Приход у односу на нето приход | Топ 5 најбољих разлика (са инфографиком)

Разлике између прихода и нето прихода

Приход се односи на суму новца коју компанија генерише од пословања у уобичајеном пословању од својих купаца, док се нето приход односи на приход који је предузеће остварило или на приход који је остао у предузећу након одбитка свих трошкова период од нето прихода.

Приход и нето приход су повезани. Ако погледате биланс успеха предузећа, прво што бисте видели је бруто приход / продаја. Ово је производ броја јединица које је компанија продала током те године и продајне цене по јединици. Ако од бруто продаје одузмемо продајни попуст или / и поврат од продаје, добићемо нето продају / приход. С друге стране, нето добит је готово последња ставка у билансу успеха ако не постоји захтев за израчунавањем зараде по акцији.

Нето приход је оно што предузеће зарађује у целини и нето приход који остаје предузећу након подношења свих трошкова и додавања других извора прихода.

Пример

Рецимо да имамо бруто приход од 110.000 УСД са попустом на продају од 10.000 УСД. А трошак продате робе износи 30.000 УСД, оперативни трошкови 20.000 УСД, камате 5000 УСД, а порези 15.000 УСД. Сазнајте нето приход.

Рецимо како то функционише.

  • Први корак је израчунавање Нето приход = Бруто приход - Попуст на продају = 110.000 - 10.000 УСД = 100.000 УСД
  • Када трошкове нето робе одузмемо од нето прихода, добијамо бруто добит. Овде је бруто добит = (100.000 - 30.000 УСД) = 70.000 УСД.
  • Од бруто добити одбит ћемо оперативне трошкове. И добићемо оперативни профит. Овде је оперативни профит = (70.000 - 20.000 УСД) = 50.000 УСД. Ово се такође назива ЕБИТ (Зарада пре камата и пореза).
  • Од оперативне добити одузећемо камате и добит ћемо пре опорезивања (ПБТ). Овде би ПБТ био = (50.000 - 5000 УСД) = 45.000 УСД.
  • Од ПБТ-а одбит ћемо порез и ПАТ (добит након опорезивања), коју називамо и нето приход. Ево, нето приход је = (45.000 - 15.000 УСД) = 30.000 УСД.
  • Ако направимо израчун у процентима између нето продаје и нето прихода, добићемо да је нето приход (30.000 УСД / 100.000 УСД * 100) = 30% нето продаје или нето прихода.

Приходи у односу на нето доходак Инфограпхицс

Кључне разлике

  • Главна разлика је што се приход састоји од свих трошкова и прихода; док се нето приход састоји само од разлике између прихода и трошкова.
  • Нето приход је трећа ставка биланса успеха. Нето приход је последња ставка у билансу успеха.
  • Приход је суперсет нето прихода. С друге стране, нето приход је подскуп нето прихода.
  • Приход је увек већи од нето прихода. Нето приход је увек нижи од прихода.
  • Приход не зависи од нето прихода. Нето приход зависи од прихода. Ако нема прихода, не би било ни нето прихода.

Приход насупрот упоредне табеле нето прихода

Основа за поређење

Приход (нето продаја)

Нето приход

Значење

Нето продају добијамо одбитком од продаје / попуста од бруто продаје.

Нето приход добијамо одбијањем свих трошкова од нето продаје.

Позиција у билансу успеха

Стоји као трећа ставка у билансу успеха.

Ако ЕПС не треба израчунати, нето добит је последња ставка у билансу успеха.

Зависност

Не зависи од нето прихода.

У потпуности зависи од прихода. Без прихода може доћи до нето губитка. Али без прихода не можемо израчунати нето приход.

Подсет

То је суперсет нето добити.

То је подскуп прихода.

Мање више

Увек је више од нето добити.

То је увек мање од прихода.

Закључак

Ако разумете како се види биланс успеха, моћи ћете да разумете разлику између прихода и нето прихода. Може се догодити да чак и ако је фирма остварила приход, али нема нето приход. Ако су нето продаја и трошкови за годину дана слични, не би било нето прихода. Или ако су трошкови већи од нето продаје, не би било нето прихода; него би то био нето губитак.