Стопа закупа (значење, примери) | Како израчунати стопе закупа?

Колика је стопа закупа?

Стопа закупа је дефинисана као каматна стопа повезана са закупом средства током периода закупа и такође се може сматрати надокнадивим износом који би зајмодавац иначе зарадио да је иста имовина / опрема / возило стављено у неку другу употреба. На пример, претпоставимо да особа закупи возило. Лизинг компанија, обично банка, купиће возило од трговца и дати га у закуп кориснику возила на одређено време док корисник не врати куповну цену плус додатни новац. Ова додатна сума новца назива се лизинг камата или стопа закупа.

Леасинг такође укључује још један фактор, који се назива фактор стопе закупа. То се може објаснити као периодична поврата, која се даље изражава као проценат првобитне цене предмета закупа, тј. Опреме, возила, зграде итд.

Првенствено су две широко коришћене стопе закупа или фактор закупа, што је врло често, стопа најма аутомобила и стопа закупа простора.

Пример израчунавања стопе закупа

Претпоставимо да је опрема која ће се користити у производњи изнајмљена за очекивану краткорочну потражњу у наредне 3 године са вредношћу опреме 50.000 америчких долара. Стога је утврђени рок закупа три године или месечна плаћања потребна за 36 месеци. Ако је тренутна каматна стопа 5%, тада се фактор стопе закупа израчунава као (0,05 / 36) или 0,0014. Амортизована вредност производа након 15 година износи 15.000 америчких долара, а самим тим вредност опреме за станарску компанију биће (50.000 - 15.000 америчких долара) = 35.000 америчких долара.

Узимајући утицај амортизоване вредности, месечна рата закупа биће (35.000 УСД / 36) = 972 УСД месечно. Дакле, узимајући у обзир фактор стопе закупа, камата ће се израчунати као (50.000 УСД + 15.000 УСД) * 0.0014 = 91 УСД. Ова месечна уплата коју компанија мора да изврши за закуп одређене опреме износи 972 УСД + 91 УСД = 1063 УСД.

Како израчунати стопу закупа? (Комерцијални лизинг)

Стопа закупа првенствено се примењује за две широко познате праксе лизинга, тј.

  1. Закуп некретнина / простора
  2. Лизинг аутомобила и опреме;

# 1 - Закуп простора

У закупу простора, то је цена која се плаћа за трошкове заузећа, која се обично одређује у новчаном износу на квадратним метрима за годину дана. То је споразум који је потребан да би се утврдило да ли износ треба плаћати месечно или годишње.

Уговор о лизингу биће такав да ће јасно навести услове лизинга и до ког периода се примењује стопа лизинга. Такође може укључивати политику повећане стопе закупа када споразум наводи да је закуп на више година, а стопа ће се повећавати сваке године.

Закупац може формулисати стварне цене закупа израчунавањем трошкова закупа простора. Поред стопе закупа, такође треба одлучити да ли ће закуподавац или закупац морати сносити додатне трошкове као што су одржавање и порез на имовину. Генерално, комерцијалне стопе закупа су доступне на квадратним метрима, што додатно олакшава закупцу поређење стопа закупа различитих расположивих својстава.

# 2 - Закуп аутомобила и опреме

Када је реч о лизингу аутомобила / возила или опреме, месечна уплата за возило зависи од амортизације возила и пада трошкова након периода лизинга. Такође зависи од стопе закупа.

На основу месечне уплате, закупац надокнађује штету добављачу аутомобила / возила по двојној основи, тј. Амортизацији коју возило подлеже и опортунитетном трошку, који се губи уместо да новац умеша у аутомобиле, а не да га употреби негде другде.

Што се тиче закупа аутомобила или опреме, фактор закупа је готово као каматна стопа. Отплате се састоје од фактора лизинга, који је познат и као фактор новца који ограничава перспективу финансирања лизинга аутомобила / опреме.

Разлика између цена најма аутомобила и свемира

Лизинг аутомобила и опреме компанија која даје предмете у закуп првенствено купује аутомобил или опрему од независних дилера или агената и даје нам исте у закупу. Значи да плаћамо зајам који је закуподавац узео за куповину предмета тако што ћемо унапред позајмити новац за куповину аутомобила / опреме.

Понекад и добављач аутомобила и закуподавац могу бити појединачно лице када уговор треће стране пружа добављачу аутомобила продају закуподавцу. Даље, ово се користи за остваривање прихода од ове имовине / предмета пре враћања аутомобила / опреме назад добављачу као половне ствари. Закупац, с друге стране, добија предмет који се може користити чак и без да је власник или да подноси притисак да га поседује.

Када је реч о некретнинама, њихова основна сврха је генерисање прихода од закупа од станара. Дакле, само две стране се укључују у овај начин извршења, а свака накнада за почетну примену средстава у некретнинама покривена је стопом лизинга као стратегијом целокупног пословног уређења.

Када дати у закуп?

  • У току је стална расправа о томе када закупити простор / опрему и када поседовати целу ствар у целини. Главни фактор који има важност при лизингу је концепт времена и временске вредности новца. Једноставним речима, треба да узмемо у обзир колико ћемо дуго користити закупљену имовину.
  • Да би се смањили преостали / потопљени трошкови када је потражња за одређеном опремом намењена само краткорочној основи, лизинг се сматра идеалном одлуком. То могу бити случајеви оперативних захтева потребних за ширење или раст заједно са привременим тржишним условима. У овом тренутку закуп је неактиван сценарио јер смањује терет поседовања опреме у целини и на крају на крају резултира огромним потопљеним трошковима.
  • Када се захтев или потражња за одређеном опремом сматра дугорочном сврхом, поседовање или власништво је најбоља одлука. Такође, у случају некретнина, вредност се повећава, што може додати вредност почетном улагању.
  • Такође, када компанија не жели да се усредсреди на споредна пословна питања попут одржавања опреме и имовине, закуп може бити опција, јер уклања терет поседовања исте и поновног одржавања истог.

Закључак

Стопа закупа је веома важна за разумевање и процену укупне исплате коју треба извршити за закуп, иначе закуподавац може лако додати неколико додатних износа, а закупац за то неће ни сазнати. Мали додатни износ који се несвесно додаје сваког месеца може се испоставити као велики број на крају периода закупа. Стога нам стопа закупа помаже да разумемо укупне трошкове лизинга.