Биланс успеха у односу на биланс стања | Топ 5 разлика (пример)

Биланс успеха и разлике у билансу стања

Биланс успеха је један од финансијских извештаја компаније који даје сажетак свих прихода и расхода током временског периода како би се утврдио профит или губитак предузећа, док, биланс је један од финансијских извештаја компаније који представља капитал, обавезе и имовину предузећа у одређеном тренутку.

Биланс успеха обезбеђује какав је био пословни учинак предузећа током датог периода, док је биланс стања снимак имовине и обавеза предузећа у датом тренутку.

Упоредна табела

Предмети Биланс успеха Биланс
Шта је то?Биланс успеха показује како је пословање пословало током периода који се разматра.Биланс стања пружа нам целокупну слику о финансијама компаније. Садржи детаље о изворима средстава и употреби средстава.
Кључне ставке?Приход - Приход је резултат пословних активности субјекта (продаја робе, продаја услуга)

Трошкови и расходи - Они настају у стварању прихода и пословању са ентитетом.

Добит - нето биланс је добитак који предузеће остварује.

Средства - Актива је економски ресурс фирме. То су тренутне и будуће економске користи које је ентитет стекао или контролисао као резултат прошлих трансакција или догађаја. Имовина се даље дели на две врсте - обртна имовина и дугорочна имовина.

Пасива, дугови - Обавезе су обавезе према другима на датум биланса стања. Они произилазе из садашњих обавеза одређеног ентитета за пренос имовине или пружање услуга другим ентитетима у будућности као резултат прошлих трансакција или догађаја.

Акционарски капитал - Трећи одељак биланса стања је Акционарски капитал. (Ако је компанија самостално предузеће, то се назива Власнички капитал.) Износ Акционарског капитала је тачно разлика између износа имовине и износа обавеза.

Временски периодБиланс успеха припрема се за одређено време. На пример, Цолгате у својим 10К пријавама извештава о приходима за период од 1. јануара до 31. децембра.Биланс стања је, с друге стране, у одређеном тренутку. Цолгате извештава о свом билансу стања на дан 31. децембра.
Финансијска анализаБруто маржа, оперативна маржа, нето маржа, оперативни левериџ, финансијски левериџ, РОЕ (користи капитал из биланса стања)Тренутни коефицијент, брзи коефицијент, коефицијент покривености готовине, коефицијент промета потраживања, коефицијент промета залиха, коефицијент промета пасива, коефицијент ДСЦР, повраћај укупне имовине
Користи Биланс успеха помаже Управи пружајући им целокупан увид у пословање. Приход насупрот трошкова, колико је посао профитабилан и на која подручја треба да се усредсредеБиланс стања пружа менаџменту целокупно финансијско здравље предузећа - износ преузетог дуга, укупну ликвидносну позицију предузећа, готовину и готовинско стање итд.

Биланс успеха у односу на формат биланса стања

Објаснићемо како су ставке распоређене и у извештајима о приходима и у билансима стања, а затим ћемо погледати њихов сликовни приказ.

Формат биланса успеха

  • Прво ћемо почети са „укупном продајом / приходом“. Укупан приход се може израчунати множењем укупних произведених јединица са ценом по јединици. То се назива „бруто приход“. Од бруто прихода одбија се повраћај продаје / попуст на продају, што нам даје „нето приход“.
  • Након тога ћемо укључити „трошкове продаје“ који су трошкови директно повезани са продајом. Након одбијања „трошкова продаје“ од „нето прихода“, добићемо „бруто добит / губитак“.
  • Од „бруто добити / губитка“ одузимају се оперативни трошкови (продајни и административни трошкови, плате особља, трошкови истраживања и развоја, итд.). Оперативни трошкови су трошкови који нису директно повезани са продајом. Тада ћемо такође одбити амортизацију од бруто добити / губитка. Одузимањем оперативних трошкова и трошкова амортизације из бруто добити / губитка добили бисмо оперативну добит или ЕБИТ (зараду / губитак пре камата и пореза).
  • Сада постоје две ствари које треба урадити. Прво, трошкови камата морају се одбити од ЕБИТ-а, а друго, приходи од камата остварени са „штедног рачуна“ компаније би се вратили. И добићемо ПБТ (добитак / губитак пре опорезивања).
  • Коначно, одбит ћемо порез да бисмо дошли до дна. То може бити или „нето добит“ или „нето губитак“, што се назива и „добит / губитак након опорезивања“.
  • После тога треба израчунати ЕПС. На пример, ако треба да израчунамо ЕПС компаније МНЦ и знамо да је „нето добитак“ 500.000 УСД, а број „преосталих акција“ 50.000, ЕПС би био = (500.000 УСД / 50.000) = 10 УСД по акцији.

