Готовинско поравнање наспрам физичког поравнања | Главне разлике

Разлике између готовинског и физичког поравнања

Готовинско поравнање је аранжман по којем продавац у уговору одлучује да пренесе нето готовинску позицију уместо да испоручи основну имовину, док физичко поравнање може бити дефинисано као метода по којој се продавац одлучује за стварну испоруку основног средства. и то такође на унапред утврђени датум и истовремено одбацује идеју готовинског поравнања за трансакцију.

У свету финансија, поравнање хартија од вредности укључујући деривате је пословни процес којим се уговор извршава на унапред одређени датум поравнања.

У случају дериватних уговора фјучерса или опција, на датум поравнања, продавац уговора ће испоручити или стварно основно средство које се назива Физички дериват основног средства за које је предузет уговор о дериватима.

Друга метода је метода готовинског поравнања, у ком случају се готовинска позиција преноси са купца на продавца на датум поравнања.

Шта је готовинско поравнање?

Овај метод поравнања укључује продавача финансијског инструмента који не испоручује основно средство већ преноси нето готовинску позицију. На пример, купац уговора о фјучерсу шећерне трске, који жели да уговор измири у готовини, мораће да плати разлику између Спот цене уговора на датум поравнања и фјучерс цене унапред одлучене. Купац није обавезан да преузме физичко власништво над сноповима шећерне трске.

У изведеницама, готовинско поравнање се користи у случају фјучерс уговора, јер га надгледа берза која осигурава несметано извршење уговора.

извор: цмегроуп.цом

Проширивање претходног примера шећерне трске на тржиште роба са робом, под претпоставком да инвеститор дуго купује (купује) 100 куглица шећерне трске са тренутном тржишном ценом од 50 долара по бушелу. Под претпоставком, датум поравнања је након 3 месеца након што, ако се цена по бушелу повећа на 60 долара по бушелу, инвеститор добија:

60 УСД (излазна цена) - 50 УСД (улазна цена) = 10 УСД по грлу

Дакле, добит = 10 УСД * 100 бушела = 1000 УСД

У овом случају, следећа добит = 1000 УСД која ће бити уплаћена на трговачки рачун инвеститора.

Супротно томе, ако цена падне на 45 УСД, инвеститор ће се суочити са губитком од:

45 УСД (излазна цена) - 50 УСД (улазна цена) = 5 УСД по бушелу

Дакле, Губитак = 5 УСД * 100 = 500 УСД који ће бити терећени са рачуна инвеститора.

Појавом технологије и континуираним радом на свим тржиштима релативно је лако финанцирати рачун и започети трговину без икаквог познавања тржишта око клуба.

Исти принцип је применљив и у случају уговора са опцијама. Да бисмо илустровали готовинско поравнање за уговор о путним опцијама, претпоставимо да Мицрософтов уговор истиче последњег четвртка у месецу, а спот цена на тржишту износи 100 УСД. Цена наведена у уговору је 75 УСД. То једноставно значи да је склопљени уговор предузет са надом да ће цена акције пасти испод 75 долара. Међутим, сада када је цена 100 УСД, власник мора извршити куповину по цени од 100 УСД, уместо 75 УСД. Дакле, ако је било купљено 5 пуно опција, тада ће нето губитак за власника бити:

$ 100 - $ 75 = $ 25 по партији, па је тако укупни губитак = $ 25 * 5 = $ 125.

Шта је физичко поравнање / достава?

Ово се односи на уговор о изведеницама који захтева да се стварно основно средство испоручи на наведени датум испоруке, уместо да се врши размена нето готовинске позиције или поравнање уговора. Већина трансакција дериватима није нужно извршена, већ се њима тргује пре датума испоруке. Међутим, физичка испорука основног средства се дешава код неких трговина (углавном робом), али се може догодити и код других финансијских инструмената.

Наплату путем физичке испоруке врше брокерски клиринги или њихови агенти. Одмах након последњег дана трговања, клириншка организација регулисане берзе пријавиће продају и куповину основног средства по цени поравнања претходног дана (обично цена затварања). Трговци који имају кратку позицију у физичком поравнању фјучерс уговора до истека морају да предају основну имовину. Трговци који их не поседују дужни су да их купе по тренутној цени, а они који већ поседују имовину морају је предати неопходној клириншкој организацији.

