Разлика између трговинског попуста и готовинског попуста | Топ 5 разлика

Трговински попуст у односу на разлике у готовинском попусту

Кључна разлика између трговинског попуста и готовинског попуста је у томе што се трговински попуст односи на смањење цене у листи познату као попуст, коју добављач дозвољава потрошачу док производ продаје углавном у великим количинама дотичном потрошачу, док је готовински попуст попуст добављач приликом готовинских уплата да на време поврати готовинске дугове, јер мотивише купца да плати готовину чим им се да попуст ако плати у предвиђеном року.

Попусти су саставни део пословне трговине. Од памтивека је то део трансакција које купци нуде, а продавци добијају имплицитно или експлицитно. Две такве виталне врсте попуста су:

  • Трговински попуст пружа продавац у тренутку куповине како би привукао купце и повећао продају. Још важније, продавци су заинтересовани за оне купце који су заинтересовани за куповину великих количина. С обзиром на то да се нуди у тренутку куповине, често је имплицитно део цена производа и укључује се у трансакцију пре штампања извода за обрачун.
  • Готовински попуст, с друге стране, нуди се у тренутку када продавац нуди плаћања и израчунава се као додатни одбитак на одштампаној фактури. Нуди се под одређеним условима који подстичу купца да унапред изврши велики део плаћања и плати преостале рате што је пре могуће.

Пример трговинског и готовинског попуста

Узмимо у обзир произвођача трактора КСИЗ и фирму АБЦ која купује трактор од њих, а цена сваког трактора износи 5,00,000. Под претпоставком да АБЦ купи укупно 50 трактора као део годишњег уговора и КСИЗ нуди трговински попуст од 10% за АБЦ. Онда

  • Каталошка цена = 5,00,000 * 50 = 2,50,00,000 УСД
  • Трговински попуст = 10% = 10% * 2,50,00,000 = 25,00,000 УСД

Износ који се плаћа по фактури = Каталошка цена - попуст

  • = 2,50,00,000 – 25,00,000
  • = $2,25,00,000

АБЦ је био дужан да плати ову уплату за 90 дана. Претпоставимо да КСИЗ, у настојању да пријевремено изврши уплату, нуди додатни попуст од 3% за АБЦ ако изврши ово плаћање за 30 дана. У том случају прорачуни ће бити:

  • Износ по фактури = $ 2,25,00,000
  • Готовински попуст = 3% = 3% * 2,25,00,000 = 6,75,000 УСД

  • Износ за плаћање (у року од 30 дана) = 2,25,00,000 - 6,75,000
  • = $2,18,25,000

Имајте на уму да се обрачун трговинског попуста дешава пре штампања рачуна, док продавац нуди готовински попуст на коначну уплату. 

Трговина насупрот инфографикама са попустом у готовини

Критичне разлике између трговине и готовинског попуста

  • Трговински попусти се обично нуде као део политике попуста за продавца. Стога је овај попуст већину времена већ уграђен у наведене цене производа. За разлику је од готовинског попуста који се нуди изнад наведене цене.
  • Трговински попуст мада се део самог каталога може мало разликовати у зависности од количине коју је купац купио. То је зато што је главни подстицај овог попуста осигурати да купац прихвати велику количину. То је вин-вин ситуација за обе стране. За купце се јединична цена по количини смањује, што повећава маргиналну корисност у економском смислу. За продавца, како се продаје све више и више количина, његова количина продата по купцу повећава се што доводи до боље пропусности и ефикасности складишта. Сада би морао да троши мање трошкова на складиштење и дистрибуцију.
  • Трговински попуст је механизам који продавац користи како би осигурао да задржава купца не само за ову трансакцију већ и за будуће трансакције чинећи га поновним купцем. То је углавном део дугорочне стратегије у којој купац жели да смањи дистрибуцију, маркетинг, продају и друге трансакционе трошкове. С друге стране, готовински попуст више се односи на што брже примање уплата. Кроз ово, продавац жели да се увери да ће уплате примати брзо, унапред и у целости, а не на рате.
  • Будући да је више специфичан за количину, а не фокусиран на трансакционе трошкове, велетрговци га углавном нуде трговцима на мало. Кредитни ризик је мањи, јер је фокус углавном на повећаном протоку и поновном пословању и за купце и за продавце. Трговци углавном нуде готовински попуст потрошачима. Величина трансакције је мања, а кредитни ризик већи.
  • С обзиром да су трговински попусти већ уграђени у цене производа приказане у каталогу, они се не евидентирају у књигама. Готовински попуст није део тржишних цена и нуди се изнад њега. Стога су забележени у књигама и за продавце и за купце.
  • Трговински попуст варира у зависности од производа и количине коју је продавац купио. Готовински попуст је прецизнији с временом плаћања и рата. Циљ је да се убудуће унапред плаћају рате, а не рате. По правилу палца - мање рата, већи је попуст.
  • Трговински попуст је специфичан за производ и није дискриминисан на основу механизма плаћања. Како је готовински попуст више усредсређен на смањење кредитног ризика и одлагање будућих рата, он се нуди само купцима који изврше плаћање у тренутку испоруке, по могућности у готовини.

Упоредна табела

Основа поређењаТрговински попустГотовински попуст
ИзворПродавац га даје купцу када купује робу према политици попуста.Овај попуст даје продавац купцу када обавља купопродајну трансакцију. Стога се то унапред не зна, већ се више одлучује ад хоц.
ЦиљТо је више као начин да се задржи пословање подстицањем купца да купује производе у великим количинама и постаје стални купац.То је више као преговарачка тактика која подстиче купца да изврши унапред плаћања.
ЗначајДаје га продавац као смањење тржишне цене производа;Даје продавац изнад фактурисане цене за тренутно плаћање;
ТимингТрговински попуст се извршава када купац иницира налог за куповину.Готовински попуст се извршава када купац иницира плаћање.
РачуноводствоТрговински попуст се не евидентира јер се износ који се плаћа обрачунава након одбитка попуста из саме фактуре.Снимљено на страни задужења у књизи готовине

Завршна мисао

Оба попуста су основне врсте попуста у пословним трансакцијама. Иако је примарни циљ исти, тј. Привући више купаца и повећати продају, они се разликују у начину, механизму и времену примене. Што је још важније, помажу продавцима не само да задрже купце већ и примају уплате рано, чиме смањују ризик плаћања и кредита.