Шта је приватни капитал? |. | Преглед структуре, структурирања понуда и накнада

Шта је приватни капитал?

Приватни капитал је врста улагања која се пружа на средњорочни и дугорочни период компанијама које имају висок потенцијал раста у замену за одређени проценат капитала у које се улаже. Ове компаније са високим растом нису компаније које котирају на берзи.

  • Понекад се ова врста улагања врши ради стицања веће или потпуне контроле над компанијом у очекивању већих приноса. Осим што повремено улажу у приватне компаније, ПЕ инвеститори купују јавна предузећа што резултира њиховим уклањањем са листе.
  • Као пример, можете приметити одозго, Лифт је прикупио додатних 600 милиона УСД Сериес Г приватног капитала који процењују компанију на 7,5 милијарди УСД, што је нагло повећање са 5,5 милијарди УСД финансирања током прошле године. Будући да сам и сама предузетница, волим такав раст и приче о финансирању.

Овим чланком желим да вам пружим дубљи увид у то шта је приватни капитал, његова структура, накнаде, како је то радити као аналитичар приватног капитала, водеће компаније са приватним капиталом и још много тога.

Структура приватног капитала

Фондови приватног капитала углавном су структурирани као затворена инвестициона средства. Привате започиње као командитно друштво од стране управника фонда или генералног партнера. Управитељ фонда утврђује правила и прописе који управљају фондом. Генерални партнер доприноси око 1% до 3% укупне величине улагања у фонд. Преостала улагања улажу инвеститори попут универзитета, пензијских фондова, породица и других инвеститора. Сваки од ових инвеститора је ограничени партнер у фонду. Дакле, одговорност командитора сразмерна је његовом капиталном доприносу. Неке приватне власничке компаније такође имају институционалне спонзоре или су ухапшене јединице или издвојене компаније.

Ограничени партнери се договорено обавезују на одређено време, а то је инвестициони период који може трајати четири до шест година. Једном када се реализује портфељна инвестиција, односно основна компанија се продаје или финансијском купцу или стратешком инвеститору или је изашла на јавни удео путем ИПО-а - фонд део средстава враћа назад ограниченим партнерима.

Прочитајте више - Ограничени партнери против генералних партнера у приватном капиталу

Накнаде за приватни капитал

Баш као и хеџ фондови, приватни капитал наплаћује накнаду за управљање и накнаду за перформансе.

  • Накнада за управљање - Ово је накнада коју редовно плаћају ограничени партнери. Израчунава се као одређени проценат укупног АУМ. На пример, ако је АУМ 500 милијарди, накнада за управљање од 2% би била 10 милијарди долара. Потреба за овом накнадом је за покривање административних и оперативних трошкова фонда као што су плате, накнаде за послове плаћене инвестиционим банкама, консултантима, путни трошкови итд.
  • Накнада за извођење - Ово је удео у нето добити који се додељује генералном партнеру. И ово је одређени проценат остварене добити. На пример, 20% од укупног оствареног профита. У већини случајева генерални партнер то може да заради након постизања стопе препрека. На пример, ограничени партнери могу тражити да се накнаде за перформансе плаћају само ако је повраћај већи од 10% годишње. Тако би генерални партнери примали накнаду за учинак након зараде од 10%

Инвеститори у ПЕ

ПЕ фонд користи новац уложен од пензијских фондова, синдиката, осигуравајућих друштава, задужбина универзитета, великих богатих породица или појединаца, фондација итд. Јавни и приватни пензијски фондови, универзитетске задужбине и фондације у фонду.

Структурирање послова у приватном капиталу

Приватни капитал финансирао би компанију на различите начине. Обичне акције и конвертибилне преференцијалне акције су два основна начина улагања у предузеће. Посао је структуриран након преговора са предузећем у које се инвестира и положен је у орочену листу. Већину времена, средства ће имати одредбе против разблаживања. Штити инвеститора од разводњавања залиха које је резултат каснијих емисија акција по нижој цени од оне коју је инвеститор првобитно платио.