  • Улога берзи је врло критична јер оне обезбеђују услове за уговоре које покривају како би се осигурало да се уговор извршава без застоја.
  • Берзе такође регулишу локације за испоруку, посебно у случају робе.
  • Квалитет, степен или природа основног средства које се испоручује такође је регулисано разменом.

Узмимо пример уговора о робним фјучерсима који се намирује физичком испоруком по истеку. На пример, трговац по имену Мак заузео је дугу позицију на фјучерс уговору (купац фјучерса) и по истеку је дужан да прими испоруку основне робе за коју се у овом случају може претпоставити да је кукуруз. Заузврат, Мак је дужан да плати договорену цену уговора за који је склопљен уговор. Поред тога, Мак је такође одговоран за све трошкове трансакције који могу укључивати превоз, складиштење, осигурање и инспекције.

С друге стране, постоји фармер герија по имену Гари који жели да се заштити од свог усјева због предвиђања могућих колебања тржишних цена на тржишту роба. Израчунао је да може да узгаја око 150 бушела кукуруза по хектару (просечна процена) и претпоставља да има 70 хектара земље.

На овај начин, укупно бушела = 150 * 70 = 10.500 бушела кукуруза.

Према правилима размене, сваки појединачни фјучерс уговор о кукурузу захтева 5.000 бушела. Гари ће вероватно продати 2 фјучерс уговора да би се хеџовао сваке године. То гарантује заштиту значајног дела његовог укупног раста.

Размена ће такође навести стандард / квалитет кукуруза који фармер мора да испуни. Количина кукуруза из уговора темељито ће се прегледати како би се утврдило да ли испуњава или премашује спецификације које је навела берза. Након инспекције, прималац кукуруза се уверава у добар квалитет након што је успешно превезен на одабрану локацију. Сличан поступак је такође применљив на финансије, метале и енергетске производе.

Ова трговина кукурузом може се разбити у следећим корацима ради детаљног разумевања:

  1. Морао би се имати Футуре уговор са дугом позицијом за Цоммодити Футурес уговор са физичком доставом на Дан првог обавештења.
  2. Дан првог обавјештења је да се размјени мора послати обавјештење да ималац жели да испоручи или преузме примање основне робе из уговора (кукуруз)
  3. Једном када се размена комуницира са намером, покреће се намера испоруке и издаје се обавештење о испоруци која потврђује почетак трансакције.
  4. Ималац ће бити одговоран за све трансакционе трошкове до поседовања робе.

Ово је генерално поступак ако се жели физичка испорука робе. Углавном ће се само надокнадити позиција куповином натраг ако се прво прода или обрнуто. Брокер има све позиције инвеститора које се надгледају на серверу ризика који је динамичан и који ће интимизовати брокера кад год се уговор приближи ситуацији испоруке. Како се време приближава обавештењу о првом дану (ситуација испоруке), а отворена позиција и даље постоји, брокер ће исто обавестити да би знао за могуће намере. Ако ималац нема пуну вредност уговора, брокер ће саветовати да напусти трговину.

Брокери су одговорни за било какве губитке или накнаде према клириншкој берзи, а такве трошкове и губитке сноси брокер, а не брокерска кућа. То ће мотивисати брокера да делује у најбољем интересу целокупне трговине.

