, прихода и расхода итд.

# 2 - Двоструко књиговодство

Метода двоструког књиговодства је основни концепт који покреће савремене књиговодствене и рачуноводствене технике. Изграђена је на основној претпоставци да свака финансијска трансакција има једнак и супротан утицај на најмање два различита рачуна. То је основни концепт за рачуноводствену једначину - Укупна актива = Укупне обавезе + Акцијски капитал.