Одложени порез на доходак (дефиниција, пример) | Како израчунати?

Дефиниција одложеног пореза на доходак

Одложени порез на доходак је билансна ставка која може бити обавеза или средство, јер је то разлика која произлази из признавања прихода између рачуноводствених евиденција предузећа и пореског закона због чега порез на доходак који компанија плаћа није једнак укупном трошку пријављеног пореза.

Једноставно се односи на порез који је Компанија преплатила или дугује пореским властима. Одложени порез на доходак утиче на издатак пореза властима за финансијску годину. Ако постоји одложена пореска имовина, Компанија ће морати да плати мање пореза у одређеној години, док ће, уколико постоји одложена пореска обавеза, морати да плати више пореза.

Узроци одложених издатака за порез на доходак

Одложени порез настаје због разлике у времену књиговодствене добити и опорезиве добити. Неке ставке се одбијају од опорезиве добити, а друге не. Временске разлике су две врсте:

  • Трајна разлика: Разлике које се не могу отклонити у наредним периодима и могу потрајати дуго трајне су разлике.
  • Привремена разлика: Разлика која се може сторнирати у наредном периоду и обично се ствара јер се ставке наплаћују и опорезују у различитим временским периодима је привремена разлика.

Размотримо детаљно две врсте одложеног пореза на доходак.

Овде можете преузети овај Екцел образац за одложени порез на доходак - Екцел образац за одложени порез на доходак

1) Одложена имовина пореза на добит

Одложена пореска имовина ствара се када је Компанија већ платила порез. Предност одложених пореских средстава је што ће Компанија имати мање пореза у наредним годинама.

Пример

Узмите у обзир електронску компанију КСИЗ Инц., која даје гаранцију на робу и претпоставља да ће трошкови поправке гаранције износити око 5% укупног прихода. Ако приход за период износи 500.000 УСД, тада ће биланс стања предузећа акционарима и пореском одељењу бити:

Биланс стања за акционаре

Биланс стања пореских власти

Постоји пореска разлика од 6.250 УСД, коју је Компанија већ платила, али није видљива у билансу стања. Тако ће забележити одложено пореско средство од 6.250 америчких долара за период.

2) Одложена одговорност за порез на добит

Одложена пореска обавеза настаје када Предузеће плати порез који ће морати да плати у блиској будућности. Обавеза се ствара не због тога што Компанија не испуњава своје пореске обавезе, већ због временског неусклађености или рачуноводствених одредби, што узрокује мањи одлив пореза него што захтева Компанија.

Пример

Нафтна компанија АБЦ Инц произведе 10.000 барела нафте по цени од 15 долара по барелу прве године. Али у следећој години трошкови радне снаге повећали су се и произвела је исту количину уља, али са трошком од 20 долара. Компанија је продала уље крајем 2. године, али је користила различити рачуноводствени третман у финансијске сврхе и пореске сврхе. Забележила је трошак као 150.000 УСД ФИФО инвентара за финансијски биланс стања где је забележила трошак као 200.000 УСД за пореске сврхе ЛИФО инвентара. Створила је привремену разлику од 50.000 УСД, а ако је пореска стопа 30% створиће пореску обавезу од 15.000 УСД.

Важне напомене - Одложени порез на доходак

  • Одложени порез утиче на будуће новчане токове Предузећа - док одложена пореска имовина смањује одлив готовине, одложена пореска обавеза повећава одлив готовине Предузећа у будућности
  • Промена биланса одложених пореза треба анализирати како би се разумео будући ток - ако ће разлика расти или ће доћи до преокрета у тренду одложених пореза
  • Одложени порези склони су врсти посла којим се предузеће бави. Ако је то капитално интензивно предузеће и предузеће купи нову имовину, имаће све већу одложену пореску обавезу због убрзане амортизације имовине
  • Аналитичари би требало да траже промене у одложеним порезима читајући фусноте уз финансијске извештаје, које би могле да садрже информације о гаранцији, лошим дуговима, отписима, политици капитализације или амортизације имовине, политици амортизације финансијске имовине, политици признавања прихода итд. .

Закључак

Одложени порез је ставка биланса стања која се евидентира јер Компанија дугује или плаћа више пореза властима. Одложени порез представља негативне или позитивне износе пореза које дугује Компанија. Одложени порези на доходак утичу на будући новчани ток Компаније, тј. Ако је средство, одлив готовине ће бити мањи, а ако је то обавеза, будући одлив готовине ће бити већи.