Готовинско поравнање наспрам физичког поравнања Инфографика

Кључне разлике

  • Као што и само име говори, метод готовинског поравнања је механизам у којем се странке у трансакцији одлучују да намире добитак или губитак плаћањем у готовини након истека уговора, док је физичко поравнање метод механизам у којем странке у трансакцији намирују плаћање било плаћањем у готовини за обезбеђење дуге позиције или испоруком акција за добијање дуге позиције.
  • Метода готовинског поравнања носи минималну или занемарљиву количину ризика, док метода физичког поравнања носи већу количину ризика.
  • Метода готовинског поравнања нуди већу ликвидност на тржишту деривата, док метода физичког поравнања нуди готово занемарљив износ ликвидности на тржишту деривата.
  • Начин поравнања готовине је брз, јер се трансакције наводно обављају у готовини, чак је потребно минимално време до истека, док физичко поравнање одузима више времена.
  • Уговорни продавци сматрају да је начин поравнања готовине заиста брз, једноставан, лаган и врло згодан и зато је метода изузетно популарна у данашње време. Продавци по уговору неће морати да плаћају додатне трошкове или накнаде или провизију за коришћене трансакције поравнања готовине.
  • С друге стране, метода физичког поравнања није тако лака, а такође је и дуготрајна. Учесници у трансакцији мораће да плате додатне трошкове за коришћење физичке испоруке или начина физичког поравнања. Странке ће нужно морати да плате додатне трошкове који се односе на трошкове испоруке, трошкове превоза, накнаде за посредовање итд.

Упоредна табела

Основа поређењаГотовинско поравнањеФизичко насељавање
ДефиницијаГотовинско поравнање се може дефинисати као метода или аранжман у коме продавац уговора радије поравна трансакцију у готовини уместо да испоручи основно средство.Физичко поравнање може се дефинисати као метода или аранжман у којем се бира стварна испорука средства која би требало да буде испоручена одређеног датума, а идеја о готовинском поравнању се обесхрабрује.
Ниво ликвидностиГотовинско поравнање нуди вишу стопу ликвидности на тржишту деривата.Физичко поравнање нуди минималну или занемарљиву ликвидност на тржишту деривата.
Време којеГотовинско поравнање се може одмах извршити. Ова метода траје мање времена до истека у поређењу са физичким поравнањем.Уговору о физичком поравнању треба више времена до истека у односу на уговор о поравнању у готовини.
Укључени трошковиУговори о готовинском поравнању укључују ниже или нулте трошкове до истека. Овај метод поравнања не може довести до додатних трошкова или било какве врсте провизије или накнада.Уговори о физичком поравнању могу сразмерно бити мало скупи, јер укључују низ додатних контаката као што су трошкови превоза, трошкови испоруке, накнаде за посредовање итд.
Ниво ризикаМетода готовинског поравнања укључује нижи ниво ризика.Метода физичког поравнања укључује већи ниво ризика, јер се документи попут потврда о преносу, папирних инструмената итд. Могу изгубити, фалсификовати итд.
ПогодностПоравнање готовине је једноставно, лако, тренутно и стога је заиста погодно за продавце уговора. Не укључује никакве додатне трошкове или накнаде, а такође је један од главних разлога зашто је метода толико популарна и зашто је продавцима увек одговара међу свим осталим опцијама поравнања.Није тако једноставно и тренутно у поређењу са методом готовинског поравнања.
ЈедноставностМетода готовинског поравнања је врло једноставна метода и укључује само нето новчани износ који је заправо укупни трошак.У поређењу са методом готовинског поравнања, физичко поравнање није тако једноставно.
ПопуларностМетод готовинског поравнања користи се за поравнање робе, као што се то може одмах извршити. Стога је изузетно погодно за продавце уговора.Метод физичког поравнања користи се за поравнање уговора који се односе на опције капитала.
ПрактичностМетод поравнања готовине се показао практичнијим јер није толико скуп.Метода физичког поравнања је мање практична у поређењу са методом поравнања у готовини и као резултат тога, продавци уговора је углавном избегавају.
Начин плаћањаУ методу готовинског поравнања, странке у трансакцији се намирују примајући или исплаћујући добитак или губитак повезан са уговором у готовини и то такође током времена када је уговор прешао свој датум истека.Методом физичког поравнања, странке у трансакцији се намирују плаћањем или у готовини или испоруком удела у капиталу ради осигурања дуге позиције.

