Потпуни образац НИФТИ (Натионал Стацк Екцханге Фифти) | Калкулација

Потпуни образац НИФТИ - Национална берза стекова педесет

Пуни облик НИФТИ-а је Натионал Стацк Екцханге Фифти. НИФТИ је истакнути референтни индекс НСЕ (Националне берзе) који садржи акције 50 различитих компанија из различитих диверзификованих сектора привреде где се процена НИФТИ-а утврђује на основу учинка ових акција и у његовом је власништву као и њима управљају НСЕ индекси ограничени.

Како се израчунава НИФТИ?

Да би се израчунао НИФТИ, користи се пондерисана метода тржишне капитализације слободног промета, тј. За израчунавање индекса и додељивање пондера акцијама у индексу узима се у обзир капитализација компаније без слободног промета. Следе кораци који се могу користити за израчунавање НИФТИ.

  • За израчунавање валуте Националне берзе стека педесет, прво ће се утврдити тржишна капитализација множењем издатих акција са тренутним ценама свих компанија у НИФТИ-у.
  • Након тога, тржишна капитализација слободног промета ће се израчунати множењем тржишне капитализације сваке компаније са њеним фактором тежине који се може истраживати (ИВФ) где се ИВФ односи на јединицу плутајуће акције предузећа када се изражава у смислу броја акција које су доступно у сврху трговања.
  • За плутајуће акције промотора или групе промотора, стратешки улози корпоративних тела, акције под категоријом пријављивања, унакрсни холдинги, СДИ, Холдинзи владе као стратешки инвеститори и фондови за добробит запослених искључени су из броја акције које су доступне у сврху трговања. Тада ће се сабрати тржишна капитализација са плутајућим тржиштем
  • Након израчунавања тржишне капитализације слободног промета, узимаће се основни тржишни капитал и вредност основног индекса, где је основни тржишни капитал тржишна капитализација базне године, а вредност основног индекса задржава се на 1000.
  • На крају, вредност индекса израчунава се помоћу формуле:
Вредност индекса = (Тренутна тржишна вредност / основни тржишни капитал) * Вредност основног индекса

Употреба НИФТИ

НИФТИ се може користити у различите сврхе. Следе неке од употреба педесет националних берза стекова:

  • Портфељи референтних фондова
  • Покретање индексних фондова
  • Деривати засновани на индексу

Разлика између НИФТИ и СЕНСЕКС

Следе главне разлике између НИФТИ и НСЕ:

  • НИФТИ је кратица за Натионал Стацк Екцханге Фифти, док СЕНСЕКС представља индекс осетљивости.
  • Нифти је референтни индекс НСЕ који се састоји од 50 компанија којима се најактивније тргује на Националној берзи, док је СЕНСЕКС референтни индекс БСЕ и индекси берзе састоје се од 30 добро успостављених и финансијски здравих компанија који су наведени на Бомбајској берзи.

Предности

Следе благодати Натионал Стацк Екцханге Фифти:

  • То је један од највиших ликвидних берзанских индекса у фјучерсима, као и у категорији опција, што значи да трговине могу лако да уђу и изађу са својих позиција.
  • Његова флексибилност као ова опција може се лако користити међу различитим распонима стратегија, попут од врло конзервативне до опција са већим ризиком.
  • Није могуће манипулисати њиме јер је велики број играча укључен у обе стране трговине. Штавише, ниво националне стек берзе педесет одређује се на основу 50 залиха, па манипулација са тако великим комбинацијама углавном није могућа.
  • Пад НИФТИ-а углавном не прелази 5% у једном дану, јер се НИФТИ састоји од 50 акција, тако да утицај пада цене једне акције не утиче много на НИФТИ у целини, док постоји вероватноћа да деоница може пасти за 20-40% у једном дану што инвеститору може резултирати огромним губитком.
  • Ако инвеститор инвестира у појединачне акције, инвеститор мора пажљиво проверити финансије те компаније, али у случају НИФТИ нема потребе да проверава било какве финансијске извештаје, за трговање НИФТИ-ом потребно је само добро знање техничке анализе.

Мане

Следеће су мане Националне берзе стека Педесет:

  • Ако је особа особа која преузима ризик, тада трговање њом није добра опција, јер већину пута спретно уђе у опсег трговања, јер укључује и добитнике као и лабавије акције, али појединачне акције компаније настављају да расту без било који опсег трговине, понекад чак и током ситуације када је тржиште у медвеђем стању. Дакле, трговање НИФТИ особом ће можда морати да се одрекне доброг приноса који је могао зарадити трговањем појединачним акцијама.
  • Трговање на Националној берзи стекова Педесет може се обавити само коришћењем фјучерса и опција, тако да особа која има дугорочни поглед или очекивања од тржишта не може да тргује НИФТИ-ом. То је тако јер се у случају фјучерса и опција могу трговати само уговори од скоро месеца.
  • Акције које се узимају у обзир у индексу НИФТИ су само акције са великом капитализацијом и оне не узимају у обзир акције са средњом капитализацијом, као ни акције са малим капиталом, које пружају добре могућности инвеститорима који паметно тргују, јер постоји велика ниво флуктуација у случају залиха са средњом и малом капитализацијом.

Закључак

То је скраћеница која се користи за Натионал Стацк Екцханге Фифти. Као што и само име говори, Натионал Стацк Екцханге Фифти је референтни индекс НСЕ који се састоји од 50 компанија којима се најактивније тргује на Националној берзи. Управљање индексом Натионал Стацк Екцханге Фифти врши НСЕ Индицес Лимитед, који је раније био познат као Индиа индек сервицес & продуцтс лимитед. Како се НИФТИ састоји од залиха различитих компанија из разноликих сектора привреде, трговање НИФТИ-ом пружа прилику да на ефикасан и ефективан начин инвестира у заштиту своје позиције.