Разреди дељења (дефиниција) | 7 најбољих типова деоница које морате знати!

Делите дефиниције класа

Класа деоница је подела акција компаније на различите класе на основу њихових гласачких права, привилегија, власничких ограничења као што је подела обичних деоница на А акције које имају најпривилегованија гласачка права и Б акције које имају мање гласачких права итд. .

Једноставно речено, то подразумева поделу акција у различите „класе“ акција ради додељивања различитих права различитим врстама акционара. Та права могу бити из права гласа, права на добит, права на дивиденду и капитал, различите намене и карактеристика у зависности од захтева акционара итд.

Марк Зуцкерберг, извршни директор компаније Фацебоок, има приближно 54% ​​гласачких права у компанији, где држи 28% акција класе Б - што даје 10 гласова по акцији - њеним акционарима. Чини нас да Марк Зуцкерберг има високо право гласа у компанији.

Топ 7 абецедних класа акција

Ево листе најчешћих класа акција -

1 - Акције

То је класификација обичних акција или повлашћених акција класе. Они имају мање користи у погледу дивиденди, продаје имовине и права гласа у односу на другу класу акција. Ове акције класе А могу се по повољној стопи претворити у другу класу.

У случају узајамних фондова, ова класа има предњи терет причвршћен за инвеститоре, што је приближно 6% од уложеног износа.

2 - Б акције

То је класификација обичних или повлашћених акција. Они имају различита гласачка права од А-акција. У случају узајамних фондова, ова класа обично не наплаћује унапред оптерећење, већ уместо тога наплаћује потенцијално одложене трошкове продаје (ЦДСЦ) или једноставно „позадинско оптерећење“.

Такође, акције Б могу се претворити у А акције након одређеног трајања држања, које је углавном седам до осам година.

3 - Ц акције

То је врста узајамног фонда. Карактерише га ниво оптерећења, који укључује годишње трошкове фонда као фиксни проценат за његове инвеститоре. Накнаде укључују трошкове око маркетинга, дистрибуције и сервисирања. Накнаде или оптерећење је само око 1% фонда

Инвеститор их плаћа током целе године. За разлику од А или Б. У А инвеститор плаћа трошкове када се купе фонд / акције. У Б, накнаде се плаћају када се фонд / акције продају. Такође, акције класе Ц углавном имају ниже коефицијенте трошкова од акција Б, али веће од А акција.

Ц акције нису конвертибилне у било коју другу класу акција.

4 - Д акције

То је врста удела узајамног фонда која се карактерише као фонд без оптерећења. Обично су доступни преко посредника с попустом. Стога су накнаде у смислу провизије повезане са извршеним трансакцијама. Ове накнаде се директно плаћају брокеру.

5 - И акције

То су институционалне акције које су доступне институционалним акционарима и инвеститорима. Институционалне класе узајамних фондова имају најнижи однос трошкова међу осталим класама узајамних фондова.

Друштва из фондова обично користе ову класу акција као могућност инвестирања за институцију. Ове институције имају минимално улагање од 25.000 америчких долара. Класа фонда или акција има ниску структуру и нема оптерећења.

6 - Р акције

Р класа акција намењена је за пензионе рачуне засноване на раду. Ова класа узајамних фондова доступна је кроз план пензионисања, који углавном спонзорише послодавац, као што је 401 (к).

Ове акције нису доступне на отвореном тржишту и не носе трошкове продаје. Међутим, као и друге, акције Р носе годишње трошкове узајамном фонду.

7 - З акције

Ова класа акција је доступна запосленима у кући фонда која управља фондом. Ове акције могу бити доступне запосленима у две опције. Било куповином или делом њихове надокнаде.

Пример вишеструке класе дељења: Гоогле и његова матична компанија Алпхабет Инц.

Симбол ГООГ представља класу Ц, док ознака ГООГЛ представља акције А. Јасно је да акције Ц немају никаква гласачка права, док акције А, које су акције ГООГЛ-а, имају по један глас за акције. Класе деоница за компанију су подељене у 2 класе након што се компанија поделила на акције чији је Алпхабет Инц именован као матична компанија.

Постоје акције компаније Б као и Гоогле, али запослени и рани инвеститори их поседују. Свако од њих има право на десет таквих акција, што их, према томе, такође чини овлашћењима супер гласа. Ове акције, међутим, нису доступне на отвореном тржишту.

То се појавило када се Гоогле одлучио за поделу акција због формирања Алпхабет Инц-а као матичне компаније. Стога су акционари Гоогле акција добили право на једну деоницу гласачких акција ГООГЛ-а и једну акцију ГООГ-ових акција без права гласа за сваку држану акцију.

Предност

  • Помаже промотерима било које компаније да задрже контролу управљања и дају ограничену контролу акционарима.
  • Пружање контроле неком скупу акционара за дивиденду због сваке класе акционара.
  • У случају ликвидације предузећа, ограничавања или ускраћивања одређених акционара права на повраћај укупног капитала компаније;
  • Један скуп акционара би добио поврат капитала и фиксни проценат дивиденде пре осталих класа акционара.
  • Повећајте акцијски капитал, углавном за стартуп компаније, без разводњавања контроле чланова оснивача, тако да доношење одлука остаје лако, а да други не учествују у плану поделе добити.