Бацимо поглед на сликовити приказ формата биланса успеха -

Белешка: Број издатих акција за крај 2015. и 2016. износи 90.000, односно 100.000.

Формат биланса стања

Бацимо поглед на формат биланса стања.

  • Прво ћемо написати средства према ликвидности. То значи да ћемо прво спустити „обртна средства“. Текућа имовина укључује - готовину и готовинске еквиваленте, краткорочне инвестиције, залихе, трговинска и друга потраживања, авансне и обрачунате приходе, дериватну имовину, имовину текућег пореза на доходак, имовину која се држи на продаји итд.

  • Након обртне имовине, записаћемо „дуготрајну имовину“, која се не може претворити у готовину у року од годину дана. Дуготрајна имовина укључује - некретнине, постројења и опрему, добру вољу, нематеријалну имовину, улагања у придружена и заједничка улагања, финансијску имовину, средства за примања запослених, одложена пореска средства итд.
  • Укупна обртна и дуготрајна имовина зваће се „укупна имовина“.
  • Након укупне активе, укључићемо „текуће обавезе“. Под текуће обавезе уврстићемо - финансијски дуг (краткорочни), трговинске и друге обавезе, пасивне временске разграничења, резервисања, дериватне обавезе, обавезе по основу текућег пореза на доходак, обавезе директно повезане са имовином која се држи на продаји, дуговања, порез на промет , порез на добит који се плаћа, камата, прекорачење по рачуну, плаћање пореза на зараде, депозити клијената унапред, обрачунати трошкови, краткорочни зајмови, тренутно доспеће дугорочног дуга итд.

  • Након текућих обавеза, укључићемо „дугорочне обавезе“. Дугорочне обавезе укључују - финансијски дуг (дугорочни), обавезе за накнаде запосленима, резервисања, одложене пореске обавезе, остале обавезе итд.
  • Укупно текуће и дугорочне обавезе зваће се „укупне обавезе“.
  • На крају ћемо укључити и последње - „капитал акционара“. Ево како ћемо форматирати капитал акционара -

Пример Цолгате-а за разликовање

За тумачење Биланса успеха и биланса стања користимо вертикалну анализу или Извештај о уобичајеној величини.

  • Ставке у билансу успеха за сваку годину се деле бројем горње линије (нето продаја) за одговарајућу годину.
  • На пример, за бруто добит то је бруто добит / нето продаја. Исто тако и за остале бројеве

Тумачење биланса успеха компаније Цолгате

  • У Цолгате-у примећујемо да је профитна маржа (бруто добит / нето продаја) била у распону од 56% -59%.
  • Такође примећујемо да су ПСА-трошкови опали са 36,1% у 2007. на 34,1% у години која се завршава 2015. године.
  • Примећујемо да се маржа нето добити кретала у распону од 12% до 14,5%. Међутим, смањио се у 2015. години на 8,6%
  • Такође, имајте на уму да је оперативни приход значајно опао у 2015. години.
  • Такође, ефективне пореске стопе скочиле су на 44% у 2015. години (од 2008. до 2014. године биле су у распону од 32-33%).

Тумачење биланса стања Цолгате-а

  • За сваку годину ставке биланса стања подељене су бројем највеће активе сваке године (или укупне пасиве).
  • На пример, за потраживања на рачуну израчунавамо као потраживања / укупна средства. Исто тако и за остале билансне ставке

  • Новац и новчани еквиваленти повећали су се са 4,2% у 2007. години и тренутно износе 8,1% укупне активе.
  • Потраживања су се смањила са 16,6% у 2007. години на 11,9% у 2015. години. 
  • И залихе су се смањиле, са 11,6% на 9,9% укупно.
  • Шта је укључено у „остала обртна средства“? Показује стални раст са 3,3% на 6,7% укупне активе током последњих 9 година.

  • На страни пасиве може бити много запажања која можемо истаћи. Обвезе према клијентима континуирано су се смањивале током последњих 9 година и тренутно износе 9,3% укупне активе.
  • У 2015. години дошло је до значајног скока дугорочног дуга на 52,4%.
  • Неконтролни интереси такође су порасли током периода од 9 година и сада су на 2,1%

Закључак

Биланс стања у односу на биланс успеха, они иду руку под руку. А ако погледамо само биланс успеха, пропустили бисмо холистичку слику финансијских питања компаније. Ако се концентришемо само на биланс стања, нећемо имати појма о дну реза.

Дакле, морате знати како гледати на обе истовремено. Као инвеститор, ове две изјаве ће вам помоћи да израчунате већину показатеља. Ови показатељи ће вам помоћи да утврдите јасну слику компаније и тада можете да одлучите да ли треба да инвестирате у компанију или не.