Структурирање договора може се обавити путем

  1. А Цоммон Стоцк- Инвеститор у који се инвестира и инвеститор договарају одређени износ који би се дао као средства и проценат залиха које ће инвеститор добити.
  2. Преференцијалне деонице- Привате Екуити компаније увек желе да највише користе структуру преференцијалних залиха за финансирање у компанији. Ово улагање у Префериране акције може се претворити у обичне акције по избору власника.
  3. Финансирање дуга помоћу Екуити Кицкер-а- Финансирање дуга главницом може да се користи од оних у која су већ оперативни, а такође профитабилни или су достигли рентабилност. На пример, ако инвеститору треба 100.000 долара да га премости и учини његову компанију профитабилном. Инвеститор у који може инвестирати може структурирати 100.000 долара зајма тако да зајам траје рецимо 3 до 5 година, а затим ће инвеститору дати 10% његове компаније у обичне акције. Број акција и проценат заснован је на величини кредита и вредности предузећа.
  4. Конвертибилни дуг - Ако се финансирање врши путем конвертибилног дуга, инвеститор има могућност да га претвори по својој жељи у обичне акције компаније. Обично би инвеститори искористили своје право на конверзију када јавно предузеће инвестира како би могли да зараде лепе поврате од својих инвестиција.
  5. Обрнута спајања - Када се постојећа приватна компанија споји у већ постојећу јавну компанију са трговачким симболом, говори се да се дешава обрнуто спајање. Јавно предузеће је обично познато под називом „љуска компанија“. Корпорација љуска је дефинисана као јавно предузеће које више не послује, али има трговачки симбол и постоји. Посао тог јавног субјекта је очигледно пропао и та компанија не послује, али јавни ентитет или шкољка и даље постоји. Ово је кључни фактор у обрнутом спајању.
  6. Преференцијалне акције које учествују - Преференцијалне акције које учествују састоје се од два елемента - преференцијалне и обичне акције. Преференцијалне акције дају право власнику да добије одређену суму готовине која је обично унапред одређена. Ова сума новца састоји се од првобитне инвестиције плус нагомиланих инвестиција. Ова готовина се даје ако се предузеће прода или ликвидира. Други елемент обичних деоница је додатно континуирано власништво у компанији. Баш као и приоритетне акције, чак и повлашћене акције које учествују могу се претворити у капитал без активирања функције која учествује када компанија изврши почетну јавну понуду (ИПО). Учешће може бити једнако или се заснива на старешинству рунди.
  7. Вишеструка предност ликвидације - У овом аранжману преферирани акционари одређеног круга финансирања добијају право да добију вишеструке своје првобитне инвестиције када се компанија прода или ликвидира. Овај вишекратник може бити 2к, 3к или чак 6к. Вишеструке преференцијале за ликвидацију омогућавају инвеститору да пређе на обичне акције ако компанија добро послује и ако је у стању да генерише већи принос.
  8. Налози - Гаранције су изведене хартије од вредности које носиоцу дају право на куповину акција предузећа. Куповина се врши по унапред утврђеној цени. Генерално, налоге издају субјекти у које се инвестира како би акције или обвезнице биле атрактивније потенцијалним инвеститорима.
  9. Опције- Опције дају инвеститору право да купи или прода акције акција по одређеној цени у одређеном временском периоду. Најчешће коришћене су опције куповине акција.
  10. Фулл Ратцхетс - Фулл Ратцхетс је механизам заштите инвеститора за будуће рунде. Дакле, пуна одредба о ратцхет-у гласила би да ако компанија у будућности изда акције које су по нижој цени по акцији од постојећих преференцијалних акција, у том сценарију цена конверзије постојеће преференцијалне акције биће прилагођена наниже на нову, нижу цену. То резултира повећањем броја акција претходних инвеститора

Прочитајте више: Термин лист у приватном капиталу

Преглед трендова приватног капитала

Ова индустрија је забележила страшан раст након 1970-их. До сада је укупна имовина под управљањем свих фондова ПЕ заједно 2,5 трилиона УСД (срц: ввв.прекин.цом). Овај раст је резултат доследног и снажног прикупљања средстава током година.

