Циљеви анализе финансијских извештаја (врх 4 са примером)

Циљеви анализе финансијских извештаја

Главни циљ анализе финансијског извештаја за било коју компанију је да пружи потребне информације које су потребни корисницима финансијског извештаја за информативно доношење одлука, процену тренутних и прошлих перформанси предузећа, предвиђање успеха или неуспеха посао итд.

4 главна циља Анализе финансијских извештаја су следећа -

  1. Да се ​​зна тренутна позиција компаније
  2. Отклањање неслагања ако постоје
  3. Будуће одлучивање
  4. Смањите шансе за превару

Размотримо детаљно сваку од њих

4 главна циља анализе финансијских извештаја?

# 1 - Да знате тренутну позицију

Промотори / власници желе да знају да ли компанија иде у добром смеру или заостаје у својим циљевима, што су планирали у прошлости. Редовно евидентирање финансијских трансакција помаже им да разумеју свој финансијски положај и помаже им да боље анализирају изгледе.

Пример: Претпоставимо да је компанија претходно планирала да удвостручи приходе током наредних пет година. Имамо податке о приходу компаније за последње четири године.

Као што можете видети у горњем примеру, компанија се добро понаша у прве две године и изгледа да ће постићи жељени циљ или можда боље од жељеног циља. Али у ФГ 2018-19, раст прихода компаније опао је на једноцифрени ниво, тј. Око 6% на међугодишњој основи.

Пад прихода биће разлог за забринутост управе, али ће моћи на време да припреми свој тим да ефикасније ради на постизању циља.

# 2 - Отклањање неслагања ако постоје

Евидентирање свакодневних трансакција, тј. Продаја и куповина, трошкови или приходи или други извештаји, помажу им да разумеју где треба да се побољшају и брзо доносе одлуке у случају било каквих одступања.

Пример 1: Претпоставимо да је компанија под називом А циљала продају од 1500 круна у овој финансијској години. Тромесечни извештај о продаји показује продају од само 300 црорес у првом кварталу.

Горњи пример приказује приход који АБЦ Лтд. остварује сваког месеца. Током прва три месеца, бројеви прихода се повећавају, али након тога, дошло је до сталног пада прихода. Одржавање прихода од сваког месеца помоћи ће менаџменту да се повеже са продајним тимом и открије разлоге пада броја прихода, отклониће неслагања и предузимаће мере у складу са заустављањем пада броја прихода и покушати да достигне циљ како је планирано.

Пример 2:

Горњи пример показује да се добит предузећа повећава, али је због вишка трошкова однос повећања нето добити у односу на повећану бруто добит мањи.

Бруто добит се повећала за приближно 25%, док се нето добит повећала за само 13-14%. Евидентирање и анализа помоћи ће им да убудуће искорене грешке због којих долази до смањења нето добити од стварне очекиване.

# 3 - Будуће одлучивање

Тромесечни извештаји попут продајне књиге, куповине, трговине или производње клима-уређаја помажу им у бољем извршавању њихових планова. То им пружа могућност да доносе будуће одлуке са поузданим информацијама. Постоји нова пракса припреме привремених завршних рачуна чак и код малих предузећа. Краткорочна анализа финансијских извештаја помаже организацији да доноси ефикасне одлуке.

Пример: Претпоставимо да је оперативна маржа компаније око 12-13% у последњих 7-8 квартала. Али у претходном кварталу, оперативна маржа значајно пада на 7-8%.

Компанија добро послује на приходима, али тачније одржава оперативну маржу на доследним нивоима са повећањем броја продаје. Али у тромесечју закључно са 19. јуном, оперативна маржа пада на 7%, што је далеко испод просека од 12-13%, којим компанија управља током последњих 5-6 квартала.

Разлога за пад оперативне марже може бити много, попут повећања сировина, смањења продајне цене услед потражње или повећања индиректних трошкова попут зарада или електричне енергије, а компанија ће након прегледа морати да промени будућу стратегију и направи неке одлуке у зависности од разлога пада оперативне марже у последњем кварталу.

Финансијски извештаји помажу у разумевању разлога и доношењу будућих одлука у зависности од ситуације. Претпоставимо да је разлог смањења продајне цене. Управа може предузети неопходне кораке да би разумела будућа тржишна осећања и идентификовала разлоге смањења продајне цене и може се одлучити за стратегију према њој.

# 4 - Смањите шансе превара

Ово није главни циљ анализе трансакција, већ онај који се не може занемарити. Често наилазимо на вест да је запослени преварио шефа, што је компанији довело до огромних губитака. Анализом изјава осигураће се да ће запослени бити свестан да је управа свесна свега што се дешава у компанији, а такође и ако се појави било каква сумња у било који финансијски улог, управа може да увиди у ствар и да ће моћи да реши то без стварања додатних губитака.

Пример: Прекомерна провизија коју рачуноводство даје агентима компаније или постоји разлика у куповини сировина. Будући да компанија евидентира или води појединачни рачун сваког добављача, они могу да анализирају сваки рачун, што ће довести до закључка, а компанија неће морати да трпи губитке због преваре коју је починио један од његових запослених.

У горе наведеном примеру долази до повећања трошкова транспорта и општих трошкова предузећа. Више од троструког повећања трошкова случај је сумње, а управа би желела да погледа ваучер и провери ко га мора платити, примити и у коју сврху.

Закључак

Финансијски извештаји су важни за све заинтересоване стране. Инвеститори треба да анализирају финансијске извештаје пре било каквог улагања у компанију.

  • На исти начин, банкама ће бити угодније давати зајмове оним компанијама чије су финансијске књиге добро одржаване и показују јасну слику њихове добити. То их чини сигурнијима да ће компанија бити у стању да плати будуће дужничке обавезе.
  • Владине агенције имају сопствени интерес у финансијским подацима компаније. Наплата пореза од предузећа врши се на основу информација које пружа рачуноводство предузећа. Предузећа морају подносити пореске пријаве на кварталном нивоу, које анализирају владине власти.
  • Генерално, анализа финансијских извештаја прави разлику у учинку предузећа. Компаније које редовно анализирају финансије могу да реше своје проблеме на време и могу се одлучити за стратегију која ће им помоћи да постигну своје будуће циљеве.
  • Такође, компаније које боље разумеју своје финансије могу се на најбољи начин носити са најгорим пословним сценаријима јер знају финансијску снагу свог биланса стања.