Предности и недостаци готовине и физичког насеља

# 1 - Готовинско поравнање

  • Највећа појединачна предност готовинског поравнања је што представља начин трговања фјучерсима и опцијама на основу имовине и хартија од вредности, што би практично било тешко са физичким поравнањем.
  • Готовинска поравнања омогућила су трговцима да купују и продају уговоре о индексима и одређеним робама које је физички могуће или немогуће или непрактично пренети.
  • То је пожељна метода, јер помаже у смањењу трансакционих трошкова, што би иначе био трошак у случају физичке испоруке. Јер нпр. фјучерс уговор о корпи акција као што је С&П 500 увек ће морати да се измири у готовини због непријатности, непрактичности и високих трансакционих трошкова повезаних са физичком испоруком акција 500 компанија са листе које се свакодневно тргују.
  • Такође делује као заштита од кредитних ризика у случају будућих уговора. Када странка закључи будући уговор, како би осигурала да су њихове намере јасне, свака странка мора да положи минимални износ новца на свој рачун Маргине. Овај рачун је неопходан за редовно пословање таквих дериватних уговора. Користи се за подмиривање нето добити или губитка. Будући да се ови рачуни регулишу и свакодневно надгледају, то елиминише могућност да странка не може да плати новчани износ. Брокер је такође одговоран за то да маргин рачун не падне испод минималног стања.

Примарни недостатак готовинског поравнања у случају опција је тај што је доступан само у европским стилским опцијама које нису флексибилне као америчке опције и могу се применити само у његовом доспећу. Слична карактеристика је такође применљива и на футурес уговор.

Већина терминских и терминских уговора о разним финансијским средствима подмирују се у готовини. На пример, термински уговори, који су обично термински уговори на каматну стопу, указују да је основна каматна стопа, па се такви уговори морају измиривати у готовини. Такви уговори се не могу испоручити физички. Робе, углавном физички намирене, такође имају могућност поравнања у готовини све док је неоспорна спот цена доступна и узајамно се договори. Готовинско поравнање такође смањује трошкове заштите компанија.

# 2 - Физичко насеље

Примарна корист од Физичког поравнања је у томе што ниједна од страна не подлеже манипулацији, будући да брокер и клириншка берза надгледају целокупну активност. Могућност ризика друге уговорне стране ће се надгледати и последице су познате по истом.

  • Главни недостатак физичког поравнања је тај што је у поређењу са готовинским поравнањем врло скуп начин, јер ће физичка достава имати додатне трошкове да би се исти одржавао дужи временски период док не стигне до прага купца.
  • Поред тога, физичко поравнање не утиче на футуристичке промене или флуктуације тржишта.

Иако неки тврде да физичко насељавање може бити корисно за целокупан екосистем у будућности, јер може помоћи у постизању по равнотежној цени због физичке видљивости основног средства којим се иначе може манипулисати.

Закључак

Да ли ће се уговор намиривати физички или готовином, може имати утицаја на начин на који тржиште деривата може предвидети његов будући ток. Последњег дана трговања, физички измирени уговори обично имају малу ликвидност. То је зато што су трговци који нису спремни да своје фјучерс уговоре претворе у физичку робу или неће извршити уговор о опцијама већ изашли са тржишта тако што су избацили своју позицију на датум испоруке следећег месеца или дозволили да трговина истекне. Искусни трговци са великим позицијама могу имати велики утицај на кретање цена, а самим тим и волатилност се повећава како се креће ка истеку трговине. Ово се често назива „Временска вредност новца“, што се такође узима у обзир док се постиже ударна цена трговине. Велики комерцијални трговци који имају капацитет да држе испоруку могу чак имати и складишта физичке робе. Берза мора бити на опрезу, тако да тако велики трговци са великим позицијама немају утицај на укупно кретање цена.

Будући да се уговори измирени готовином намирују пре физички измирених уговора, они су мање изложени великим трговцима који гурају уговор како се ближи датуму поравнања. Поред тога, с обзиром да се финансијски измирени уговори често намирују према индексима, сматра се да су мање склони манипулацији ценама од физички измирених фјучерс уговора.

Како се свеукупно тржиште деривата све више институционализује путем електронског трговања, сами уговори еволуирају, стварајући већу ефикасност фондова и за трговце. За трговце није важан начин поравнања, већ повезани ликвидност и трошкови превоза, јер ће брокер такође имати продужену одговорност према истим.