Цорпоратион вс Инцорпоратион | Топ 6 разлика (са Инфографиком)

Оснивање је поступак стварања новог правног лица које је одвојено од његових власника / акционара који их штите и од личних обавеза, док је корпорација крајњи производ тог процеса, па се након добијања сертификата о оснивању може рећи да корпорација има настају.

Разлика између корпорације и оснивања

Ако сте предузетник или сте власник почетничког предузећа, постаће вам неопходно да разумете разлику између корпорације и регистрације. Иако су два појма уско повезана, не могу се користити наизменично јер имају неке јединствене разлике.

Шта је корпорација?

Корпорација је ентитет који је формиран за обављање послова и управљања било које врсте. Може бити више врста корпорација попут пословних корпорација које би обављале пословне активности, добротворних корпорација које би се бринуле о функционисању добротворне организације, спортских корпорација које би надзирале управљање спортским клубом итд.

  • Једноставно речено, на корпорације се говори када говоримо о пословним установама, великим организацијама и управљачким групама.
  • На пример, Алпхабет под чијим именом Гоогле послује, Генерал Моторс, Футуре лифестиле, Тоиота су исте главне пословне корпорације широм света.
  • Углавном се конституише када се један или више акционара удруже како би удружили своје ресурсе за заједнички циљ, попут зараде профита.

Шта је инкорпорација?

С друге стране, инкорпорација је процес инкорпорирања предузећа и отуда и назив инкорпорација. Односи се на низ правних корака предузетих за регистрацију предузећа као корпорације.

  • Одваја пословни субјект од његових власника и на тај га начин штити од одговорности пословних објеката. Тако формирана пословна јединица може да запосли запослене, прикупља средства и такође може да стекне други ентитет користећи своју имовину и новчане резерве.
  • Међутим, у случају да дође до застоја у пословању због којег се повериоци морају вратити, имовина правног лица и његових зависних предузећа (ако их има) биће ликвидирана. У таквом сценарију не може се поднети захтев за имовину власника и акционара.
  • То је разлог зашто многе индустрије, када постану велике, покушавају да своје пословање претворе у корпорације.

Корпорација против Инцорпоратион Инфограпхицс

Кључне разлике између корпорације и регистрације

# 1 - Процес у односу на производ

  • Процес оснивања обухвата низ правних корака који имају за циљ заштиту интереса власника и акционара. Штити их и бави се питањима као што су опорезивање, пензиони фондови, преносљиво власништво, кредитни рејтинг итд.
  • С друге стране, једном основана корпорација више је заинтересована за вођење свакодневног пословања и спровођење стратегија за дугорочно уздржавање предузећа и остваривање профита за власнике. Може да постоји све док је растварач.

Имамо корпорације које су основане у прошлости и послују вековима попут Морган Станлеи-а, Банк оф Нев Иорк Меллон, АТ & Т итд. Они су законски сложенији и скупи за одржавање. То је разлог зашто се већини малих предузећа саветује да прођу кроз процес оснивања тек када постану довољно велика и могу да поднесу правне трошкове.

Оснивање треба да поднесе повељу регионалном уреду предузећа, које треба да садржи детаље попут назива корпорације (што би требало да буде различито и помаже јој да се идентификује од осталих корпорација), адресу главне канцеларије и опис очекиваних активности које треба да обавља напоље. Одобравање истог знака оснивање корпорације за временски распон који може чак и наџивети своје осниваче или акционаре.

# 2 - Права, одговорности и пореске импликације

  • Укључивање предузећа је један од механизама који претвара пословно предузеће у робусну пословну структуру. То је зато што пружа ограничену одговорност власницима и акционарима из економског успона и пада пословања. Поред тога, пружа индивидуални значај правном лицу и постаје лакше подићи капитал и запослити људске ресурсе. Међутим, ова доминантна пословна структура има трошак.
  • Корпорацијом управљају нека правила и прописи који подлежу сектору у којем послује. Такође, постоји забринутост због двоструког опорезивања, јер корпорација не мора само да подноси порез на добит коју је стекла већ и на добит коју дели са својим акционарима . То је зато што заинтересоване стране морају да пријаве порез на добит на дивиденде које су зарадиле од корпорације.

Корпорација против регистрације - Поређење

Најједноставније речено, оснивање је фаза да оснивање постане регистровано предузеће. Заронимо даље и разговарајмо о још неким разликама између њих двоје.

ОсноваЦорпоратионУкључивање
ЗначајТо је коначни правни производ у који се субјект претвара након што прође кроз процес оснивања.Оснивање је правни поступак или транзиција којом ентитет постаје корпорација.
СтатусТо је тело формирано за обављање одређене операције попут предузећа, добротворне организације, спортског клуба итд.Оснивање је низ корака који помажу ентитету да постане корпорација
Животни циклусКорпорација наставља да постоји све док је у стању да враћа своје обавезе и гради на својој имовини која у недостатку буде ликвидирана и престаје да постоји.Као процес, оснивање започиње издавањем сертификата о оснивању до коначног оснивања предузећа.
ОперацијеУглавном је одговоран за обављање свакодневних активности везаних за пословање или функционисање правног лица.Оснивање се стара о правним корацима који имају за циљ заштиту интереса и личне имовине власника или акционара.
Права и одговорностиКорпорације су персонификоване као правна лица која имају права попут поседовања имовине која власницима могу помоћи у уштеди пореза или прикупљању средстава и одговорности, као у случају неуспеха плаћања повериоцима, могу се тужити и одвући на суд.Укључивање је структурирани процес са ограниченим одговорностима и ограниченим правима.
Суверени ризикКорпорације у различитим земљама имаће готово исто функционисање, карактеристике и циљеве.Процес оснивања разликује се од земље до земље на основу локалних закона.

Последње мисли

Одржавање предузећа је ризичан подухват, посебно у земљама у развоју попут Индије. Правила и прописи могу у било ком тренутку изгорети рупу у џепу и одсећи вашу добит у облику регулаторних казни или правних трошкова. Укључивање вашег пословања помаже вам у решавању ових ризика пружајући ограничене одговорности заинтересованим странама. Оснивање и корпорација идеално се не могу међусобно разликовати јер једно води ка другом. Разлика између оба је иста као и разлика између пливања и пливача. Једно је процес, а друго производ.