Годишње глобално прикупљање средстава за ПЕ 1996-2016

извор: валуевалк.цом

ПЕ индустрија је циклична индустрија и трендови прикупљања средстава, као што смо видели горе, то доказују. На прикупљање средстава такође су индиректно утицали кредитни циклуси на тржиштима дуга на улазним и излазним вишеструким износима.

Током година ова индустрија је претрпела консолидацију, па је стога број фондова пао са 1.666 фондова у 2000. на 594 у 2015. Током година, осим традиционалних инвеститора попут породичних канцеларија и универзитетских задужбина, ПЕ фонд је такође могао да привуче нетрадиционални инвеститори као што су суверени фондови.

Успешне светске приватне компаније

Испод је табела неколико успешних ПЕ фондова који су преживели рецесију 2008. године и добро су функционисали од самог почетка.

Назив ЈПОсновалиГодина оснивањаАУМПримедбе
Аполло Глобал МанагементЛеон Блацк1990169 милијарди долараЛБО и проблеми са хартијама од вредности
Блацкстоне Гроуп ЛППетер Георге Петерсон

Степхен А. Сцхварзман

1985310 милијарди долараШирок спектар тржишних сектора
Царлиле ГроупВиллиам Е. Цонваи, Јр.

Даниел А. Д’Аниелло

Давид М. Рубенстеин

1987158 милијарди долараДјелује из 30 уреда широм свијета
ККРЈероме Кохлберг Јр., Хенри Р. Кравис и Георге Р. Робертс197698 милијарди долараПрви који користи ЛБО
Арес Манагемент ЛПАнтони Ресслер199799 милијарди долараАквизиције
Оактрее Цапитал Манагемент ЛПХовард Маркс &

Бруце Карсх

195597 милијарди долараСитуације са високим приносом и проблемима у проблему
Фортресс Инвестмент Гроуп ЛЛЦВеслеи Р Еденс &

Рандал А. Нардоне

199869,6 милијарди долараКључне инвестиције - РаилАмерица, Броокдале Сениор Ливинг, Пенн Натионал Гаминг и Невцастле Инвестмент Цорпоратион
Баин Цапитал ЛЛЦБилл Баин &

Митт Ромнеи

198475 милијарди доларааквизиције укључују такве познате компаније као што су Бургер Кинг, Хоспитал Цорпоратион оф Америца, Стаплес, Веатхер Цханнел и АМЦ Тхеатрес
ТПГ Цапитал ЛПДавид Бондерман, Јамес Цоутлер и

Виллиам С. Прице ИИИ

199270 милијарди долараФокусиран на ЛБО, капитал за раст и докапитализацију са полугом
Варбург ПинцусЕриц М Варбург

Лионел Пинцус

196640 милијарди долараПрикупљено 15 фондова приватног капитала који су уложили 58 милијарди долара у преко 760 компанија у 40 земаља

Прочитајте више - Врхунске приватне компаније

Мере учинка приватних капиталних предузећа

Није лако измерити неликвидне инвестиције попут Привате Екуити Инвестментс у поређењу са мерењем перформанси традиционалних класа имовине.

Као такви, интерна стопа повраћаја (ИРР) и вишеструки улози су две мере које се користе за процену учинка инвестиција у приватни капитал.

Табела у наставку пружа нам врсте приватних капиталних улагања заједно са њиховим ИРР очекиваним повраћајем.

Закључак

Учинак у прошлости не гарантује сличан успех у будућности. ПЕ индустрија је далеко напредовала од 1970-их. Индустрија се сада проширила широм света у Европу и на тржишта у развоју. Глобализација ПЕ предузећа наставиће се и у будућности. ЈП се суочава са претњом изравног улагања институционалних инвеститора од заједничког улагања са ЈП компанијама.

Како ће индустрија расти, суочит ће се са више владиних прописа и појачаним надзором.

Тржишта у настајању недавно су привукла фондове ЈП, али и даље морају бити опрезни у погледу незрелих регулаторних и правних система, осим не тако транспарентних политика. Остале атрактивне дестинације за инвестирање укључују финансијске институције, јавни капитал итд.