Примери холдинг компанија | Списак најбољих 4 популарне холдинг компаније

Примери холдинг компанија

Примери Холдинг компаније укључују пример самог Гоогле-овог реструктурирања и стварања матичне компаније Алпхабет Инц. под којом је сада сав њен разноврстан портфолио пословања, а Берксхире Хатхаваи у власништву Варрен буффет-а је још један сјајан пример холдинг компаније која ради у инвестиционом простору.

Следећи примери Холдинг компаније дају преглед најпопуларнијих холдинг компанија. Холдинг компанија је ентитет који има контролни удео у другим компанијама. Контролни интерес дефинише се као власништво над 50% или више удела у компанији, што такође даје холдингу овлашћење да доноси одлуке о управљању, утицај и одбор директора. Холдинг компанија је тако позната и као „мајка“, док су компаније које се држе под њом њене „подружнице“.

Сваки пример Холдинг компаније наводи пословање компаније, зависна предузећа са додатним коментарима по потреби.

Испод су неки од примера популарних холдинг компанија из различитих индустрија:

Пример # 1 - Алпхабет Инц.

Свима нам је добро позната компанија за рачунарски софтвер и претраживаче Гоогле. 2015. године Гоогле је прошао корпоративно реструктурирање и реорганизован је као подружница Алпхабет, Инц., новоформиране матичне компаније која држи Гоогле и многих других повезаних подружница.

Алпхабет Инц. је мултинационални конгломерат са седиштем у Калифорнији и нема сопствено пословање. Поседује значајну количину интелектуалне својине преко својих зависних предузећа и у потпуности је вођена зарадом, новчаним токовима и имовином својих зависних предузећа. Преко 85% њених укупних прихода у ФГ 2018 остварено је од примарног пословања - оглашавања.

 • Алпхабет, Инц. је основан са основном намером да сузи обим пословања Гоогле-а, како би се усредсредио на своју основну делатност и створио бољу лествицу управљања одвојеним управљањем Гоогле-овим подружницама. Подружнице у власништву Гоогле-а у време реструктурирања пренете су на Алпхабет Инц.
 • Гооглеови оснивачи Ларри Паге и Сергеи Брин прешли су на руководство Алпхабет-а као извршни директор, односно председник, чиме је Сундар Пицхаи постао нови извршни директор Гоогле-а.
 • Гоогле-ов симбол ознаке ГООГ и ГООГЛ задржава Алпхабет Инц. и ове акције настављају да тргују на исти начин са истом историјом цена на НАСДАК берзи. Алпхабет Инц. је за пословну годину 2018. године пријавио (консолидовани) приход од 136,8 милијарди долара и нето приход од 30,7 милијарди долара.
 • Подружнице у власништву Алпхабет, Инц. укључују Цалицо, ЦапиталГ, Цхроницле, ДеепМинд Тецхнологиес, ​​ГВ (раније Гоогле Вентурес), Гоогле Фибер, Јигсав, Макани, Сидевалк Лабс, Верили, Ваимо, Лоон итд.

Пример # 2 - Сони Цорпоратион

Још једна позната холдинг компанија је Сони Цорпоратион, мултинационални конгломерат са седиштем у Токију у Јапану. Данас популарно име бренда, за које се добро чуло када су у питању електроника, музика, ПлаиСтатион и друге игре, компанију Сони основали су Акио Морита и Масару Ибука 1946. године.

Сада је јавно предузеће са обичним акцијама које котирају на Токијској берзи и Њујоршкој берзи (НИСЕ) са симболом СНЕ. У ФГ2019 (година која се завршила у марту 2019.), компанија је пријавила приход за цело предузеће од 8665,7 милијарди ЈПИ и нето приход од око 419 милијарди ЈПИ.

 • Сони Цорпоратион управља широким спектром предузећа попут забаве, електронике, игара на срећу, телекомуникација итд.
 • Главне подружнице компаније Сони Цорпоратион су Сони Елецтроницс Инц., Сони Глобал Мануфацтуринг & Оператионс Цорпоратион, Сони Интерацтиве Ентертаинмент Инц., Сони Мобиле Цоммуницатионс (раније Ерицссон), Сони Мусиц Ентертаинмент (раније ЦБС Гроуп), Сони Нетворк Цоммуницатионс Инц., Сони Пицтурес Забава (укључујући Цолумбиа Пицтурес као одељење) итд.
 • Баш као и Гоогле, неке од ових подружница саме имају контролни удео у другим компанијама.
 • На пример, Гаикаи, амерички добављач технологије игара на срећу, је подружница компаније Сони Интерацтиве Ентертаинмент Инц. У овом примеру је, према томе, ова такође холдинг компанија.

Пример # 3 - ЈПМорган Цхасе & Цо.

ЈПМорган Цхасе & Цо. је један од највећих играча у глобалној индустрији инвестиционог банкарства и финансијских услуга. Основана у децембру 2000. године спајањем ЈПМорган-а и Цхасе Манхаттан Банк-а, мултинационална је јавна компанија са седиштем у Њујорку, Сједињене Државе.

Његова обична залиха је наведена на НИСЕ са симболом ЈПМ. Тренутни председник и извршни директор компаније је Јамие Димон.

 • У пословној години 2018, компанија је пријавила управљани приход широм компаније од 111,5 милијарди долара и нето приход од 32,5 милијарди долара.
 • ЈПМорган Цхасе & Цо. има преко 40 филијала широм света у областима управљања имовином и богатством, корпоративног и инвестиционог банкарства, комерцијалног банкарства, потрошачког банкарства и банкарства у заједници.
 • Најзначајнија од ових зависних предузећа су ЈПМорган Цхасе Банк, ЈПМорган Ассет Манагемент Холдингс Инц., ЈПМорган Сецуритиес ЛЛЦ и Цхасе Банк УСА.

Пример # 4 - Јохнсон & Јохнсон

Основана 1887. године, Јохнсон & Јохнсон је мултинационална холдинг компанија са седиштем у Њу Џерзију, Сједињене Државе. Популарно је име марке у домаћинствима широм света, посебно за производе за прву помоћ и негу беба.

Компанија је укључена у истраживање и развој, производњу и продају фармацеутских производа, медицинских уређаја, производа за здравље и благостање и осталих сродних потрошачких производа.

 • То је јавно уврштена компанија са заједничким акцијама које котирају на њујоршкој берзи, а симбол је ЈЊ.
 • У пословној години 2018, Јохнсон & Јохнсон су пријавили приходе широм предузећа од 81,5 милијарди долара и нето приход од око 15 милијарди долара.
 • Од децембра 2018. има преко 260 подружница које послују широм света, а ове подружнице поседују неколико патената повезаних са њиховим производима и формулацијама.
 • Неке од његових главних подружница су Цордис Цорпоратион, Етхицон, Инц., Јанссен Биотецх, Инц., Јохнсон & Јохнсон Пхармацеутицал Сервицес, МцНеил Цонсумер Хеалтх, Неутрогена итд.

Закључак

Холдинг компанија је матично предузеће различитих компанија под њеним надзором, које су познате као његове подружнице. Уобичајени примери холдинг компанија су конгломерати који поседују компаније у различитим индустријама. То значи да се широки спектар производа и / или услуга може нудити под једним кишобраном.

Као што је примећено у горњим примерима, финансијски извештаји холдинг компанија пружају консолидовани приказ њиховог учинка у целини, тј. Рачуноводства за све њихове подружнице.

Подружница може даље да има контролне улоге, па је и сама холдинг компанија, иако са одвојеним крајњим родитељем.