Инструменти по договору (значење) | Врсте инструмената по договору

Шта су то инструменти по договору?

Преговарачки инструменти су врста документа која гарантује исплату одређеног износа новца у одређено време или на захтев, а име платиоца се обично помиње у документу, а његове најчешће врсте су чекови, менице, менице, потврде купаца, налози за испоруку итд.

Кратко објашњење

Договорни инструмент је обично потписан документ који је по својој природи слободно преносив и када се пренесе, прималац или ималац инструмента ће добити законско право да га користи на било који начин који сматра одговарајућим.

  • Преговарачки инструменти су писана наредба која гарантује исплату новца на унапред одређени датум или на захтев имена странке на њему или било којој другој особи која има налог или носиоцу инструмента.
  • Карактеристике су важећег уговора, као што је накнада коју треба пренијети са једне стране на другу.
  • Преговарајући инструменти нису ништа друго до доказ дуговања, јер ималац инструмента има безусловно право да поврати износ новца наведен у инструменту од произвођача. Ови инструменти се користе као замена за новац за безбедан пренос плаћања између трговаца и обављање пословних активности без ризика.
  • Постоји толико много врста инструмената о којима се може преговарати, као што су менице, чекови, менице, валуте итд.
  • У Индији је првобитно примењен Закон о преговарачким инструментима из 1881. године како би се ефикасно регулисала пракса коришћења горе наведених инструмената, укључујући права, дужности и обавезе страна укључених у трансакције.
  • Људи се суочавају с лакоћом пословања због доступности разних врста инструмената о којима се може преговарати, који су врло поуздани и имају различите јединствене карактеристике.

Врсте инструмената по договору

Постоје разне врсте преговарачких инструмената које користимо у свакодневном животу, а неколико њих је наведено у наставку;

  • Валуте
  • Чекови
  • Менице
  • Менице
  • Обвезнице на доносиоца

Детаљно ћемо размотрити горе наведене главне типове инструмената са којима се може преговарати.

# 1 - Валуте

Валуте, тј. Новчанице и кованице су врло честа врста инструмената са којима се може преговарати и које сви користимо у свакодневном животу као средство размене за поравнање својих послова. Влада гарантује и обећава да ће доносиоцу платити износ рупија наведен на новчаници. Ово је сигуран медиј размене против вредности нечега. Можемо слободно преносити валуте са једне особе на другу с обзиром на нешто. Носилац новчанице је правни власник износа наведеног на њој и добија обећање да ће примити робу, услуге или било које друге ствари с обзиром на количину новчанице коју је поседовао. Ово је врло сигурна и најликвиднија врста имовине или имовине и углавном нема датум истека, стога се чува за хитне случајеве. Међутим, валуте имају највећи ризик од крађе или крађе у употреби, па се с њима мора руковати са одговарајућом пажњом.

# 2 - Чекови

Чекови су замена за валуте и врло сигуран начин преноса плаћања међу трговцима. То може бити чек на доносиоца и онај ко поседује тај ће износ добити наведен на њему или чек примаоца рачуна одобрен у име одређеног ентитета. За разлику од валута, она обично има одређени датум истека и стога не може да се складишти дуже време. Нема опасности од крађе, осим ако није у питању чек на доносиоца. Чеку је обично потребно време за пренос средстава на рачуне корисника и стога се сматра мање ликвидним обликом трансфера.

# 3 - менице

Мјеница значи да једна странка (произвођач) обећава да ће платити износ рупија особи чије се име помиње на напомени одређеног будућег датума. Генерално се користи као краткорочни трговински кредит и произвођач ће платити доспели износ на или пре истека ноте. То је такође врло сигуран начин преноса новца и пословни људи га често користе за несметано пословање. Његов фонд може се потражити на суду само ако му се не достави обећани новац након истека рока. Такође се сматра и користи као дужнички инструмент и корпорације које треба да финансирају своје краткорочне пројекте издаће менице.

# 4 - менице

Менице су сличне меницама где једна странка обећава да ће платити суму новца другој страни или било којој другој особи по његовом налогу одређеног будућег датума. Баш као и меница, пословни људи је користе да би пружили краткорочне трговинске кредите својим пословним партнерима. Лице на чије име је заложено (трасат) имаће ваљано потраживање од писца менице (трасанта) за износ наведен на рачуну. У случају хитности фонда, трасат може попустити рачун пре истека рока доспећа код било које банке и добити износ рачуна од банке након одбитка одређеног попуста на њега, а након тога банка ће наплатити целокупан износ рачуна од трасанта на доспели рок датум и цела ова трансакција назива се Дисцоунтинг Билл.

# 5 - Обвезнице на доносиоца

То су нерегистроване обвезнице које је издала влада или корпорација и као што име говори, ималац обвезнице има право да на њих добије купон и главницу. Издавалац не води евиденцију првобитног власника обвезнице. Ко год физички поседује обвезницу, третираће се као њен законски власник. Стога постоји огроман ризик од губитка, крађе или уништења ових обвезница на било који други начин.

Закључак

Инструменти о преговорима су врло ефикасни пословни канали на финансијском тржишту било које земље. Договорни инструменти помажу у изглађивању осигураних комерцијалних и других трансакција у вредности новца или новца. Јединствене карактеристике попут преносивости, легалности докумената, сигурности, ликвидности итд. Чине их популарнијим у пословању на домаћем и глобалном нивоу.

Међутим, у данашњем модерном свету технологија доводи предузећа на веома висок ниво, а употреба горе наведених инструмената за преговарање смањује се из дана у дан. Сада је успостављено толико ефикасних банкарских канала који ће смањити време и трошкове извршења комерцијалних трансакција широм света. Сада је људима свакодневно угодније обављати трансакције путем Интернет банкарства, НЕФТ-а, РТГС-а, дебитних и кредитних картица, виртуелних картица и доступности толико модерних инструмената који могу довести до краја традиционалних инструмената о преговорима.