Возило за посебне намене (СПВ) | (Дефиниција, примери) | Употребе и погодности

Шта је возило за посебне намене?

Возило са посебном наменом (СПВ) је засебно правно лице које друштво углавном ствара за једну, добро дефинисану и специфичну закониту сврху, а такође делује и као управник стечаја главне матичне компаније. У случају банкрота компаније, СПВ може да изврши своје обавезе јер су операције ограничене на куповину и финансирање одређене имовине и пројеката.

Терминологија или важност возила за посебне намене ушли су у велику употребу и популарност након Енроновог дебакла.

Примери возила посебне намене (СПВ)

# 1 - Енрон

До 2000. године било је познато да ЕНРОН ствара стотине СПВ-ова и да им брзо пребачени новац у облику профита од растућих залиха пребацује и заузврат добија готовину. Створила је ове СПВ-ове углавном да би сакрила ове милијарде долара дуга, што је резултат неуспелих пројеката и послова.

2001. године, када је стварност изашла на видело и дугови су откривени, цена акције је пала за 90 дана на мање од 1 долара за само неколико недеља; акционари су морали да поднесу губитак од приближно 11 милијарди долара.

Дана 2. децембра 2011. године, Енрон је морао да затвори своје СПВ-ове и поднео захтев за банкрот из поглавља 11.

# 2 - Медведи крме

Беар Стерн је створио вишеструке СПВ-ове са намером да подигну секјуритизовани зајам користећи средства која су помогла СПВ-а. Наставио је да се значајно излаже и на крају се срушио када није могао да оживи компанију ни након затварања свих СПВ-а. После овог неуспелог хитног спасавања, Беар Стерн је коначно продат ЈП Морган Цхасе 2008. године.

# 3 - Лехман Бротхерс

Прича о Лехман Бротхерс-у и његовом неуспеху није скривена. Несолвентност стуба 2008. године била је доказ слабости у одржавању СПВ-а и њихове документације, где су браћа Лехман деловала као СВАП контранапад. Већина СПВ-а или нису регистровани или није урађен одговарајући поступак документовања. То је резултирало гомилањем непредвиђених обавеза, које се никада нису могле решити, а Лехман Бротхерс су морали да објаве банкрот 2008. године.

Сврха возила за посебне намене (СПВ)

# 1 - Ублажавање ризика

Свака компанија у свом редовном пословању повлачи за собом значајан ризик. Успостављени СПВ-ови помажу матичној компанији да законски изолује ризике повезане са пројектима или операцијама.

# 2 - Секјуритизација зајмова / потраживања

Секјуритизација зајмова и осталих потраживања један је од најчешћих разлога за стварање СПВ. У случају хипотекарних хартија од вредности, банка може одвојити кредите од осталих обавеза које има само стварањем СПВ-а. Стога ово наменско средство својим инвеститорима омогућава било какве новчане бенефиције пре било којих других дужника или заинтересованих страна компаније.

# 3 - Лако пренесите непреносиву имовину

Пренос имовине предузећа је или непреносив или је веома тежак, и из истог разлога се ствара СПВ који ће поседовати такву имовину. Ако матична компанија жели да пренесе имовину, она једноставно распрода СПВ као самостални пакет, уместо да подели било коју имовину или да има разне дозволе за то. Такви случајеви се јављају у случају процеса спајања и преузимања.

# 4 - Кључна својства холдинг компаније

СПВ се понекад прави да би се у њему задржало власништво компаније. У случајевима када је продаја имовине много већа од капиталне добити предузећа, оно ће одлучити да прода СПВ, а не некретнине. Помоћи ће матичној компанији да плати порез на капиталну добит, а не на приход од продаје имовине.

Предности

  • Приватне компаније и установе имају лакши приступ тржиштима капитала стварањем СПВ-ова.
  • Секјуритизација зајмова је најчешћи разлог за стварање СПВ-ова; генерално, камате које се плаћају на секјуритизоване обвезнице ниже су од оних које се нуде на корпоративне обвезнице матичног предузећа.
  • Будући да се имовина предузећа може држати у СПВ-у, она остаје сигурна. Када се компанија суочи са финансијским проблемима, то на крају смањује кредитни ризик за инвеститоре и заинтересоване стране.
  • Кредитни рејтинг СПВ остаје добар; стога инвеститори сматрају поузданим куповину обвезница.
  • Акционари и инвеститори имају неразређено власништво у компанији.
  • Уштеда пореза може се постићи ако је наменско возило створено у било којој држави пореског раја попут Кајманских острва.

Ограничења

  • У случају затварања СПВ-а, компанија би морала да врати имовину, а то би значило да су укључени значајни трошкови.
  • Стварање наменског возила могло би значити ограничавање капацитета матичне компаније за прикупљање новца.
  • Директна контрола над неком имовином родитеља може се разводнити, што заузврат може смањити власништво у тренутку разводњавања компаније.
  • У случају било каквих промена прописа, велике су шансе за озбиљне компликације за компаније које су створиле ова посебна возила.
  • У случају да СПВ прода имовину, то ће негативно утицати на биланс стања матичне компаније.
  • Возило са посебном наменом може понекад имати мањи приступ капиталу и прикупљати капитал од јавности јер нема исти кредибилитет на тржишту као спонзор или матична компанија.

Закључак

Лоше управљање ризиком и нејасно разумевање подразумеваних ризика довели су до пропасти неких компанија високог профила.

Неколико регулаторних и трансакционих метода је промењено за возила наменске намене након пропасти Лехман Бротхерс 2008. Процес документовања сада би требало да буде у складу са Базел ИИИ нормама, раније Басел ИИ. Сада посебно пролази кроз доње контролне тачке:

  • Строже управљање правним ризиком од стране компаније и регулатора;
  • Већи акценат наметнут ризику друге уговорне стране, посебно у случају праксе структура тржишта капитала од стране било које компаније;
  • Пооштрен је поступак позајмљивања документације.
  • Већа употреба показатеља као што су дуг према капиталу и други показатељи процене у случају реструктурирања капитала предузећа.

Ризици се могу даље решавати помоћу четири основне праксе:

  1. Управљање
  2. Превид
  3. Мотивација
  4. Процена

Стога, стварање СПВ-а од било које компаније видимо као две стране исте медаље. С обзиром на неуспехе, политике су пооштрене како би се видело да се предности СПВ-а могу ефикасно повећати.