Општи буџет (значење) | Пример општег буџета за производњу

Режијски буџет Значење

Општи буџет је спреман да предвиди и представи све очекиване трошкове у вези са производњом робе коју компанија очекује да ће настати у наредној години. Искључује директан материјал и директне трошкове рада и чије информације постају део трошкова робе која се продаје у главном буџету.

Компоненте општег буџета за производњу

Следе компоненте општег буџета

# 1 - Трошкови запослених

Трошкови запосленика односе се на износ који је запосленом плаћен за њихов посао. Режијски буџет узима у обзир трошкове које компанија очекује да ће настати на својим запосленима у наредних годину дана, попут плате итд.

# 2 - Трошкови осигурања

Трошкови осигурања су трошкови које компанија има за осигурање различитих ствари и мора редовно да врши уплату премије. Дакле, ови трошкови за које компанија очекује да ће настати на премији осигурања у наредној години сматрају се опћим и биће приказани у општем буџету.

# 3 - Трошкови закупнине

Имовину која се користи за производњу компанија углавном узима на закупнину, па се за ту најамнину мора платити, што постаје део режије компаније. Дакле, ови трошкови које компанија очекује да ће настати због плаћања закупнине у наредној години сматрају се опћим и биће приказани у општем буџету.

# 4 - Амортизација

Амортизација се односи на смањење вредности основних средстава услед нормалног хабања, технолошких промена итд., Која се терете као трошак у билансу успеха предузећа. Дакле, трошкови амортизације за које компанија очекује да ће настати у наредној години сматрају се опћим и биће приказани у општем буџету.

# 5 - Теретни

Возарина се односи на накнаду коју компаније плаћају за превоз робе било којим превозним средством. То је један од основних трошкова које многе компаније морају претрпети, а такви трошкови превоза, које компанија очекује да ће настати у наредној години, сматрају се опћим и приказаће се у општем буџету.

# 6 - Комунални трошкови

Комунални трошкови се односе на трошкове које компанија сноси због коришћења услуга или објеката које пружају јавна комунална предузећа и укључују објекте као што су телефонски објекти, вода, канализација, струја, гас итд. Ови трошкови су од суштинског значаја за пословање предузећа и сви ови трошкови које компанија очекује да ће настати у наредној години сматрају се опћим и биће приказани у општем буџету.

# 7 - Трошкови одржавања

Трошкови одржавања односе се на оне трошкове које компанија сноси како би одржала предмете у добром радном стању. Ови трошкови су од суштинског значаја за пословање предузећа и сви ови трошкови које компанија очекује да ће настати у наредној години сматрају се опћим и биће приказани у општем буџету.

# 8 - Порез

Порези се односе на обавезну финансијску накнаду коју влада државе намеће појединцу и организацијама које тамо раде. Предузеће мора обавезно платити ове трошкове и стога се сматра опћим трошковима предузећа. Сви ови трошкови које компанија очекује да ће настати у наредних годину дана сматрају се опћим и биће приказани у општем буџету.

Поред ових трошкова, сви очекивани трошкови у вези са производњом робе коју компанија очекује да ће настати у наредној години, осим трошкова директног материјала и директних трошкова рада, узимаће се у обзир приликом припреме општег буџета.

Пример општег буџета за производњу

КСИЗ лтд производи различите производе и даје прогнозу у вези са режијским трошковима за предстојећу годину, која се завршава у децембру 2020. Предвиђала је да ће трошкови запослених у следећој години износити 10.000 УСД у 1. кварталу, 12.000 УСД у 2. кварталу, $ 12.000 у трећем кварталу и 14.000 у четвртом кварталу 4. Очекује се да ће трошкови осигурања, трошкови закупнине и трошкови амортизације остати фиксни за све четири четвртине од 6.000, 9.000 и 10.000 америчких долара по кварталу, респективно.

Комунални трошкови предвиђени за следећу годину износиће 5.000 америчких долара у првом кварталу, 7.000 америчких долара у 2. кварталу, 6.000 америчких долара у трећем кварталу и 7.000 америчких долара у четвртом кварталу, а трошкови пореза на добит предвиђени за следећу годину биће 3.000 америчких долара у 1. кварталу 3.000 УСД у 2. кварталу, 4.000 УСД у 3. кварталу и 4.000 УСД у 4. кварталу

Припремите неопходни општи буџет компаније КСИЗ доо за наредну годину која се завршава у децембру 2020.

Решење

Следи општи буџет компаније КСИЗ доо за годину која се завршила 31. децембра 2020. године.

Предности

Тако у горњем примеру, припремљени режијски буџет приказује прорачун у погледу различитих трошкова које је компанија предвидела.

Различите предности везане за општи буџет су следеће:

  • Са буџетом, запослени знају ограничење трошкова које би могли да изврше на одређене активности у унапред одређеном периоду, задржавајући тако контролу над пословним трошковима и постижући жељене резултате које је управа поставила за посао.
  • Помаже у ефикасној и ефикасној расподели пословних ресурса у различите робе и услуге.

Мане

Недостаци везани за општи буџет су следећи:

  • Припрема општег буџета дуготрајан је процес који захтева време управљања и напоре
  • Заснован је на процени менаџмента и проценама, тако да ефикасна и тачна прогноза општих трошкова и трошкова у данашњем сценарију и овом конкурентном и понекад непредвидивом тржишту углавном није могућа.

Важне тачке

Различите важне тачке везане за општи буџет су следеће:

  • Посао који послује већ дужи низ година може се ефикасно и тачно припремити за општи буџет, а затим нов, јер нови посао може припремити буџет само користећи стратегије прогнозирања трошкова, а не пратећи прошли тренд.
  • Припрема општег буџета у малом предузећу је гломазнија.

Закључак

Дакле, режијски буџет предвиђа режијске трошкове пословања, дајући неопходне циљеве запосленима у вези са трошковима. Са буџетом, запослени знају ограничење трошкова које би могли да изврше на одређене активности у унапред одређеном периоду, задржавајући тако контролу над пословним трошковима и постижући жељене резултате које је управа поставила за посао.