Претпостављена вредност (значење, формула) | Како то израчунати? (Примери)

Појмовна вредност Значење

Под номиналном вредношћу било ког финансијског инструмента подразумева се укупна вредност уговора о дериватима који он има и израчуната множењем укупног броја јединица које се налазе у уговору са спот ценом поменутих јединица која превладава на тржишту.

Претпостављена вредност = Укупне јединице у уговору * Спот цена

Примери

Пример # 1

Опцијеуговор се састоји од 100 основних акција. Цалл опција се тргује за 1,80 УСД. Основне акције продају се по 25 долара. Инвеститор се опредељује за цалл опцију за 1.800 УСД (1,80 $ * 100 акција).

Решење

Прорачун номиналне вредности

  • = 100 * $25
  • = $2,500

Дакле, номинална вредност уговора о изведеницама износи 2.500 УСД.

Пример # 2

Будући уговор о индексу састоји се од 50 јединица индекса. Једна јединица индекса продаје се за 1.000 долара.

Решење

Прорачун номиналне вредности

  • = 50 * $1,000
  • = $50,000

Дакле, номинална вредност будућег уговора о индексу износи 50.000 УСД

Релевантност и употреба

# 1 - замене каматних стопа

Замјена каматне стопе је уговор у којем се стране договарају да међусобно размјењују будућа плаћања камата. Обрачун камате врши се на фиктивни износ главнице који се утврђује унапред. Износи камата израчунавају се множењем применљивих каматних стопа са номиналним износом главнице. Дакле, ова вредност служи као основа за обрачун камата.

# 2 - замене валута

Замјена валуте је врста уговора у којем се стране слажу да ће размијенити износ главнице као и исплате камата у будућности представљене у одвојеним валутама. Као и у случају замјене каматних стопа, то помаже у израчунавању плаћања камата на унапријед утврђену фиктивну главницу у уговорима о валутној размјени.

# 3 - Опције капитала

У капиталној опцији, ималац опције стиче право да убудуће купи или прода основни папир по продајној цени, мада на то није обавезан. Номинална вредност опције представља укупну вредност опције коју инвеститор поседује.

Претпостављена вредност у односу на номиналну вредност

Претпостављена вредност је укупна вредност коју финансијски уговор држи по тренутној спот цени. Израчунава се узимајући у обзир промптну вредност свих основних средстава финансијског уговора.

С друге стране, номинална вредност хартије од вредности је вредност коју је одредио издавалац наведене хартије од вредности. Спомиње се на потврди о заштити, као што је потврда о дељењу. Све исплате камата врше се на основу номиналне вредности, а не на основу претпостављене вредности. Такође, номинална вредност одређене хартије од вредности је фиксна, али номинална вредност наставља да варира на основу тржишних услова.

Зашто је фиктивна вредност небитна?

То је само замишљена фигура и можда небитна из доле наведених разлога:

  • Не узима у обзир ризик који сносе странке у финансијском уговору.
  • У случају уговора који се односе на замену каматних стопа, није фиктивна вредност та која игра важну улогу. Уместо тога, колебање стопе ЛИБОР делује као стварна промена игре.

Закључак

Као што је објашњено у чланку, номинална вредност финансијског инструмента представља укупну вредност коју основне хартије од вредности држе на основу спот цене. Исто се користи у разним врстама дериватних уговора, као што су каматне свопе, валутне свопе, деонице и тако даље.